boekennieuws

12-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boekennieuws: Stappen naar een ecologische tuin

Stappen naar een ecologische tuin- Geertje Cooremans


Een mooie siertuin is een zalig genot. Als die tuin dan ook nog gezond is, is het dubbel genieten. Hoe je een gezonde siertuin bekomt, legt Geertje Coremans en haar co-auteurs uit in ‘Stappen naar een ecologische tuin’. Omwille van zijn vele kwaliteiten werd het boek tijdens de herfsteditie van de Tuindagen van Beervelde uitgeroepen tot het Belgisch Tuinboek van het Jaar en bekroond met de Beervelde Award 2008.


Vier pijlers

Om te genieten van je tuin hoef je niets te kunnen. Maar net als met zoveel dingen, kun je intenser genieten als je bewust bent van wat er allemaal in die tuin gebeurt. Hoe beter je je tuin leert kennen, hoe meer verschillende aspecten je zult ontdekken.De ecologische tuin houdt rekening met enkele aspecten die het genot van een mooie en gezonde –gifvrije- siertuin nog verhogen.

Centraal in de filosofie van de ecologische tuin staat de natuur die we aan onze eigen verlangens kunnen aanpassen maar steeds rekening houdend met het milieu en de omgeving. Deze pijlers bepalen ook het ontwerp, de aanleg en het beheer van de tuin.


Ecologische bijbel

Een gezonde siertuin vergt een inspanning van de tuinliefhebber maar is geen utopie. Auteur Geertje Coremans en haar coauteurs leggen stap voor stap uit wat je moet doen om een gezonde siertuin te bekomen. Je komt ook te weten hoe je de tuin kunt laten aanleggen en wat het beheer ervan inhoudt. Handig is om zelf eerst te onderzoeken wat je van je tuin verlangt, wat je erin wil doen en hoeveel tijd je er aan wil besteden. Met dit basisplan is het boek een handige gids om een mooi tuinontwerp te maken. De auteurs geven heel wat tips waarop je moet letten wanneer je planten kiest en hoe je een planning maakt voor de aanleg van je tuin. Verder geven zij informatie voor elke mogelijke groenvorm om de keuze van de plantensoorten te vergemakkelijken. Het boek bevat een zeer uitgebreide en complete lijst van planten voor de ecologische siertuin waardoor deskundigen het boek als de ecologische bijbel voor het Nederlandstalig tuingebied bestempelen. Ook de eigenlijke aanleg en het beheer van de tuin komen zeer uitgebreid aan bod.

Voor beginnelingen biedt het boek een schat aan informatie maar ook ervaren tuiniers leren hoe ze hun klassieke tuin meer kunnen openstellen voor de natuur.

‘Stappen naar een ecologische tuin’ is vooral een werkboek. Het boek munt vooral uit door zijn duidelijke structuur waardoor je het gemakkelijk kan raadplegen. De vele kleurenfoto’s zijn eerder informatief.


Praktisch: ‘Stappen naar een ecologische tuin’ van Geertje Coremans, Evelyne Fiers en Greet Tijskens is een uitgave van Velt vzw. Het boek telt 288 pagina’s en kost 38.50 euro.

Info: www.velt.be

© Rita Goethals


12-10-2008 om 01:55 geschreven door Rita Goethals  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
25-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boekennieuws: Voorbij de grens

Voorbij de grens - Lieve Blancquaert

In maart van dit jaar trok fotografe en televisiemaakster Lieve Blancquaert met tien fysiek gehandicapte mensen door de jungle van Nicaragua. De zoektocht naar het antwoord hoe het is om te leven in een lichaam met fysieke beperkingen, is sinds 1 september te zien in het Eén-programma 'Voorbij de grens'. In het gelijknamig boek brengt Lieve Blancquaert het fascinerend verhaal achter de tv-uitzending.

Het één-programma

In ‘Voorbij de grens’ verleggen tien Vlamingen samen hun grenzen tijdens een 18-daagse loodzware trektocht dwars door Nicaragua. Ze doorkruisen het land van west naar oost, langs de Stille Oceaan, over de heuvels van Rivas, tot op de top van de 1600 meter hoge vulkaan Concepcion. Daarna trekken ze verder over de steppes van Jontales, door de dichte jungle tot ze de Caribische kust bereiken.

De tien hebben elkaar nooit eerder ontmoet en ze hebben allemaal een handicap: Sven is bijna blind en Jef is doof geboren; Pieter heeft een verlamming van het rechterbeen en Sylvie een groeistoornis; Julie is gedeeltelijk verlamd door een hersenbloeding; Vincent is tetraparetisch (gedeeltelijk verlamd aan de ledematen) en zit in een rolstoel, net als Anita en Henk. Arnout is zijn rechterbeen verloren en Sam heeft van bij zijn geboorte korte armen en benen.

Ondanks hun handicap zijn ze alle tien mensen met pit en teamspirit, die het leven omhelzen en niet willen dat hun handicap hen beperkt. Alleen als ze samenwerken kunnen ze hun beperkingen overwinnen en de expeditie doen slagen door allemaal het Caribische strand van de oostkust te bereiken.

                                                  


Het boek

Fotografe Lieve Blancquaert vergezelde de groep op deze unieke tocht. Met haar fototoestel vereeuwigde zij gevoelige, grappige, pijnlijke maar bovendien unieke momenten voor het boek ‘Voorbij de grens’.

Elk van de tien deelnemers heeft een eigen hoofdstuk waarin ze vertellen over het leven met hun handicap, de motivatie waarom ze die tocht meemaken en de soms tegenstrijdige gevoelens die hen bezighielden tijdens de tocht. Het zijn tien verhalen die –meer nog dan de tv-uitzending - stuk voor stuk aangrijpen. Het zijn vlotte maar beklijvende verhalen waardoor je nooit meer met dezelfde ogen kijkt naar mensen met een beperking.

Bij elk verhaal staan een tiental foto’s, sfeervolle zwart-wit foto’s waarin –zoals in het hele boek- de mens centraal staat en het verhaal een diepere dimensie geven.

Praktisch:

‘Voorbij de grens’ –De wonderlijke tocht van 10 menen over hun handicap heen' van Lieve Blancquaert verscheen bij Uitgeverij Lannoo. Het boek telt 224 pagina’s en kost 24,95 euro.


25-09-2008 om 00:00 geschreven door Rita Goethals  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)

T -->

Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!