Inhoud blog
  • capsules: polychrome
  • capsules: champagne
  • Geschiedenis van reims: Notre dame
  • Capsules: Abelé
  • Capsules: Champagne De Castellane
    Enkele sfeerbeelden van de champagnestreek
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Champagne

    27-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champagne: Het maken van de champagne
    De druiven worden volgens exacte berekeningen geperst. 4000 kg druiven voor 2250 liter sap
    De eerste 2050 liter is van een mooiere kwaliteit, hiervan wordt dan ook de cuvee gemaakt. De overgebleven 500 liter noemt men de taille.
    Het sap dat overgebleven is na de persing noemt men most.
    Deze most wordt in tanks gedaan en blijft hier 12 tot 24 uur in bezinken. Dit wordt debourage genoemd.
    Het sap wordt hierna van het bezinksel afgegoten in vaten of roestvrijstalen kuipen. Hier vindt de eerste alcoholische gisting plaats gedurende enkele weken met een gecontroleerde temperatuur van 18°C.
    De meeste wijnmakers wekken hierna een malolactische gisting op. Hierbij wordt het scherpe appelzuur van de druif omgezet in zachtere melkzuur.
    Tijdens de winter wordt dit sap enkele malen geklaard
    In de lente worden deze zogenoemde 'vins clairs' gemengd. Dit proces werd geïntroduceerd door de gekende Dom Perignon.
    De wijn wordt nu gebotteld (=tirage) met rietsuiker en gist (= liquer de tirage). De flessen krijgen hier voorlopig een kroonkurk.
    Na het bottelen worden de flessen op elkaar gestapeld in kelders. Hier vindt de tweede gisting plaats, ook wel 'prise de mousse' genoemd.
    Door deze tweede gisting ontstaat er koolzuurgas die ervoor zorgt dat champagne bruist.
    Hoe kouder de kelder, hoe langzamer de gisting en hoe kleiner en beter geïntegreerd de belletjes zijn. Hier is een temperatuur van 10°C ideaal.
    Na deze gisting laat men de flessen rusten om zichzelf te verrijken op de dode gist en andere stoffen.
    Deze rusttijd is wettelijk bepaald.
    non vintage wijnen: minimum 15 maanden
    vintage wijnen : minimum 3 jaar
    De grotere champagnehuizen laten de champagne dikwijls langer staan om een beter smaak te krijgen. De champagne van Mumm bijvoorbeeld laat zijn cuvee prestige 7 jaar rusten om zo de unieke smaak van Mumm te bekomen.
    Wanneer de wijn voldoende rijk en rond is wordt het gist afgestoten.
    De flessen worden in schuin aflopende rekken gezet, de zogenaamde pupitres. Eén of meerdere malen per dag worden de flessen een achtste gedraaid  en via deze weg worden de flessen langzaam ondersteboven gezet. Dit noemt men de remuage. Op een dag worden er zo een 30 000 à 40 000 flessen gedraaid door een remueur.
    Wanneer de flessen ondersteboven staan is ook het bezinksel naar de flessenhals gezakt. De flessen worden dan enkele centimeters in een bad met koelvloeistof van -28°C gedompeld. Hierdoor bevriest het bezinksel en wijn in de flessenhals en kunnen de flessen terug omgedraaid worden. De kroonkurk word er nu vanaf gehaald waardoor het bevroren bezinksel uit de fles schiet. Dit proces noemt men 'dégorgement'.
    De flessen worden terug aangevuld met champagne en rietsuiker. De hoeveelheid suiker hangt af van de stijl van champagne die men wil bekomen. Van droog naar zoet. Op deze manier wordt bepaald of het bijvoorbeeld een  brut of een demi sec wordt. Bij een brut wordt er minder dan 15 gram suiker per liter toegevoegd. Bij een demi sec ligt dit tussen de 33 en de 50 gram suiker per liter. Dit noemt men dosage.
    De kurk (=bouchon) wordt op de fles geplaatst, hierop komt de capsule met het metalen netje (=muselet) en de flessen worden terug in de kelders gelegd, soms tot wel 6 maanden, opdat de suikers en de liquer goed in de champagne kunnen integreren.
    De flessen, worden gewassen en voorzien van een etiket. De champagne is nu klaar om verdeeld te worden.

    27-01-2008 om 01:43 geschreven door Brenda  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    26-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champagne: Het plukken van de druiven
    Om Champagne te maken heeft men uiteraard druiven nodig. Het plukken van de druiven wordt La vendange genoemd. Eenmaal per jaar ,in de tweede helft van september, zijn de druiven rijp genoeg om champagne van te maken. De begin en einddatum van het plukken wordt door de overheid bepaalt en verschilt van dorp tot dorp. Gedurende deze tijd komen mensen van over heel de wereld naar de champagnestreek om deze druiven met de uiterste zorg van hun ranken te halen. Regelmatig komt men dan stalen nemen om het suikergehalte te bepalen.
    De druiven worden met een soort snoeischaar afgehaald en in een mand gelegd. Deze manden worden opgehaald en in grote bakken gedaan. Deze bakken gaan dan weer naar de pers. In zo een pers worden ca 40 bakken druiven gedaan. Het persen van de druiven kan nu beginnen.
    De duur van de wijnoogst is afhankelijk van de hoeveelheid druiven, de weersomstandigheden en de druivenplukkers zelf, maar duurt meestal 8 à 9 dagen.











    26-01-2008 om 23:39 geschreven door Brenda  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    23-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe het allemaal begon

    Zoals zovelen heb ik nu ook mijn eigen plekje op het internet. Wat is nu mijn bedoeling... Mijn bedoeling is om mijn interesse in champagne te delen met ieder die het lezen wil. Om eerlijk te zijn is die interesse bij mij nog maar sinds kort. Het is begonnen toen ik voor het eerst naar Reims ging. Het was niet echt een plaats waar ik al jaren naartoe wilde, ik had er zelfs nog nooit van gehoord. Het was de champagnestreek. Champagne zei mij in eerste instantie ook niet echt veel. Ja, het was een lekker drankje met bubbels dat je drinkt met nieuwjaar en tot zover ging mijn kennis. Maar ik ben iemand die zoveel mogelijk wil leren en weten en kennen. Dus ik ging mee naar Reims. Ik had niet veel nodig om onmiddelijk verliefd te worden op de streek. Eén blik op de uitgestrekte wijngaarden en dat prachtige uitzicht van de champagnestreek en ik was al verkocht. Ik heb champagnehuizen bezocht met hun indrukwekkende kelders, ik leerde hoe champagne gemaakt werd, ik proefde de verschillende smaken van elk champagnehuis, leerde de boeiende geschiedenis van de streek... Het woord champagne kreeg een heel andere betekenis. Het was meer dan een glas met bubbeltjes.
    Ik ben nu ook een verzameling van champagne capsules begonnen. Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen dit doen. Er bestaan enorm veel boeken, websites, zelfs ruilbeuzen voor. Ik ben blijkbaar niet de enige die zijn hart verloren heeft in de champagnestreek en zijn godendrank. Vandaar dat ik via deze weg mijn passie wil delen met anderen.
    Je zal hier dan ook regelmatig updates zien van de uitbreiding van mijn collectie capsules, informatie over de streek en vele andere leuke weetjes.
    Ideeën, tips, informatie of gewoon een reactie zijn natuurlijk altijd welkom.

    Veel plezier!!!

    23-01-2008 om 22:36 geschreven door Brenda  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (16 Stemmen)
    27-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Capsules: Generique polychrome
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt.  Het is gewoon zoals je het zélf wenst.  Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed.  Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.

    Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat.  Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard. 

    27-09-2005 om 16:32 geschreven door Brenda  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (6 Stemmen)


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs