We sloten de vrijdag voor de krokusvakantie af met een carnavalsquiz. We werden daarvoor in 5 groepen verdeeld. Eerst mochten we onze carnavalskleding aantrekken en dan begon de quiz.. In de eerste ronde moesten er liedjes worden geneuried terwijl de teamgenoten het liedje moesten raden..
Ronde 2: hier moest iemand van elke groep een dansje uitbeelden terwijl de anderen aan de hand hiervan moesten raden over welk liedje het ging.. De tijd vloog voorbij..
Wij muizen er hier een week vanonder.. tot volgende week!
Fijne vakantie iedereen!
Lars en Yarne
Het is een feit.. we hebben onze eerste liefdesles gehad.. We weten nu alles over vlinders in de buik hebben, verliefdheid dus .. en alles wat daarbij komt kijken.. We kregen een rood en groen blad en moesten een standpunt innemen tov bepaalde uitspraken over liefde en verliefdheid..
We moesten ook het verhaal van de bank in het park naspelen.. en er een eigen versie van maken.. Niet gemakkelijk..
Lars en Yarne
We gingen aan de slag met het boek 'Het infernaat' van Guy Didelez en Patrick Bernauw. We mochten ons aansluiten bij één van de vier groepen: beeld, drama, muziek of bewegen. Daarna gingen we aan de slag en toonden onze creatiefste kant.. De groep 'beeld' maakte een leefwereld van fabelwezens in klei. De groep muziek maakte een griezelig muziekstuk waar we met onze ogen toe moesten naar luisteren. Brrr... De groep 'bewegen' maakte een dans op griezelige muziek en de groep 'drama' stak een griezelig toneelstuk in elkaar. Leuk om naar te kijken maar vooral heel griezelig... Wees maar blij dat je daar niet op school zit.. hihi😉
Donderdag 28 januari startte de poëzieweek. In de klas maakten we kennis met heel wat gedichten. 'Samen' gingen we aan de slag om stukken van gedichten bij elkaar te zoeken. We maakten een nieuw gedicht met de woorden van een bestaand, verknipt gedicht. Per twee zochten we een gedicht dat we leuk vonden en brachten dat expressief naar voren. Ook namen we gedurende 5 dagen deel aan de poëziewedstrijd waar we telkens op zoek gingen naar het ontbrekende woord in een gedicht.. spannend...
Naar goede gewoonte nam het 6de leerjaar ook dit jaar deel aan de junior journalistwedstrijd van het Davidsfonds. Het thema dit jaar was 'Schatten'... We kropen in onze pen en schudden de leukste en spannendste 'schattenverhalen' uit onze mouw... Briek en Ada werden verkozen tot winnaars van onze klas. Ada mag zelfs door naar de volgende (nationale) ronde. Zij mochten een boekenpakket in ontvangst nemen.... Proficiat!
Dit was december... op naar een nieuw hoopvol jaar..
In december is er veel gebeurd: Sinterklaas, we versierden de kerstboom, zoutdeegvormpjes, we maakten een elektro en nog zoveel meer Ik vertel je er graag wat meer over .
En dan was er de kerstvakantie die was voor iedereen anders. Op 25 december vierden we Kerstmis in ons kot, en 31 december vierden we oudejaarsavond alweer in ons kot! December zat vol feestdagen en cadeautjes! Zeker met zoveel kinderen die jarig waren. Dit was de laatste maand van 2020, misschien maar goed ook. Laten we hopen op een fantastisch nieuw jaar!
Donderdag kon iedereen nog een laatste keer oefenen voor het kerstfeest vrijdag in de voormiddag. Spannend! Iedereen zat in 1, 2 of zelfs 3 acts. Juf Nadine stelde een volgorde op van al de quizjes, dansjes, toneeltjes, gedichtjes, Er werden ook zakjes chips en drankjes (coronaproof hé) uitgedeeld. Het was echt een super leuke laatste schooldag van 2020!
Ada
Zeker de laatste week voor de kerstvakantie was volgeboekt. Om te beginnen: de elektro. Dat was een opdracht voor Frans en techniek, en hij werkt zo: je hebt een kartonnen bord met langs beide kanten 7 gaatjes op gelijke afstand. Naast die gaatjes heb je langs de ene kant prentjes, en langs de andere kant bijhorende woordjes in het Frans. Je moet de 2 gelijke prentjes en woordjes met elkaar verbinden. (bv. het prentje van het getal zes langs de ene kant en langs de andere kant het woordje six.) Het spelelement om die te verbinden begint met een eerste koperdraad, die verbonden is met een batterij, en die batterij is ook verbonden met een tweede koperdraad, die op zijn beurt met een lampje verbonden is en aan dat lampje zit nog een derde koperdraad. Met de eerste een de derde koperdraad duid je een prentje en het juiste woordje dat daarbij hoort aan. Als het goed is gaat het lampje dan branden (door de aluminiumfolie die langs de achterkant de stroom doorgeeft) Goed gevonden hé.... van Ada ...
Na de sint ging het thema langzaam maar zeker over naar Kerst. In de godsdienstles maakten mijn klasgenoten prachtige kerstkransen en in de les zedenleer knutselden wij mooie kerstkaarten, brieven en schattige wollen wantjes. Daarnaast maakten we ook kerstfiguren voor in de kerstboom. In de klas kregen we het recept voor zoutdeeg, dat moesten we thuis maken. De volgende dag op school gingen we met het deeg aan de slag: we maakten er mooie vormpjes en figuren mee. Die namen we dan weer mee naar huis om te bakken, en daarna hingen we ze in de kerstboom in de klas. Er waren echt hele mooie exemplaren bij! ..Ada..
Ondanks corona maatregelen was december best een drukke, maar toffe maand. (Wist je dat corona in het Spaans kroon betekent?) We moesten een interview doen (online of via de telefoon of via e-mail welteverstaan)met een persoon die een beroep uitoefent dat je leuk vindt en later ook wel zou willen doen. We moesten al de info in een spreekbeurt verwerken. Ik koos Mark en Francis van Mira, 2 sterrenkundigen, en had voorgesteld om Mira met de klas een bezoekje te brengen. Hopelijk kan het als de coronamaatregelen versoepelen. Ada...
6 december was een zondag, dus de vrijdag voordien kregen we een opdracht en een verrassing van Sinterklaas en Zwarte Piet. Jammer genoeg kon de Sint ons geen bezoekje overdag brengen door corona, maar hij had wel een filmpje gemaakt. Daarin legde hij onder andere onze opdracht uit. Iedere graad kreeg zijn eigen kleur pietenmuts. Wij waren wit. Op de afbeelding van de gekleurde pietenmutsen stonden ook een QR-code. Die moesten we scannen, zo konden we zien wat onze opdracht was. Eén van onze opdrachten was een Sinterklaasgedicht schrijven in groepjes van 2 of 3. Juf Nadine heeft ze aan de trotsmuur gehangen. Na een paar opdrachten mochten we de doos openen waar de verrassingen in zaten. Dankjewel, Sinterklaas en zwarte piet! Op het einde van de dag zongen en dansten we met heel de school op de speelplaats de pietenmacarena.
Op donderdag 26 november namen we voor de muzische les een muziekinstrument mee. Als eerste opdracht speelde iedereen een muziekstukje met het instrument dat men gekozen had. De andere moesten dan raden welk dier er in verborgen zat. Voor de tweede opdracht werd de klas in drie groepen verdeeld. Elke groep maakte een muziekstukje op een bepaald ritme. Het muziekstuk was een samenspel van dieren die samen feest vierden. Op het einde van de les gaf iedereen commentaar over de verschillende groepjes, en dus ook over je eigen groep.
Maandag 23 november was het fluodag op school. We werden uitgedaagd om zo opvallend mogelijk in fluo naar school te komen. Eerst hielden we een heuse modeshow (in het Frans dan nog wel). Nadien werd er gestemd. Het werd een gelijkstand voor Amber, Linde en Liese. In de 2de stemronde moesten Linde en Amber de duimen leggen voor Liese. Zij werd de terechte winnaar en mocht als kersverse Miss Fluo 2020 haar prijs in ontvangst nemen. Proficiat!