boekennieuws

25-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boekennieuws: Voorbij de grens

Voorbij de grens - Lieve Blancquaert

In maart van dit jaar trok fotografe en televisiemaakster Lieve Blancquaert met tien fysiek gehandicapte mensen door de jungle van Nicaragua. De zoektocht naar het antwoord hoe het is om te leven in een lichaam met fysieke beperkingen, is sinds 1 september te zien in het Eén-programma 'Voorbij de grens'. In het gelijknamig boek brengt Lieve Blancquaert het fascinerend verhaal achter de tv-uitzending.

Het één-programma

In ‘Voorbij de grens’ verleggen tien Vlamingen samen hun grenzen tijdens een 18-daagse loodzware trektocht dwars door Nicaragua. Ze doorkruisen het land van west naar oost, langs de Stille Oceaan, over de heuvels van Rivas, tot op de top van de 1600 meter hoge vulkaan Concepcion. Daarna trekken ze verder over de steppes van Jontales, door de dichte jungle tot ze de Caribische kust bereiken.

De tien hebben elkaar nooit eerder ontmoet en ze hebben allemaal een handicap: Sven is bijna blind en Jef is doof geboren; Pieter heeft een verlamming van het rechterbeen en Sylvie een groeistoornis; Julie is gedeeltelijk verlamd door een hersenbloeding; Vincent is tetraparetisch (gedeeltelijk verlamd aan de ledematen) en zit in een rolstoel, net als Anita en Henk. Arnout is zijn rechterbeen verloren en Sam heeft van bij zijn geboorte korte armen en benen.

Ondanks hun handicap zijn ze alle tien mensen met pit en teamspirit, die het leven omhelzen en niet willen dat hun handicap hen beperkt. Alleen als ze samenwerken kunnen ze hun beperkingen overwinnen en de expeditie doen slagen door allemaal het Caribische strand van de oostkust te bereiken.

                                                  


Het boek

Fotografe Lieve Blancquaert vergezelde de groep op deze unieke tocht. Met haar fototoestel vereeuwigde zij gevoelige, grappige, pijnlijke maar bovendien unieke momenten voor het boek ‘Voorbij de grens’.

Elk van de tien deelnemers heeft een eigen hoofdstuk waarin ze vertellen over het leven met hun handicap, de motivatie waarom ze die tocht meemaken en de soms tegenstrijdige gevoelens die hen bezighielden tijdens de tocht. Het zijn tien verhalen die –meer nog dan de tv-uitzending - stuk voor stuk aangrijpen. Het zijn vlotte maar beklijvende verhalen waardoor je nooit meer met dezelfde ogen kijkt naar mensen met een beperking.

Bij elk verhaal staan een tiental foto’s, sfeervolle zwart-wit foto’s waarin –zoals in het hele boek- de mens centraal staat en het verhaal een diepere dimensie geven.

Praktisch:

‘Voorbij de grens’ –De wonderlijke tocht van 10 menen over hun handicap heen' van Lieve Blancquaert verscheen bij Uitgeverij Lannoo. Het boek telt 224 pagina’s en kost 24,95 euro.


25-09-2008 om 00:00 geschreven door Rita Goethals  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)

T -->

Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!