Welkom op het nieuwe recepten-weblog van Kroatiëclub, nu de heerlijkste recepten speciaal geselecteerd voor de echte liefhebber, ik zou zeggen laat het smaken. En heb ook jij een heerlijk en echt kroatisch recept? plaats het dan op deze site, alvast bedankt. Jullie chefkok cleppie.:-8)
Reacties op bericht (5)
02-10-2006
Juga Dalmatia, tomatensoep uit Dalmatië
Tomatensoep uit Dalmatië
2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie 1 schoongemaakte en kleingesneden ui 1 uitgeperst teentje knoflook 500 gr ontvelde en in stukjes gesneden tomaten 1 laurierblad 5 dl melk 25 gr rijst 100 gr gare doperwtjes (eventueel uit blik) 50 gr boter zout, peper paprikapoeder
Verhit de olie in een flinke pan en fruit hierin de kleingesneden ui en de uitgeperste knoflook ± 3 minuten, zonder ze bruin te laten worden. Voeg de stukjes tomaat en het laurierblad toe en breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en smoor het mengsel onder af en toe doorroeren ± 15 minuten. Verwijder het laurierblad en pureer het tomatenmengsel in een mixer-blender of door een roerzeef. Doe de puree terug in de pan en voeg de melk en de rijst toe. Roer alles goed dooreen en breng de soep aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de soep ± 20 minuten zachtjes koken. Voeg de doperwtjes en de boter toe en laat de soep nog ± 5 minuten zachtjes koken. Maak de soep op smaak met wat zout, peper en paprikapoeder. Serveer de soep zo warm mogelijk.
02-10-2006, 11:41 geschreven door cleppie
01-10-2006
Pita met chili
Pita met chili
Ingrediënten
2
eetlepel olie
2
uien
2
in blokjes gesneden groene paprika's
2
teentjes knoflook
2
tomaten
1/2
tlp chilipoeder
1
klein blikje tomatenpasta
1
blokje rundsbouillon
1
blikje sojabonen (400 g)
1
kop in reepjes gesneden kropsla
100
gr geraspte kaas
4
warme pitabroodjes
bereidingswijze
Fruit in een hete pan met olie de gehakte ajuin en knoflook en 2 in schijfjes gesneden tomaten. Doe er een kop water bij en laat stoven voor tien minuten. Roer er de sojabonen, tomatenpasta, chilipoeder en een rundsbouillonblokje bij. Voeg indien nodig een beetje water toe.
Snij de opgewarmde pitabroden in de helft en maak ze een beetje open. Doe er 1 Elp versneden sla in en daarboven de chilisaus.
Dien op met versnipperde ui, in kleine blokjes gesneden groene paprika's en geraspte kaas.
dobar tek
01-10-2006, 00:18 geschreven door cleppie
Pita met spinazieblad, heerlijk
SPINAZIE-PITA voor 4 personen, als maaltijd
400 gram verse kaas (huttenkase) 4 (tot 6) eieren (125 gram dikke zure room) (nog een andere kaassoort, bv geraspte zachtsmakende kaas, maar sterksmakende schimmelkaas, is ook een mogelijkheid 50 gram spinazie zout 1 pak filodeeg = bladerdeeg zonder vet olijfolie De ingredienten die tussen haakjes genoemd worden zijn opties om de pita te verrijken.
BEREIDING Was de spinazie en sla in een theedoek goed droog of doe in een slacentrifuge. In grove stukken snijden. Meng in een grote bak alle ingredienten, behalve het bladerdeeg en de olie. Vet een grote ovenschaal in en bedek de bodem met een laag bladerdeeg. Smeer het deegvel in met wat olie (dit is erg belangrijk en moet je altijd herhalen). Dit kun je zo doen: giet een beetje olie in je handpalm, was het tussen je beide handen, zodat beide handpalmen zijn ingevet. Dep over de laag filodeeg. Spreid er dan een zo dun mogelijk laagje mengsel over uit. Daarop weer een vel bladerdeeg. Smeer dat ook weer in met wat olijfolie. herhaal dit tot het mengsel op is. De laatste laag moet deeg zijn. Zet 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. Verwarm in een steelpannetje wat boter en water. Giet dat over de bovenkant van de pita. Niet te veel. Nog 5 min. in de oven. Haal de pita uit de oven en dien direct op of laat het afkoelen en eet het koud. Als je nog wat zure room overhebt, dan schijnt het ook lekker te zijn om de bovenkant van de pita ermee in te smeren voor je hem serveert. laat het smaken.
Ik ben Clemens, en gebruik soms ook wel de schuilnaam cleppie.
Ik ben een man en woon in een dorp vlak aan de zee (Nederland/nog wel) en mijn beroep is Sport-sjop.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2025 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Muziek/kroatie-Slavonija/sport/formats schrijven/vissen/.
Zivelji proost! en vergeet je paspoort niet.