Inhoud blog
  • Kennismaking met de vzw Braille op blad.
  • Echolokatie, echolokalisatie.
  • Ik zie het wel - Blind door het leven.
  • Dankwoord van Steven, bij zijn boekpresentatie van 7 september 2007.
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Omzetten naar braille.
    Braillevriendelijke communicatie.
    Dit is een bericht voor personen die digitale teksten ook leesbaar willen maken voor braillisten!
    10-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Geachte Mevrouw, Mijnheer,
    De laatste tien jaar heeft de overheid, bijvoorbeeld via het Vlaams Agentschap (destijds het Vlaams Fonds), zeer veel geïnvesteerd in de technologische hulpmiddelen voor blinden waardoor de schriftelijke communicatie met braillisten nu zeer vereenvoudigd is. Het spijtige is dat men vergeten is deze gunstige evolutie kenbaar te maken aan de zienden.

    Braille is geen taal, braille is een schrift. Men moet noch "vertalen", noch "omzetten" naar braille, men moet enkel de digitale teksten filteren (wij noemen dat "zeven"). Bij het "zeven" van teksten naar braille moet men het brailleschrift zelf niet kennen - er komt zelfs helemaal geen braille aan te pas - men moet enkel rekening houden met de begrensde mogelijkheden door het beperkt aantal brailletekens en met de manier waarop braillisten overzicht (en dus ook inzicht) krijgen van de hun aangeboden tekst. Een belangrijke doelstelling van de vzw bestaat er in deze communicatievorm kenbaar en toegankelijk te maken voor alle zienden.

    Met wat specifieke aandacht kunnen alle mogelijke overheidsinstellingen, firma’s, verenigingen en particulieren hun berichten zodanig opstellen zodat de personen met visuele beperkingen deze informatie uiteindelijk zelfstandig mogen lezen. Als men aan de braillisten de mogelijkheid geeft hun briefwisseling zelfstandig te laten lezen en beheren, dan bevordert men hun integratie in de maatschappij met, daarenboven, meer respect voor hun privacy.

    Dit bericht is braillevriendelijk. Wat is er nu braillevriendelijk aan dit bericht?
    Elke braillist die met een computer werkt, en zo zijn er veel, kan in deze vorm dit bericht ofwel:
    - zelf lezen via de brailleregel onder zijn klavier,
    - zelf beluisteren via een spraakprogramma,
    - zelf de braille-reliëfafdruk maken.
    Braillisten die niet over een computer beschikken kunnen het hun toegestuurde bericht enkel lezen aan de hand van een braille-reliëfafdruk.

    Bij het “zeven” naar braille is het dus heel belangrijk dat de brailleversie beantwoordt aan de drie leesmogelijkheden, omdat men vaak niet weet via welke weg de aangeschreven braillist de tekst zal verwerken.

    Wat kan de vzw Braille op blad voor U eventueel betekenen?
    - ofwel kan er een beperkte cursus worden gegeven omtrent de toe te passen restrictieve regels bij het “zeven” van ziendeschrift naar een braillevriendelijke digitale versie,
    - ofwel stuurt men ons de bestaande tekst in ziendeschrift (liefst digitaal, maar eventueel kan er ook ingescand worden) zodat die tekst kan omgezet worden naar een braillevriendelijke digitale versie,
    - ofwel wordt van de naar ons toegestuurde tekst, voor de braillisten die niet over een computer beschikken, ook een braille-reliëfafdruk aangemaakt. Eventueel kan de braille-reliëfafdruk dan zelfs rechtstreeks naar de braillist worden verstuurd met de post (cecogram).

    De vzw heeft nog andere doelstellingen waaronder het omzetten van boeken en cursussen naar braille, of zelfs het verlenen van assistentie aan werkgevers bij de tewerkstelling van braillisten of bij een aanpassing van hun taak op de werkvloer. De vzw Braille op blad staat voor efficiëntie en absolute discretie! Voor alle eventuele verdere informaties verblijven we graag te uwer beschikking.

    Met vriendelijke groeten van de vzw Braille op blad,

    Steven Bladt, braille.opblad@skynet.be

    Jan Smeyers, braille.opblad@telenet.be


    Ondernemingsnummer 0883.180.149.

    10-04-2007 om 00:00 geschreven door Braillist  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (305 Stemmen)


    Archief per week
  • 04/02-10/02 2013
  • 22/08-28/08 2011
  • 25/01-31/01 2010
  • 09/04-15/04 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs