Inhoud blog
  • Woensdag, 26 oktober 2011 - Riem Seap - Phnom Pehn
  • Dinsdag, 25 oktober - De tempels van Angkor
  • Maandag, 24 oktober 2011 - Per boot naar Siem Reap
  • Zondag, 23 oktober 2011 - Van Phnom Penh naar Battambang
  • Zaterdag, 22 oktober 2011 - Phnom Penh - dag 3
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    CAMBODJA oktober 2011
    Met Lendelede naar Cambodja
    26-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woensdag, 26 oktober 2011 - Riem Seap - Phnom Pehn
    SIEM RIEP - PHNOM PENH
    woensdag, 26 oktober 2011

    https://picasaweb.google.com/102497882852892734023/13Woensdag26Oktober2011?authuser=0&feat=directlink

    Het vertrek vanuit Lotus Lodge is gepland om 8.00 u. en we kunnen inderdaad stipt vertrekken. We nemen een laatste keer de plassen die naar de hoofdweg moeten leiden. En zo kunnen we dan de meer dan 300 km naar de hoofdstad Phnom Pehn aanvatten. Sokha schat de rit op 6 uur.

    Ancient Bridge

    We houden een eerste keer halte nabij Kompong K’day om er de ‘Ancient Bridge’, de oude brug, even te bekijken. We moeten een eindje lopen in de brandende zon, deze voormalige verbindingsweg mag nu niet meer door auto’s worden gebruikt. We vormen zelf een attractie voor de Chinese toeristen die met ons op de foto willen voor de brug. Hebben die nog nooit een westerling gezien? Wij fotograferen ook heel wat vreemde mensen, waarom zouden wij ons dan niet eens laten op beeld vastleggen?

    Watersnood heel erg

    Vandaar gaat de rit verder. We hebben ogen te kort om links en rechts van de weg te kijken. Zo ver we kunnen kijken staat alles onder water. De bewoners hebben hun koeien en buffels op het droge en dat is op de iets hoger gelegen weg. Bewoners die hun huis onder water hebben staan hebben ook optrekjes gemaakt langs de weg en alle verkoopstalletjes zijn er ook terug te vinden. Soms is de weg heel smal geworden en is het laveren om er tussendoor te geraken.

    We rijden door een gebied waar we plaatselijke bevolking aan het werk zien met een houten paal die op en neer gaat. De bus houdt even halt en we stappen uit om het even van dichterbij te bekijken. Rijst wordt opgewarmd en geplet. Dat gebeurt met een stamper die van achteraan ophoog wordt getrapt en dan met een plof op de pot met rijst terecht komt. De geplette rijst wordt dan gezeefd en nog verschillende keren omhoog geworpen om het laatste stof eruit te krijgen. Deze geplette rijst is lekker en we kopen met een aantal twee pakjes voor 1 dollar.

    We vervolgen onze trip. De putten in de weg volgen elkaar weer op en het is traag vorderen. We komen dan voorbij een gebied waar verkopers met de fiets langs de weg staan met daaraan enkele gepluimde eenden die te koop worden aangeboden.

    In Skone houden we opnieuw halt. Bedoeling was dat we er een plaatselijke specialiteit zouden proeven, gefrituurde spinnen. Helaas, door de overstromingen zijn er geen spinnen. De markt is opnieuw een allegaartje van allerlei te koop aangeboden zaken.

    Zo bereiken we stilaan de hoofdstad Phnom Pehn. Op onze vraag eens een pagode te kunnen bezoeken houdt de bus opnieuw even halt. Het is een prachtige pagode. Binnenin zijn monniken aan het bidden voor de boeddhabeelden. Het plafond en de wanden zijn helemaal beschilderd met kleurige taferelen uit het leven van boeddha. Rondom de pagode zijn een verscheidenheid van stoepa’s opgesteld, dat zijn de begraafplaatsen van overledenen.

    Zo bereiken we omstreeks 15.30 u. eindelijk Phnom Phen. Het is er druk. Om 16.00 u. stapt Nik uit aan de luchthaven om het ticket voor Eric te regelen die deze avond huiswaarts keert en voor de anderen die donderdagmorgen naar Bangkok zullen vliegen. Om 16.30 u. bereiken met de gehele groep opnieuw het hotel 252. Plots begint het te regenen… te regenen… Met bakken valt het water uit de lucht. In een mum van tijd staat het gehele terras onder water.

    Terug naar huis

    Ik moet om 17.30 u. vertrekken naar de luchthaven. Ik neem met spijt in het hart afscheid van de vrienden in de pletsende regen. Het verkeer zit letterlijk in een knoop. Plassen die tot halfweg de straat reiken… en stapvoets tot stilstaand verkeer. De tuktuks en brommers rijden gewoon door de plassen heen. Om 18.10 u. zijn nog een paar km van de luchthaven verwijderd, maar de auto’s staan werkelijk stil. Het wordt 18.30 u. Nik, die op de luchthaven was gebleven, belt ons op. De check-in sluit om 19.15 u. Er is geen doorkomen aan. Sokha, die anders nooit zenuwachtig is, stelt voor de rest te voet te doen. Hij neemt mijn bagage in zijn nek en ik de rugzak. We laveren gehaast tussen de auto’s, de brommers en de plassen door. Natte voeten horen er bij. Het is 19.00 u. wanneer we eindelijk het luchthavengebouw binnen zijn. Sokha mag niet mee naar binnen. Vrij snel is alles afgehandeld en kan ik afscheid nemen van Nik. Het was een fantastische reis, onvergetelijk. De vreugde van de stortkinderen zal me altijd bijblijven. Sokha zwaait ook nog even door het venster.

    Vrij snel kom in door de pas- en handbagagecontrole, maar ze vinden toch wel een flesje water. Ik mag het ter plaatse opdrinken. Het wachten kan beginnen op de vlucht kan beginnen.

     

    Phnom Penh - Bangkok

    De vlucht om 20.00 u. is al verlaat naar 20.40 u. Ondertussen kunnen we gebruik maken van de gratis internetbalie. Plots nodigt een beeldschone Thaise ons uit haar te volgen naar een afzonderlijke ruimte met comfortabele zetels. Omdat we moeten wachten kunnen we ons bedienen van fruitsap, koffie, croisantjes, fruit… We worden in de watten gelegd. Tegen 20.30 u. mogen we instappen en tegen 20.50 u. stijgt het vliegtuig al op. Voor zo’n korte vlucht worden we meer dan verwend: een warm avondmaal met kip en rijst, een dessertje, een drankje en nog een kop koffie. Het personeel moet zich spoeden, want om 21.30 u. begint de landing reeds.

     

    Bangkok - Kopenhagen - Brussel

    Bij het verlaten van het vliegtuig moeten we een bus op en worden we een eind verder naar het luchthavengebouw gebracht. Nu is het niet zo eenvoudig. Eigenlijk mag ik mijn bagage niet ophalen, want dan zit ik niet meer in de transferzone. Even navragen. Ze sturen me naar de vertrekhal en zeggen dat daar mijn bagage wordt gebracht. Dan maar 750 m verder stappen en ik moet al door de controle. Met mijn pas en gelukkig met de reservatiebrief mag ik verder. Daarna word ik zelfs helemaal gescand. Nog even navragen, want ik heb nog geen ticket en waar blijft de bagage? Ze sturen me verder naar de SAS-balie. Daar is een ticket snel gedrukt, maar de bagage, das een ander paar mouwen. Na veel heen en weer getelefoneer stellen ze me gerust. De bagage is gevonden en zal doorgestuurd worden naar Brussel. We zullen zien. Ondertussen is het al 22.30 geworden. Ik vind in de taxe-freeshops niets dat me kan bekoren. Tegen 23.00 u. ben ik al aan Gate D4 en we mogen onmiddellijk doorstappen waar de wachtzaal.

    Plots hoor ik door de luidsprekers dat passagier Eric zich moet melden. Ik trek naar het personeel dat de tickets controleerde maar gelukkig is het een andere Eric die ze zoeken. Om 23.30 u. mogen we het vliegtuig op. Naast mij komt een forse jonge dame zitten. Ik zie dat ze een boek leest met heel rare letters. Na een tiental minuten waag ik het toch een vraag te stellen of ze een Deense is? Neen, ze is van Zweden en komt uit Hong Kong. En zo geraken we stilaan aan de praat en moet ik niet de gehele tijd stom naast de dame zitten.

    Het duurt nog tot 0.30 u. vooraleer het vliegtuig, een Airbus A340, taxiet naar de startbaan en om 0.45 u. gaan we eindelijk de hoogte in. Wat we de laatste dagen in het nieuws hoorden zien we hier in werkelijkheid. Geheel Bangkok staat onder water. En zo gaan we een lange nacht tegemoet, richting Kopenhagen.

    Bangkok – Golf van Martaban – Rangoon – Golf van Bengalen - India: Calcutta – Delhi  (4.30 u.) – Lahore

    9144 m - snelheid: 948 km per uur

    Om 2.00 u. krijgen we nog een avondmaal aangeboden. We mogen kiezen tussen vis of varkensvlees. Met een glaasje witte wijn smaakt het best. Honger moeten we dus zeker niet lijden, het is voor mij reeds het tweede avondmaal. Nadat de koffie is geschonken en alles is opgeruimd, worden de lichten gedoofd. Zullen we kunnen slapen?

     

    26-10-2011 om 00:00 geschreven door eric  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (12 Stemmen)
    25-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag, 25 oktober - De tempels van Angkor
    SIEM REAP: TEMPELS VAN ANGKOR
    dinsdag, 25 oktober 2011


    https://picasaweb.google.com/102497882852892734023/12Dinsdag25Oktober2011?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKeupKL9p5zYDQ&feat=directlink

    Het vertrek vanuit het hotel om de Angkortempels te bezoeken is gepland om 8.00 u. Om 7.00 u. komen de eerste medereizigers reeds aan in het restaurant. Hier verloopt alles heel snel en er is aan het buffet een overvloedige keuze: stokbrood, toast, pannenkoeken. Hier vinden we voor het eerst op onze reis ham en plakjes kaas. Dat zal wellicht te wijten zijn aan het feit dat de Lotus Lodge gerund wordt door een Nederlander. De eitjes worden er ter plaatse gebakken zoals we ze graag hebben.

    Tegen 8.00 u. staan 5 tuktukdrivers klaar om met ons vandaag op tocht te trekken naar de Angkortempels, de 6de laat op zich wachten. We mogen vandaag slechts met drie personen in een tuktuk, want de weg is zo overspoeld en modderig dat het brommertje er niet doorheen zou geraken. En inderdaad, soms kost het heel veel moeite en moet er geduwd worden.

    Tegen 9.00 u. bereiken we de ‘ticketoffice’. Voor 20 dollar krijgen we een dagticket, maar iedereen moet op de foto. Die foto wordt dan op het ticket gedrukt. Aangezien de tempels zo verspreid liggen is dat wel een gemakkelijke controle. Aan iedere ingang moet het ticket worden voorgelegd en aan de hand van de foto is het dus ook onmogelijk je ticket aan een andere persoon door te geven.

    We rijden voorbij de grootste tempel, de Angkor Wat en stevenen af op de andere zeer gekende site, de Angkor Thom met de Bayontempel in het midden. We houden eerst halt aan de zuidelijke poort en de gids geeft uitleg over Angkor Thom. Aan de tempel zelf zien we toeristen die, zoals in een boek is beschreven, de tocht maken op een olifant. In deze Bayontempel is het een eerste kennismaking met de Angkorcultuur; de vele gezichten op de stenen, de bas-reliëfs met strijdverhalen van de koning, de vele tientallen afbeeldingen van de dansende Aspara’s. De zon schijnt in alle hevigheid en het water druipt van ons. Het gaat trap op, trap af. We verlaten de tempel aan de achterzijde. We zien er hoe jonge dames er een put moet opvullen. Met twee houden ze een plastiekzak vast. Een jongeling schept er wat aarde op en met het zakje gaan ze naar de andere kant en dumpen de aarde. En zo gaat het door, het ene groepje na het andere, het ene zakje na het andere… En zo heeft iedereen werk.

    We vervolgen onze weg met de tuktuks. We rijden voorbij het Olifantenterras. We hebben zicht op nog andere ruïnes. Zo bereiken we een tweede tempel die op onze planning staat: de stilaan door het oerwoud overwoekerde Ta Prohm. Verkopers klampen ons aan. Reusachtige kapokbomen groeien op de terrassen en muren. Het is een van de meest gefotografeerde ruïne geworden. Wanneer we die achteraan verlaten worden we in een drukte van souvenirverkopers terecht. Ik laat me weer overhalen om een ‘ossenspan met een wagen’ te kopen en geef er 8 dollar voor. (Later vragen ze er ineen verkoopstalletje 5 dollar voorà. Het boek ‘Angkor’ dat schoonbroer Georges kon kopen en afdong van 10 dollar tot 5 dollar, word ik hier aangeboden voor 4 dollar. Als je hier iets koopt voel je je altijd bedrogen, maar kom… het zijn sukkelaars en ze mogen toch ook eens een dag plezier beleven wanneer ze er een westerse toerist weer eens hebben kunnen opleggen voor enkele dollar.

    Vandaar trekken we met de tuktuks naar een restaurant voor de lunch. De aircogekoelde ruimte is een welkome verademing. Iedereen bestelt volgens de kaart.

    In de namiddag staat dan de wereldberoemde tempel Angkor Wat op het programma; de grootste tempel. Onze gids geeft weer de nodige uitleg. Je kunt je ogen niet afhouden van de vijf majestueuze maïskolfvormige torens. De tempel werd rond 1150 gewijd aan de hindoegod Vishnu en volgens wetenschappers zou de bouw dertig jaar hebben geduurd. Het bezoek neemt heel wat tijd in beslag. Er kunnen mooie foto’s gemaakt worden van de tempel die zich spiegelt in het meer. En datzelfde beeld kan ik later maken met twee monniken op de voorgrond. Een enig schoon document! In de tempel zelf is het trap op, trap af. De gangen zijn bezet met taferelen, enig om zien hoe al die figuren werden gegraveerd. Wanneer we naar het heiligdom willen trekken moeten de dames de armen bedekken, petten af en moeten we een hoge steile trap op. We zijn nu heel dicht bij de majestueuze toeren. Het geeft je een bijzonder gevoel hier in Angkor te kunnen staan, de site waar zoveel over werd geschreven als wereldwonder! Voor velen is de zon er teveel aan, maar het zweet mag van mij lopen, het belangrijkste is mooie foto’s maken en daar heb ik alles voor over.

    Na het bezoek ik iedereen vrij en kan met zijn tuktuk heen waar hij zelf wil. Sommigen trekken nog naar het stadscentrum van Siem Reap, er is daar ergens een café uitgebaat door een Gentenaar. Aanderen hebben een schoolbezocht waar gehandicapten mooi werk maken. Wij keren terug naar het hotel.

    Asparadansers

    Tijdens hun bezoek aan de Gentenaar vernamen Johan, Christine en Bernard dat er een restaurant is waar ze ’s avonds in buffetvorm allerlei gerechten aanbieden en dat er ook een optreden is met plaatselijke folklore. Voor 12 dollar alles inbegrepen mogen we dat zeker niet missen. We bestellen ook een tuktuk n tegen 19.00 u. komen die ons ophalen en brengen ze ons naar de plaats. We zijn er in totaal met 10 van onze groep. Inderdaad, aan verschillende tafels staan allerlei gerechten met netjes de naam erbij. Aan andere tafels bakt men, braadt men.. al wat je wenst: brochetjes, pannenkoeken, aardappelen, bananen… in deeg… Kortom te veel om op te noemen en te veel om ook van alles te proeven. Het smaakt heerlijk terwijl een plaatselijk muziekensemble voor sfeermuziek zorgt.

    Om 19.30 u. begint het optreden. De Asparadanseressen zijn mooi uitgedost met kleurrijke kledij en dragen een hoofddeksel zoals afgebeeld op de tempels. Met de handen en vingers maken ze fijne bewegingen. Tussendoor is er ook een optreden van een folkloristische groep met o.a. een stokkendans… met manden… Met de bijhorende muziek heel sfeervol en leuk om zien. De meisjes die opnieuw asparadansen brengen zijn allen beeldschoon. We kunnen mooie plaatsjes schieten en zo wordt ons Cambodjaverslag stilaan kompleet.

    Tegen 20.30 u. is het optreden voorbij. De danseressen blijven op het podium staan en iedereen mag er bij gaan staan om foto’s te maken. Wanneer de grootste drukte voorbij is, wagen we ons ook even tussen de danseressen om ons ook te laten fotograferen.

    Ten 21.00 u. is de gehele zaal ontruimd. We laten ons ook terugbrengen door de tuktukdrivers die er gewacht hebben. Blijkbaar is onze tuktukrijder niet handig of is zijn brommertje niet zwaar genoeg, maar opnieuw blijft hij in de eerste plas teken en moet hij hulp inroepen om ons uit de benarde situatie te redden. Zo loopt een mooie dag op zijn eind.

    25-10-2011 om 00:00 geschreven door eric  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    24-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandag, 24 oktober 2011 - Per boot naar Siem Reap
    PER BOOT VAN BATTAMBANG NAAR SIEM REAP
    maandag, 24 oktober 2011

    https://picasaweb.google.com/102497882852892734023/11Maandag24Oktober2011?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJb_7qy3veGUfg&feat=directlink

    De planning is om 8.00 u. te kunnen vertrekken. We hebben gisterenavond aan de hotelbalie moeten noteren wat we wensten als ontbijt. We trekken om 7.00 u. naar de vierde verdieping om op het dak in het restaurant het ontbijt ter nemen. We genieten zo hoog over de vroege bedrijvigheid inde stad.

    Maar tijdens het ontbijt komt het al tot uiting dat het zeker niet zal lukken. Het duurt een eeuwigheid voor ze er met een bordje met een broodje komen. Ze staan dan nog te kijken wie wat bestelde. Bestelde je drie broodjes, dan komen ze met drie bordjes, met telkens een vork en een mes. Voor sommigen is het lang wachten op een koffie. Voor Bernard duurde dat zeker een half uur. Hoewel ze daar met een zevental personen in de keuken aan het werk zijn, er zit geen vooruitgang in. We genieten en lachen eigenlijk met hun dwaasheden.

    Tegen 8.00 u. is toch bijna iedereen met zijn valies beneden en is er een tweede busje om ons te voeren naar de aanlegplaats van de boot die ons naar Siem Reap zal brengen. Onze defecte bus moet vandaag gerepareerd worden.

    Tegen 8.20 u. kunnen we eindelijk vertrekken, want onze bestelwagenchauffeur was drank, ijs en een hapje gaan kopen om mee te nemen op de boot.

     

    6 uur lange boottocht

    Twee busjes en een tuktuk brengen ons naar de aanlegplaats van de boten een 7-tal km. verder. We hadden ons de boot slechter voorgesteld. Het is een overdekt exemplaar met voldoende zitbanken en een toilet. Wanneer de boot zich op de rivier in beweging zet komen we ogen te  kort om overal rond te kijken: huisjes helemaal onder water of drijvend… vissers die hun net binnenhalen. We waren voortdurend langsheen dorpjes op het water. Het water heeft het gehele gebied onder water gezet. We zien koeien en varkens op drijvende pontons. We wagen ons ook op het dak. De zon brand in alle hevigheid, maar het zicht is fantastisch… althans voor ons. Voor de mensen waarvan het huis tot aan het dak in het water staat zal het welminder prettig zijn. We zien een ganse school onder water staan. Maar vooral veel drijvende huizen; Na een paar uur varen komen we in de open watervlakte. Zo ver je kan zien… water en groen… Onze bootsman verliest er ook zijn weg in en moet zelfs eenmaal uitzoeken welke richting hij verder moet. Een paar keer moet hij stoppen om slierten groen uit de schroef te trekken of om mazout bij te vullen. Achteraan zit het vrouwtje van de bootsman met haar kleine dreumes van 10 maand. En we varen maar verder aan een snelheid van zon 15 km per uur. Het worden er 3 u. - 4 u. - 5 u… Geregeld varen we tussen we drijvende dorpjes door. Omstreeks 14.00 u. leggen we aan en kunnen even in zo’n dorpje. In een houten afrastering zitten krokodillen opgesloten. Marc plaagt ze even met een stok zodat we even hun open scherpe muil kunnen gadeslaan. We zetten onze boottocht verder. Naarmate we ons doel Siem Reap naderen zien we kokosbomen slechts enkele meter boven het water uitsteken. Er moet ook nog een weg diep in het water liggen want we zien nog net de verkeersborden boven water steken. Onze bootman vaart en eindelijk, het is 15.30 u. geworden, bereiken we een plaats waar we de boot blootsvoet kunnen verlaten, geholpen door enkele hulpvaardige jongens. We hebben er een tocht van 6.30 u. opzitten. De tuktuks staan in het water klaar om ons tegen 1 dollar wat verder op het droge te boeren. We worden omringd door bedelende kinderen en enkele jongeren op één been. Hoe hartverscheurend het ook is, we kunnen er niet aan beginnen, dan moet je aan iedereen geven. Ondertussen is ook onze kleine wagen er aangekomen en kunnen de vrouwen weer als eersten naar het hotel gevoerd worden. Maar wij mannen hebben de stommiteit begaan ook de drankbak mee te geven.

     

    Nik neemt een duik

    We stappen een heel eind te weg op, hopend dat het busje snel terug zal zijn. We beleven en zien van alles langs de weg: buffels in het water, duikende kinderen, een stinkende kwekerij van eenden, bewoners in hun schamele huisjes, voorbijrijdende brommers met van alles en nog wat…

    Na een tijdje houden we halt en blijven wachten. Daar ligt een plank over een beek, en ik zie het niet zitten om er even overheen te stappen. Stoere Nik wil het wel doen en Eric houdt het fotoapparaat in aanslag. Maar halfweg kraakt gewoon de plank middendoor een Nik belandt in het bruine sop. Uiteraard hilariteit en plezier alom en… alles staat tot in de details op beeld. Tegen 17.00 u. komt het busje er op nieuw aan. Niet verwonderlijk, Seam Riep is nog een heel stuk verder gelegen en ons hotel, Lotus Lodge ligt buiten de stad. Om het hotel te bereiken moeten we zelfs opnieuw door enkele plassen rijden en zijn er nog tal van overstromingssporen in het hotel zelf te zien.

    We genieten samen met de groep van een gezellig aperitiefje en een lekker avondmaal. We proeven ook een palmwijntje.

     

    Tripgegevens: 118,2 km afgelegd Battembang – Siem Reap in 7.51 u. totaal

    24-10-2011 om 00:00 geschreven door eric  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)


    Archief per week
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs