Er bestaat nu een nieuwe website waarop je kunt checken welke provider je het beste tarief kan bieden voor je internet, gsm en vaste telefoon afhankelijk van je gebruikspatroon. Binnenkort wordt de site ook nog uitgebreid met de tarieven voor bundels.
Give me a peanut is een nieuw concept waarover we de komende maanden nog veel gaan horen! Dit is een site waarop mensen hun talenten kunnen aanbieden voor een "peanut" of zeg maar een heel zacht prijsje.
Jij hebt vast ook wel zo'n talent waarvoor al je vrienden je weten te vinden. Een broek verstellen, iets opzoeken op het internet, bijles aan de kinderen, een vertaling, met de hond van een vriend wandelen als hij er een dagje niet is, shoppingadvies, ... Wel met deze site kun je dit talent aanbieden aan een ruimer publiek of gebruik maken van het talent van anderen. De prijzen voor elke dienst gaan van 5 tot maximum 75 euro.
Eigenlijk kan je geen te gek talent bedenken om aan te bieden. In het huidige aanbod zit onder andere iemand die je de basistechnieken van vioolspelen wil leren voor 15 euro, iemand die reisadvies naar US aanbied voor 10 euro, iemand die je website wil aanpakken voor 5 euro, iemand die je sokken wil leren breien met 5 breinaalden voor 15 euro, enz ... En sommige peanuts zijn best grappig; zo wil iemand je de technieken leren om je kat het toilet te leren gebruiken voor 5 euro.
Ga dus zeker een kijkje nemen op hun site, en bied jouw eigen peanut aan!
De makers van de site hebben me ook laten weten dat weldra de betalingsmogelijkheden worden uitgebreid, vandaag is enkel paypal/visa mogelijk, maar over een paar dagen zal bancontact/maestro en Ideal ook mogelijk zijn.
Koop en verkoop op 2dehands-sites of veiling sites
Als je een nieuwe aankoop overweegt is het altijd interessant om even de 2-dehandssites of veiling sites na te pluizen.Vaak worden er nieuwe of bijna nieuwe dingen aangeboden aan een fractie van de nieuwprijs.
Let er wel op dat je meestal geen garantie hebt op de goederen die je via deze manier aankoopt, dus hier maak je best de afweging of dit een belangrijk gegeven is voor je aankoop.Ook moet je verzending of transport nog in rekening nemen.
Veilig handelen is altijd de boodschap, verkopers die goede waarderingen hebben op de site en die duidelijk en vlot met je communiceren krijgen altijd mijn voorkeur.Maar de zelfde voorwaarden gelden natuurlijk voor jezelf als koper.Ook jij bouwt een reputatie op op deze sites, dus handel altijd correct!
Wanneer je zelf een aantal spullen hebt rond slingeren die je niet meer gebruikt, is het misschien ook interessant om deze zelf te koop aan te bieden via deze sites.Het is altijd leuk om een extraatje terug te krijgen en je van overbodige spullen te bevrijden.
Over budget vriendelijk winkelen kun je 10-tallen tips terug vinden op gespecialiseerde sites, daarom ga ik hier enkel de belangrijkste en soms minder evidente tips oplijsten:
·Maak een winkellijstje van wat je wil kopen en probeer je hieraan te houden
·Ga niet winkelen op een lege maag
·Koop huismerken en witte producten in plaats van merken
·Als je toch merken koopt, maak gebruik van de kortingsbonnen
·Los fruit en groenten zijn goedkoper dan voorverpakt fruit en groenten
·Maak gebruik van snelverkoop voordelen.Vlees in snelverkoop kan evengoed ingevroren worden en dus lang houdbaar blijven
·Kijk je kasticket na op eventuele fouten
·Kijk na of je voordeel haalt uit bulk aankopen
Budget-vriendelijke winkels
Er is helemaal geen reden om je te schamen wanneer je in deze winkels gaat shoppen.In tegendeel, jij bespaart je geld hier en spaart daarnaast een appeltje voor de dorst:
·Aldi
·Lidl
·Colruyt
·Wibra
·Zeeman
·Action mijn nieuwe favoriet en zeker een aanrader om eens te bezoeken als je deze nog niet kent!
Er bestaan verschillende bedrijven die in opdracht van merken nieuwe producten door de consument willen laten beoordelen.Het kan gaan om een smaaktest, waarin je de smaak van producten moet beoordelen, of visuele testen waar je je mening kunt geven over verpakkingen en dergelijke.Voor het meewerken aan zo een beoordeling krijg je meestal een vergoeding in contant of in aankoopcheques.De vergoedingen variëren van 10 tot 50 euro en soms zelfs meer en gemiddeld duren de onderzoeken telkens 1 uurtje.
De volgende bedrijven sturen regelmatig uitnodigingen om deel te nemen aan test panels.De boodschap is je hier eerst in te schrijven zodat je de uitnodigingen krijgt, dan volgt er meestal een kleine vragen lijst om te checken of je deel uit maakt van de doelgroep waarvan zij graag de mening willen horen voor het desbetrefende product.
Ikzelf heb enkel ervaring met Rogil, maar dan ook enkel positieve ervaringen.Ik denk dat het vooral interessant is te gaan naar panels die in je buurt of provincie georganiseerd worden, want transport naar het panel mag natuurlijk niet duurder zijn dan de vergoeding die je krijgt om deel te nemen.
Gekende Test panels
·Rogil in Haasrode (Leuven)www.rogil.be/panel - vergoeden meestal met cadeaucheques
·Opinion (Antwerpen) mailtje naar panelbelgium@opiniontt.com vergoeding via overschrijving
Een site die ik onlangs ontdekte is the insiders.Zij bieden geen financiële vergoeding, maar je kunt wel punten sparen om in te ruilen voor cadeaus en je krijgt vaak ook stalen van de producten die je thuis test.De bedoeling bij the Insiders is om producten thuis te testen en hierover te spreken met je vrienden, familie, collegas en kennissen.
Zelfde principe als de test panels, alleen wordt je hier betaald om je mening te geven via online enquetes.Let wel op, je moet toch wel een heel aantal enquetes invullen voor je 5 euro bij mekaar spaart.
Je kunt heelwat besparen door gebruik te maken van gratis legale software, ook wel freeware genoemd. Vaak is dit een even goed alternatief als de software die verkocht wordt. Let wel op want als je zoekt naar freeware op het internet, bestaat toch wel vaak de kans dat je een of ander virus download. Zorg er daarom altijd voor dat je de bron kent. Hieronder vind je een lijst van freeware die te vertrouwen is:
Gsm, internet, energie, tv, mogelijk zou je op jaar basis honderden euros kunnen besparen door je contracten opnieuw te onderhandelen met je huidige leveranciers of door van leverancier te veranderen.
Betaal ik momenteel teveel?
Als je jezelf nog nooit die vraag gesteld heb, dan betaal je waarschijnlijk teveel.Hierbij een paar tips om dit zelf te checken.
GSM/Telefonie
·Bekijk zelf je gedetailleerde factuur en ga na of de meerderheid van je oproepen zijn naar nummers binnen het netwerk van je eigen operator.Als de personen naar wie je het meeste belt allemaal bij een andere operator geabonneerd zijn, zal je waarschijnlijk voordeel doen als je ook naar deze operator overstapt.
·Bel je klantendienst en vraag voor een tarief check-up.Zij kunnen op basis van je belgedrag in de afgelopen maanden, je adviseren of je best overstapt op een andere abonnementsformule of pakket.Het is ook het moment om te informeren of je geen gebruik kunt maken van nieuwe lopende promoties.Vaak bellen operatoren je zelf op wanneer het einde van je contract nadert met interessante nieuwe voorwaarden als je je contract bij hen verlengt, niets weerhoudt je om al voor deze termijn nadert naar deze voorwaarden te informeren.Ook kan het interessant zijn om een combinatie van diensten aan te gaan, vele leveranciers bieden pakketen aan met telefonie/internet oftelefonie/internet/tv aan een vaste voordelige prijs.
Energie
De overheid geeft je zelf de mogelijkheid om de tarieven van de verschillende leveranciers beschikbaar in jouw regio te vergelijken op basis van je verbruik volgens je laatste afrekeningfactuur.Op deze link kun je zelf de oefening maken:
Ik wil veranderen van leverancier, wat moet ik doen?
Goed nieuws.In de meeste gevallen hoef je dit niet eens zelf aan te pakken.Eens je nieuwe leverancier gekozen hebt, hoef je enkel deze te contacteren en met hem een contract aan te gaan, hij zorgt voor de beëindiging van je contract met je vorige leverancier binnen de juiste opzegtermijn.Check wel zelf altijd de kleine lettertjes bij je oude leverancier om er zeker van te zijn dat er geen boetes van toepassing zijn voor het opzeggen voor de opzegtermijn.
Gratis producten of 100% terugbetaald â Word een Gratisist!
Heel veel merken bieden bij de lancering van een nieuw product de mogelijkheid om je aankoop te laten terugbetalen.Soms is het voldoende je kasticket terug te sturen en dan volgt de terugstorting op je rekening al snel, bij andere acties moet er al eens een formulier of verpakking mee terug gestuurd worden.Er bestaan verschillende sites waarop je de lopende terugbetaalacties en hun voorwaarden kunt opvolgen.
Mijn persoonlijke favoriet is: http://www.bloggen.be/treetje/Steeds meest up-to-date.Hier vind je ook meer praktische informatie zoals de voorwaarden per actie.
In de afgelopen 5 maanden heb ik mezelf al voor 300 euro aan shampoos, yoghurts, sauzen, wasmiddelen, frisdranken, koekjes, en nog veel meer van dat lekkers laten terug betalen.Dit kan op jaar basis dus toch wel een interessant voordeel opleveren, alleen moet je er natuurlijk wel een beetje een aparte administratie voor nahouden.
Het loont eveneens de moeite van je in te schrijven op de website van zininmeer. Wanneer je dit doet, krijg je om de 3 maanden thuis een grote hoeveelheid bons toegestuurd, waaronder ook steeds minstens 1 bon voor een gratis product. Inschrijven doe je hier: http://www.zininmeer.be/
Het beheren van een huishoud budget begint bij het kennen van je inkomsten en uitgaven.Als je al een overzicht bewaart van deze elementen, zul je sowieso bewuster om gaan met je budget.
Om je hierbij te helpen heb ik een bestandje gemaakt in Excel. Dit bestandje vind je in bijlage van deze post. Je gaat best als volgt te werk:
·Lijst voor elke maand je maandelijkse vaste inkomsten (loon, kinderbijslag, ...) en uitgaven (gas en electriciteit, telefoon, huishuur/hypotheek, kinderopvang, ...) op. Ook als dit bedrag niet elke maand exact hetzelfde is zoals bijvoorbeeld voor de kinderopvang noteer je toch een gemiddeld bedrag. Dit zal je toelaten om al een beter inzicht te krijgen in wat je uiteindelijk zult behouden op het einde van de maand.
·Lijst dan je andere terugkomende kosten en inkomsten op met het bedrag en de maand waarvoor dat vorig jaar ook het geval was. Bijvoorbeeld: belastingen, verzekeringen, water, grondlasten, vakantiegeld, eindejaarspremie, ...
·Geef ook voor elke maand een realistisch huishoudbudget in als kosten voor boodschappen, ontspanning, kleding, ...
·Naar mate de echte rekeningen binnen komen pas je het document aan naar de echte bedragen en dan duid je deze aan als OK in de kolom bevestigd. Als je dit elke maand goed bij houdt krijg je een heel goed overzicht van hoeveel je nog beschikbaar hebt en ook welke kosten je nog te wachten staan.
Er bestaan ook heel wat sites met tips om geld te besparen, niet toevallig veel Nederlandse sites.Maar je bepaald zelf hoe ver je hier in gaat, een half uurtje googlen zal je al veel informatie opleveren.
In deze categorie lijst ik een paar geldbesparende ideeën op die ik zelf met succes heb uitgeprobeerd.Je kunt het als een sport beschouwen om elke maand zoveel mogelijk te besparen, maar vergeet jezelf niet af en toe te belonen voor deze inspanningen ;)