Braillevriendelijke communicatie. Dit is een bericht voor personen die digitale teksten ook leesbaar willen maken voor braillisten!
27-01-2010
Ik zie het wel - Blind door het leven.
Op vrijdagavond 7 september 2007 (om 20 uur) was er, in het Gemeenschapscentrum de Muze te Meise, een persvoorstelling van het boek: Ik zie het wel - blind door het leven. Dit boek werd geschreven door 2 bestuurders van onze vzw Braille op blad.
Ziehier de presentatietekst van de uitgeverij Van Halewyck:
Steven stapt positief en zelfzeker door het leven. Hij vertrouwt andere mensen en dat is ook nodig. Steven is namelijk blindgeboren en moet zich vaak verlaten op anderen. Zo kan hij de spontaan aangeboden hulp van buurman Jan goed gebruiken. Die leert hem de route naar zijn school zodat hij die zelfstandig kan afleggen, die scant teksten voor hem in zodat hij die op zijn laptop kan lezen en die brengt hem naar de plaatsen waar hij moet zijn.
Maar vergis je niet, Steven zíét wel. Hij merkt van alles op, soms zelfs wat verborgen blijft voor zienden. In een donkere kamer vindt hij na wat vingerknippen moeiteloos de deur, hij hoort het wanneer mensen naar hem staren en hij ruikt wanneer hij een boom of krantenwinkel passeert.
In Ik zie het wel tonen Steven en Jan hoe ze elkaar gevonden hebben. Het boek geeft een beeld van hoe een blinde het leven ziet, maar het toont ook hoezeer blinden en zienden van elkaar verschillen en hoe moeilijk het soms is om als blinde mee te draaien in onze visueel ingestelde maatschappij. Tegelijk is het een hartverwarmend verhaal over hoe men twee ver uit elkaar liggende werelden kan verenigen en hoe samenwerking vele hindernissen kan overwinnen en tot een mooi resultaat kan leiden.
In het tijdschrift "Klasse", nummer 182, februari 2008, pagina 26, kan men het volgende lezen:
Blind.
Steven is 24 en stapt blind door het leven.
Ondanks zijn handicap studeert hij voor leraar.
In vijftien hoofdstukken volgen we zijn studieloopbaan.
Maar ondanks GON-begeleiding en de hulp van zijn buurman Jan botst hij op heel wat obstakels. In dit boek pleiten Steven en Jan voor een andere aanpak. Een oprecht verhaal en deze vaststelling: zienden hebben soms meer begeleiding nodig dan blinden
Men kan zich dit boek aanschaffen in vrijwel alle boekhandels, eventueel via een mail naar: braille.opblad@telenet.be.
ISBN 978-90-5617-810-9. Dit boek is ook leesbaar in brailleschrift of luisterbaar in Daisyformaat.
Dankwoord van Steven, bij zijn boekpresentatie van 7 september 2007.
Beste mensen,
Tussen u allen in de zaal en ik hier op het podium is maar één verschil: jullie zien mij, maar ik zie jullie niet. Door dat technisch verschil ben ik opgegroeid in een aparte leefwereld. Ik heb maar één wens: ik zou graag in de wereld van de zienden willen meedraaien.
Het is nu in om te praten over integratie van de gehandicapten in de maatschappij en inclusie in het onderwijs. Die denkwijze kan ik volledig onderschrijven. Het probleem is dat wij als blinde niet tot u kunnen komen, we weten niet eens waar u staat. Ik heb maar één vraag: kom naar ons en reik ons de hand, we zullen graag meestappen.
Wij hebben nood aan mensen die ons begrijpen. Wij hebben nood aan mensen die het leven vanuit onze hoek bekijken, die onze beperkingen aanvaarden en er niet over struikelen.
Nogmaals mijn oprechte dank aan iedereen die mij laat mee-leven, mee-beleven. Een oprechte dank aan Geert Segers voor zijn warme stem en zijn waardevolle presentatie.
Als herinnering aan deze bijeenkomst krijgt Geert van mij nu een boek cadeau en ik wens hem veel leesgenot.
Ook aan het gemeentebestuur van Meise een super-extra dank, want zij biedt ons nu een drink aan op de gezondheid van iedereen! Als mijnheer de Burgemeester even op het podium kan komen, dan zou ik hem graag ook een boek willen schenken voor de gemeentelijke bibliotheek.
Graag zou ik nu ook nog een boek cadeau willen doen aan mijn drie eerste leerlingen. Arno, Florian en Viktor willen jullie ook even op het podium komen dan kan ik jullie dat boek meteen afgeven.