Cucina Darlina
Zoeken in blog


Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 


agenda

Belangrijke data in mijn agenda


Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


14-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm in zijn winterjasje
Klik op de afbeelding om de link te volgen Zalm in zijn winterjasje.

Nog zo een gezond receptje en overheerlijk.

Je neemt een groot stuk aluminium folie - daarop leg je een stuk zalm (best het haasje gebruiken) en zonder vel , kruiden met P+Z.
Roma tomaat ontpitten en in kleine blokjes snijden - courgette ook in kleine blokjes en mengen met elkaar .
Verdelen over de zalm en opnieuw wat afkruiden met P+Z
Optie en goeie smaakmaker hierbij ( 1 teentje look fijn snipperen en verdelen over het pakket)
Overgieten met witte wijn (voor 1 pakketje neem ik een half glaasje) => is niet de bedoeling dat het viske daarbinnen straks een party geeft)
2 kleine stukjes boter bovenop en pakketje sluiten.

Zo een 20/25 min op een 180 graden laten garen => klaar om te smullen

Kan perfect als voorgerecht of als hoofdgerecht

14-12-2012, 16:58 geschreven door Darlinec

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
Categorie:Goodies voor de gezellige honger
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi als tapa of starter
Klik op de afbeelding om de link te volgen Scampi voor de ongeduldige honger

Soms heb ik zo ineens van die 'goestjes' en zou ik alles ondersteboven toveren om maar iets te vinden die mijn ongeduldige smaakpapillen terug tot rust brengt....

En meestal komen die goestingskes dan ook nog op als ik niet veel tijd heb of nie veel in huis heb of ....
Dus hier een snelle maar héél lekkere hap - gisteren nog klaargemaakt als tapa

Je neemt middelgrote gepelde scampi , (pp zo een 10-tal) , zet de kookpot op het vuur, 1 flesje room (ik gebruik altijd lightroom) erin  , 2 tot 3 eetlepels ketchup (nog steeds grote fan van die gekruide versie van de lidl ) , 2 teentjes look in fijne stukken , cayennepeper (hangt ook af van ieders smaak) maar bij mij mag het nogal gloeien in het tootse , wat zout toevoegen en alles aan de kook brengen.
Wanneer de saus kookt, de scampi toevoegen en 3 minuutjes laten meekoken (meer dan voldoende ,anders kan je ze gebruiken om te badmintonnen)
Dresseren en afwerken met lauwe in blokjes gesneden tomaat en verse peterselie.
Buon appetito !!!


14-12-2012, 15:36 geschreven door Darlinec

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
Categorie:Goodies om te starten
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dronken konijntje
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dronken konijntje ip zijn Liene's

Een van de lastigere opgaven in de keuken is een konijn tot een zacht en mals stoofgerecht om te toveren. Een konijn heeft daar meestal helemaal geen zin in. Als het taai en droog kan worden zal het dat niet laten de "bastard"..... Geef het konijn dus geen kans zich te misdragen. Laat het zien wie de baas is! Als dat lukt, is konijn bijzonder heerlijk.
Merkwaardig genoeg zeggen veel recepten dat je een konijn moet aanbraden, er dan veel vloeistof bij moet gooien, het geheel aan de kook brengen en dan zachtjes kokende het konijn gaar moet laten worden. In mijn ervaring is dat typisch de manier van doen die droge konijnen oplevert. Het vlees wordt het zachtst en het lekkerst als je het een poos gewoon in eigen braadvet laat garen, zonder wijn of bouillon, en pas daarná voeg je de vloeistof toe.
Hoe verklaar ik dit. Ik weet het niet precies. Het is mijn ervaring. Vlees laten koken in vocht is sowieso een waardeloos idee, daar wordt elk vlees, behalve vlees met heel veel bindweefsel, alleen maar taai van.
Mijn vader roemde vroeger zijn moeders gestoofde konijn: oma deed dat op een petroleumstel. Het is dus zaak om het petroleumstel zo goed mogelijk te imiteren. Dat wil zeggen: de oven op een lage temperatuur zetten of een heel kalm vuurtje gebruiken.
Nu stoofde ik onlangs een konijntje en dat was werkelijk zeer heerlijk en zacht en mals, ook al deed ik het op 130 graden. Ik geef de tijden die bij de gebruikte oven en het gebruikte konijn (een flinke dik beestje) werkten, maar denk eraan: te hard is altijd droog! Dus begin tijdig en hou de boel in de gaten. Maar dan heb je ook iets heel heerlijks.
Laat de poelier het konijn in stukken hakken….bestrooi ze met peper en zout. Verwarm de oven voor op 130 graden. Pel en hak de uitjes. Verwarm de boter in een braadpan en bak de stukken konijn, in porties, aan alle kanten bruin op matig vuur. Leg het vlees opzij en bak in hetzelfde vet de uitjes tot ze wat zachter zijn. Leg de stukken konijn terug, bestrooi alles met de bloem en roer om. Voeg het bouquet garni toe en zet het konijn drie kwartier in de oven. Verwarm het bier even in een pannetje tot tegen het kookpunt. Haal het beestje weer tevoorschijn en giet het bier eroverheen. Verkruimel de oudewijvenkoek en strooi die over het konijn. Roer de suiker met de azijn en de mosterd door elkaar en voeg dat mengsel toe aan de saus, net als het gekneusde teentje knoflook. Zet de pan terug en laat in dezelfde tamelijk lauwe oven nog zeker anderhalf uur pruttelen. Het vlees moet dan heel zacht zijn geworden. Voeg tot besluit wat nootmuskaat toe en proef of er meer peper of zout nodig is. De saus moet mooi gebonden zijn – mocht-ie te dun zijn, haal dan het vlees uit de pan, verpak het en houd het warm en kook de saus verder in. Hak tot slot de peterselie en strooi die over het konijn.

Voor 6 personen =>  1 flink konijn, ongeveer 1,5 kilo - 5 middelgrote uien - 60 g boter - 1 bouquet garni - 1 opgehoopte el bloem - 33 cl bruin bier (ik gebruik altijd trappist bier voor de smaak volledig tot zijn recht te komen) - 2 plakjes oudewijvenkoek - 1 teentje knoflook - 1 el suiker - 1 dessertlepel rode wijnazijn - 1 dessertlepel scherpe mosterd - nootmuskaat - peterselie

14-12-2012, 15:10 geschreven door Darlinec

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Goodies voor de gezellige honger
25-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen Heerlijke tapenades  -  Lekker en snel klaar

Zuiderse kaas tapenade :
Hiervoor neem je het best een stuk Iberico kaas (is wel niet overal verkrijgbaar ) dus evengoed is een andere héél sterk smakende vaste brokkel kaas. Tevens ook een blok parmigiano . Een potje half zon gedroogde tomaatjes (beste van smaak naar mijn mening zijn die van Delhaize) .
1 teentje look en wat cayenne peper.
Alles in grove stukken snijden en in de blender.
Héél lekker met toastjes maar ik bak er ook soms krokante kaaskoekjes bij


Olijf tapenade
Meestal neem ik 1 grote pot groene olijven , 1 kleine pot zwarte olijven (wel zien dat het ontpitte zijn of 't komt niet goe in de machien) , al of niet een 3-tal gezouten anjovisjes (hangt af van de smaak)  en look .
Alles blenderen en klaar is kees


Tapenade van Rucola
Op dezelfde manier kan je werken zoals je verse pesto maakt met basilicum maar hier met rucola.




25-11-2012, 19:00 geschreven door Darlinec

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Goodies voor bij de apero
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen Aardappeltorentjes met scampi

Schil 5 vastkokende aardappelen (best zelfde grootte voorzien)  en kook ze gaar in licht gezouten water , laat ze afkoelen tot lauw
Snij ze dan in mooie ronde plakken en leg ze op een schaal, besprenkel met een goeie olijfolie
Pel de garnalen (ongeveer een 15-tal  voor 5 patatten) en verwijder het zwarte darmkanaal , staartje laat ik eraan omdat dit mooier oogt Very Happy
Daarna hak je 3 takjes koriander fijn en pers je 1 limoen uit in een kommetje.
Bak de scampi in 2 eetlepels olijfolie tot ze licht rood kleuren...kruiden met de verse koriander , p + z en kort roerbakken.
Doe er dan het limoensap bij en laat nog 1 minuutje verder koken
Leg op elk plakje patat (lauw) een scampi en vast steken met een stokje

25-11-2012, 15:25 geschreven door Darlinec

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Goodies voor bij de apero
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen Champignons opgevuld met garnalen
Je begint met de champignons te borstelen ( op basis van hapje of voorgerecht, neem je kleine of grote exemplaren) De steeltjes verwijderen en verder uithollen...
In de boter die al eventjes op kamertemperatuur is gekomen meng je fijngehakte peterselie, een uitgeperst teentje look en p+z
Eerst leg ik enkele zwemmertjes op de bodem van de champignon, dan de gekruide boter erop en terug wat noordzee lieverdjes ( je kan ook alles mengen , garnalen reeds door de boter al vind ik persoonlijk beter apart)
Alles 10 minuutjes onder de grill plaatsen en warm opdienen in een lepeltje

25-11-2012, 15:09 geschreven door Darlinec

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
Categorie:Goodies voor bij de apero
24-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Warm scampi hapje
Eerst maak je de marinade :
Je neemt 8 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels 'gekruide' ketchup , sap van een halve citroen , 2 teentjes uitgeperste look , een grote peper in stukken van 1cm (kan je kopen in de lidl- grote pepers in bokaal) , naar smaak cayenne peper (ik doe er 1/2 koffielepel in ) maar voor degene die het niet graag voelen gloeien in het smoeltje, beter 1/4 koffielepel , P+Z tevens naar behoefte....
Alles goed mengen en over de rauwe scampi gieten en een nachtje laten feesten in de frigo.

 

Op D-day laat je de scampi en marinade garen in een voor verwarmde oven van 200° , 10 tot 12 minuutjes is meer dan voldoende.
Héél lekker hapje en snel klaar.

 

 

24-11-2012, 00:00 geschreven door Darlinec

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
Categorie:Goodies voor bij de apero
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Lomo (gerookt varkenshaasje) met half zongedroogd tomaatje.

Lomo kan je dus bij een traiteur of betere slager kopen.

Hier dus gewoon een klein stukje tomaat rollen in een lomo velletje

Wel oppassen als je lomo besteld, met 100gr fijn gesneden kan je al héél veel doen en is niet zo goedkoop, ik had de eerste keer 250gr besteld, kon er een week van eten ;-)


Wrap met gerookte zalm

Je maakt eerst een sausje van room met mierikswortelpasta (naar smaak) , peper of cayennepeper toevoegen + bieslook of dille en dat goed mengen.

Dan neem je een tortilla vel en smeer je dat in met het sausje ( 1.5cm van de boord blijven of anders loopt al de saus eruit)

De gerookte zalm erop verdelen en stevig oprollen , in een plastic folie wikkelen en in de frigo laten koelen .

Anderhalf uurtje voor het serveren de rol in de vriezer leggen om zo mooie rondekes te kunnen snijden.

Eventueel kan je dat als voorgerechtje doen in de zomer , dan schuin afsnijden in dikkere parten , 3 partjes op een bordje en afwerken met bieslook


Bisque van garnalen

Je neemt een halve of hele kilo ongepelde garnalen, hangt af voor hoeveel personen je het soepje maakt .

De garnalen kan je gebruiken voor in de soep maar ik vind dat kleine rivierkreeftjes beter ogen en smaken.

Voor de bouillon te trekken neem je 3 prei stengels en 3 grote wortelen , snij je in stukken van ongeveer een cm (is toch maar voor de smaak)

Zelfde met de ui

Je doet olijfolie in een grote kom , fruit er de uit in en voeg dan de wortelen en prei toe, aanstoven tot ze ¾ gaar zijn , dan voeg je er de garnaal pellen bij en nog een 3-tal min laten verder stoven.

Blussen met een groot glas witte wijn en laten uitkoken dat de alcohol is verdampt, dan voeg je tomate puree toe (hangt af van de hoeveelheid soep) voor 1 liter ongeveer gebruik ik een half potje van die grote of 1 klein potje.

Goed omroeren en tenslotte nog de visbouillion toevoegen (in delhaize kan je nu van die zakjes kopen , héél makkelijk op te lossen in koud water en perfect van smaak) .

Alles laten opkoken en eens het kookt vuur minderen tot lage stand en 20 minuten laten trekken.

Daarna alles zeefden, ik doe dat meestal 3 keer om toch alle kleine restjes eruit te krijgen en zo een klare bouiilon te hebben.

Om de soep dan te maken :

Je doet terug olijfolie in een pan en stooft een fijn gesnipperde sjalot erin gaar , dan doe je er opnieuw half doosje tomaten puree erbij en goed omroeren , 1 tot anderhalve lepel bloem toevoegen en nogmaals goed omroeren.

Dan uw vers getrokken bouillon toevoegen en alles laten opkoken , daarna nog 10min laten verder pruttelen op een klein vuurtje.

Afwerken met verse rivierkreeftjes, garnalen of wat je ook wil, je kan er ook vis blokjes in doen, variatie genoeg en ook afwerken met eventueel peterselie


Carpaccio van rauwe cocquilles met truffel

Je neemt een blaadje veldsla en legt erboven een fijn gesneden sneetje heel verse rauwe cocquilles (voor hapje volstaat dat, als voorgerechtje kan je daar een echte carpaccio van maken en dakpansgewijs dit op je bord dresseren.

Dan strooi je er wat fleur de sel op (eventueel met truffel aroma) , grove peper op malen, klein koffielepeltje truffelolie erover strijken en afwerken met beetje limoensap en eventueel zeste erboven , als de verse truffels te doen zijn qua prijs dan ook een vers stukje truffel erboven leggen.


Wildpaté met uienconfijt

Is een simpel hapje , rollekes paté kan je dus maken met zo een tool waar je een klokhuis mee uithaalt , dikke schel paté vragen, roljes maken en dat op een blaadje veldsla leggen of eventueel cresonette , beetje uitenconfijt erlangs en klein tomaatje héél fijn snijden en 1 partje er tegen aan leggen, afwerken met platte peterselie is het beste.
TIP : Je kan ook rollekes maken van bv kaas (ipv blokjes) , dikke plak ham, zacht fruit.....


Mousse van gerookte heilbot

Je neemt 2 pakjes van 300gr gerookte heilbot en snijdt deze in fijne stukken, je voegt room toe (zien dat hij goed smeuig is maar niet overvloedig toevoegen, je kan steeds bij doen indien nodig) anders heb je ne pap.

Zout is niet nodig om toe te voegen maar wel goed peperen of ook cayennepeper gebruiken en een kleine toets zure room en beetje limoensap.

Alles goed mengen en eventueel afwerken met bieslook snippers…lekker met een knapperig toastje

24-11-2012, 00:00 geschreven door Darlinec

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
Categorie:Goodies voor bij de apero
Archief per week
  • 10/12-16/12 2012
  • 19/11-25/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • Goodies om af te sluiten (0)
  • Goodies om te starten (1)
  • Goodies voor bij de apero (5)
  • Goodies voor de gezellige honger (2)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs