Opnieuw brengt Bugatti een speciale editie uit van de Veyron, maar deze is van heel andere orde. Met een opgevoerde motor aan boord en een aangepast design is de Super Sport goed voor een gemiddelde topsnelheid van 431 km/h waarmee hij ieder andere seriegeproduceerde hypercar ter wereld aftroeft.
Nabij Wolfsburg, vlak naast het gehucht Ehra-Lessien, ligt de gigantische testbaan van Volkswagen. Het was daar waar de Bugatti Veyron Super Sport een gemiddelde topsnelheid van 431 km/h behaalde. Na de eerste poging klokte de man achter het stuurwiel, testrijder Pierre Henri Raphanel,een snelheid van 427,933 km/h. De tweede poging was goed voor 434,211 km/h. Bugatti zelf is zeer verrast over dit nieuwe record omdat ze op maar 425 km/h hadden gerekend. De vijf nieuwe eigenaren die al bekend zijn want de auto is reeds uitverkocht zullen echter niet sneller kunnen rijden dan 415 km/h. Bugatti hanteert deze begrensde top vanwege de levensduur van de banden.
Modificaties Bugatti heeft veel werk moeten verrichten om de topsnelheid van de 16.4 Veyron met die 24 km/h te kunnen laten stijgen. De 8.0 liter W16-motor werd voorzien van grotere turbos en intercoolers waardoor het vermogen naar 1.200 pk steeg. Het koppel van de Super Sport ligt op 1.500 Nm. Vervolgens is het chassis voor meer stijfheid aangepast, werden er andere stabilisatoren gemonteerd in combinatie met betere dempers. De Super Sport staat hierdoor dichter tegen asfalt. Ook het exterieur ging flink op de schop. Allereerst werd de koolstofvezel monocoque onder handen genomen waardoor het wagengewicht met tientallen kilos daalde. Vervolgens werd het design herzien. De luchtinlaat aan de voorzijde is van een ander ontwerp en breder getrokken. De enorme achtervleugel trekt nog altijd de meest aandacht aan de achterzijde naar zich toe, maar het is de aangepaste diffuser waarmee de Super Sport zich onderscheidt ten opzichte van de overige edities. Een ander uitlaatsysteem is één van de laatste aanpassingen wat de techniek betreft. Tot slot overgoot Bugatti de Super Sport met een two-tone lak.
Herft Buggati zal de 16.4 Veyron Super Sport tonen op het Concours dElegance nabij Pebble Beach. In de herfst gaan de maximaal vijf te bouwen exemplaren in productie. Op het moment dat de fabricage is afgerond heeft Bugatti 265 Veyron´s en 35 Veyron Grand Sports gebouwd.
Gehuld in de carrosserie van een standaard R8 heeft Audi de R8 e-tron tijdens Le Mans flink de sporen gegeven. De puur elektrisch aangedreven sportauto moest het publiek vermaken vlak voor de race.
Hoe indrukwekkend de auto op papier ook is, getuigen lieten weten dat er van spektakel geen sprake is. Een normale R8 komt met een V8 dan wel V10 brom voorbij denderen en streelt daarbij de oren, maar deze R8 e-tron zoefde geruisloos voorbij. Dat betekent natuurlijk niet dat de auto geen spraakmakende prestaties weet neer te zetten. Met zijn vier elektromotor (twee vóór en twee achter) wordt maar liefst 313 pk op het asfalt overgebracht. Dat resulteert in een 0-100 km/h sprint in 4,8 seconden. Het enorme koppel van 4.500 Nm moet bovendien voor gigantische tussenacceleraties zorgen.
Productie Tijdens de demonstratieronden op het circuit van La Sarthe, waar Audi ruim 24 uur later de winst wist te pakken met de R15, zat vijfmalig Le Mans-winnaar Frank Biela aan het stuur. Hij mocht het peperdure prototype op hoge snelheid rondsturen. Dat alles uiteraard met als doel om Audis Voorsprong door techniek nog eens onder de aandacht te brengen en ons warm te houden voor de komst van de elektrische sportauto eind 2012.
De Audi A7 Sportback, volgens zijn scheppers een coupé, limousine en Avant in één. Kortgezegd: een vijfdeurs coupé. Dit najaar staat de A7 Sportback bij de dealers en breidt Audi het gamma modellen wederom verder uit.
Met de Audi A7 wordt het segment van coupés met twee extra portieren nog omvangrijker. Sinds de Mercedes-Benz CLS is het aanbod van dergelijke autos snel gegroeid en de keus aanzienlijk breed geworden. Naast de zojuist genoemde Mercedes, waarvan spoedig de tweede generatie wordt onthuld, noemen we de Porsche Panamera, Aston Martin Rapide, een soortgelijke op stapel staande BMW en in mindere mate ook de Maserati Quattroporte en Jaguar XJ. De A7 is dus de jongste telg binnen de familie van lage en gestrekte coupés voor vier volwassen. En Audi heeft hem vooral erg Audi gehouden.
Exterieur Het uiterlijk van de Audi A7 was nauwelijks een geheim meer door begin vorig jaar een realistisch voorproefje te tonen in de vorm van de Sportback Concept. Voor het productie-exemplaar schaafde Audi hooguit de scherpe randjes glad en het design van de A7 stond vast. De Audi A7 is een fraai gelijnde en gelikt uitziende coupé, en toch kunnen we ons niet aan de indruk ontrekken dat de auto wel heel erg Audi is en daarmee slechts een variatie op een bestaand thema. De conceptversie bevatte zoveel meer. Het front van de A7 is als iedere Audi dat het in de binnenspiegel zomaar een A8 zou kunnen zijn. De koplampen met die typerende LED-stroken lijken zelfs rechtstreeks afkomstig te zijn van de limousine.
Ruimte Van opzij is de A7 dan wel weer onmiskenbaar anders dan de rest van de Audi-familie. Uniek zijn de deuren die geen aparte raamomlijsting hebben, net als die van een coupé. Het laatste zijruitje, dat naar achteren oploopt, is een detail dat verwijst naar de klassieke Audi 100 Coupé S uit 1969. Uiteraard is daarbij het silhouet van de A5 Sportback als uitgangspunt genomen. Vanaf de B-stijl zet de daklijn de daling behoorlijk in, maar toch belooft de fabrikant voldoende hoofdruimte voor de volwassen achterpassagiers. Over de beenruimte hoeven we ons geen zorgen te maken. Met een wielbasis van 2.917 mm zit dit wel snor. Een A7 verschaf je je omwille van iets anders dan de rest en de hogere praktische bruikbaarheid. Een A6 beidt weliswaar veelal dezelfde hoeveelheid bagageruimte, maar deze is lastig te bereiken door de nauwe doorgang. Bij de A7 heb je daar geen hinder van. De enorme (elektrisch bedienbare) achterklep is breed en scharniert zo ver richting hemel dat er een gigantische toegang tot het achterste compartiment wordt verschaft. Normaliter bedraagt het stouwvolume 525 liter. Met de in delen neergeklapte achterzittingen is dit 1.390 liter.
Interieur Comfort staat bij de A7 hoog in het vaandel. Bestuurder en naaste passagier genieten van een topklasse omgeving. Het dashboard heeft veel weg van de A8 met in het centrum het enorme display van het MMI-systeem. Dat is desgewenst uit te breiden met MMI touch. De bestuurder kan dan een bestemming of een telefoonnummer invoeren door met zijn vinger op het touchpad te schrijven. Een nieuwe head-updisplay projecteert de belangrijkste gegevens op de voorruit, binnen het blikveld van de bestuurder. Het navigatiesysteem haalt zijn kaarten en gegevens op van Google Earth in combinatie met telefoonvoorbereiding plus. Ondanks de overeenkomst met het A8-interieur bevat de A7 unieke stylingdetails. Let maar eens op het ontwerp rondom de deurgrepen. Heel fraai hoe de designers hierin verwijzen naar de koetswerklijnen. De cockpit is bewust richting de bestuurder gericht om hem of haar meer te betrekken bij het rijden. En Audi kennende is de kwaliteit van de materialen en de afwerking van onovertroffen niveau.
Motorenlinie Audi heeft voor de A7 Sportback vier V6-motoren met directe injectie, start-stoptechniek en remregeneratie beschikbaar: twee benzinemotoren en twee diesels. De 2.8 FSI (204 pk) en 3.0 TFSI quattro (300 pk) vormen het benzinegamma. De 3.0 TDI quattro (245 pk) is een volledig nieuw ontwikkelde diesel. Later volgt een voorwielaangedreven 3.0 TDI (204 pk) met een CO2-uitstoot van slechts 139 g/km. Elke A7 Sportback is uitgerust met een automatische transmissie: de traploze multitronic in combinatie met voorwielaandrijving en de zeventraps S tronic in de quattro-uitvoeringen.
Prijzen Audi A7 Met het onthullen van de A7 laat Audi ons niet in spanning wat betreft de prijzen. Die beginnen bij 64.800,- voor de 2.8 FSI Quattro. De 3.0 TFSI Quattro kost minimaal 73.900,- en voor de 3.0 TDI Quattro (245 pk) vraagt Audi in Nederland minimaal 74.900,-. Aangezien de 204 pk sterke 3.0 TDI pas later leverbaar zal worden is de prijs ervan ook nog niet bekend.
De nieuwe Audi A7 zal zijn debuut beleven op de aankomende Autosalon van Parijs, medio oktober.
Na enige tijd van vertraging presenteert Noble dan eindelijk hun nieuwe supercar. De M600 is zoals we van de kleine Britse fabrikant gewend zijn een echte rijdersauto. Noble noemt geen directe concurrenten, maar laat weten dat de M600 dicht tegen het kaliber van een Ferrari F40 ligt.
Noble windt er geen doekjes om. Het merk neemt zelfs de McLaren F1 in de mond om aan te geven waar de M600 toe in staat is. De specificaties liegen er in ieder geval niet om. Een vermogen van 659 pk en een maximum koppel van 818 Nm, in 3,0 seconden naar de 100 km/h, in 6,5 seconden naar de 200 km/h en een topsnelheid van ruim 360 km/h. Het geweld wordt geleverd door een 4.4 liter V8 afkomstig van Volvo waarop twee Garret-turbos zijn geschroefd. De Noble-ingenieurs wisten zonder moeite 750 pk uit het blok te persen, maar hebben uiteindelijk toch besloten het productiemodel iets minder output te geven. Overigens kunnen bestuurders van de M600 zelf ook nog bepalen hoeveel vermogen ze willen: 456, 558 of de maximale 659 pk.
516 pk per ton Net als Lotus hanteert Noble de minder is meer filosofie, maar in tegenstelling tot hun collegas heeft Noble nog nooit gehoord van een relatief hoog vermogen. De M600 weegt dankzij het gebruik van spaceframes en een ten dele uit koolstofvezel opgetrokken koetswerk slechts 1.275 kg. Dat betekent dus een dat elke pk slechts 1,93 kg hoeft mee te slepen. Ter vergelijking: de Bugatti Veyron heeft een pk/gewichtsverhouding van 1,88 per kilogram. In tegenstelling tot de Franse hypercar komt alles wat de M600 kan voor een groot deel op bestuurderkunsten van de berijder aan. De Brits is namelijk wars van hulpmiddelen als ABS en het ESP werkt anders dan dat van andere moderne supercars. Gelukkig heeft Noble hun nieuweling wel prachtig in balans gebracht met een gewichtsverdeling van 40/60 tussen vóór en achter. Zodoende is de handling van de M600 optimaal en kunnen de 19 inch wielen vóór en 20 inch achter de paardenkrachten meer gecontroleerd op het asfalt brengen. Traction control is aanwezig, maar kan worden uitgeschakeld.
Conventionele handbak Schakelen gaat met een normale handbak in tegenstelling tot semiautomatische versnellingsbakken van andere sportwagen is deze prijsklasse. We hebben tijdens de ontwikkeling van de M600 verschillende halfautomatische transmissies met schakelflippers getest zoals die van de Ferrari Enzo, maar ze stemden ons allemaal niet tevreden, aldus Peter Boutwood, CEO van Noble. Met een normale en goede handbak kan evenzo snel geschakeld worden en het geeft de berijder meer controle over de auto.
November De Noble M600 zal officieel worden onthuld tijdens de volgende maand gehouden Goodwood Revival. Daarna zal de auto worden gefabriceerd in een compleet nieuwe fabriek in Leicestershire, Engeland. De productie start over enkele maanden en eind november kunnen de eerste eigenaren hun nieuwe aanwinst verwachten. Als richtprijs geeft Noble een bedrag van 200.000 pond op.