Zoals ik eerder reeds vermelde werd Menen door zijn strategisch en economisch belang op de grens met Frankrijk en langsheen de Leie al vroeg een vestingstad. Rijdend door de huidige centrumstraten merk je daar echter niets van. Nochtans is ongeveer de helft van het tracé van de Hollandse vestingen bewaard gebleven. Vele tuintje van huizen in het stadcentrum eindigen op een stukje vestingmuur. Bomvrije ruimtes worden nu gebruikt als garage of opbergplaats.
De eerste versterkingen in Menen werden gelegd in 1578. Dit waren aarden wallen opgetrokken als gevolg van de Geuzenopstand. Deze vesting werd datzelfde jaar ingepalmd door de Malcontenten en werd verder afgewerkt door Baron van Montigny die zich met de Spaanse koning had verzoend. Aan de zuidzijde vormde de Leie, toen met een breedte van 300 tot 600 meter een natuurlijke hindernis. In 1667 werd Menen ingelijfd door de Franse zonnekoning Lodewijk XIV die namens zijn vrouw aanspraak maakte op dit gebied. Om de terugkeer van het Spaanse leger te voorkomen gaf hij de opdracht aan Vauban om een nieuwe vesting om Menen uit te bouwen als sleutelpositie van zijn "pré carré". Zo werd de dubbele vestinggordel in het noorden van het Franse Rijk genoemd. Na een langere tijd van rust werden de vestingen van Vauban grotendeels ontmanteld. Door de Vrede van Wenen werden de noordelijke en de zuidelijke nederlanden opnieuw herenigd in 1815. In 1817 startten de Hollanders met de bouw van een nieuwe vesting op de basis van die van Vauban om een nieuwe Franse bezetting te voorkomen. Een groot verschil met de vestingen van Vauban is dat de vestingsmuren verticaal naar beneden zijn terwijl Vauban koos voor schuinoplopend. De bomvrije ruimtes van de hollanders waren daardoor hoger en vormen galerijen die gebruikt werden als schuilplaats of opslagplaats. Zij worden ook kazematten genoemd.
Volgende restanten vind je nu nog terug op publiek terrein: BLEKERIJVESTING Deze wandelweg loopt boven op de vestingmuur van de Hollandse versterkingen.
PARK TER WALLE Hier loopt de hoofdwal en een gedeelte van ht bastion van Brugge. Midden in de hoofdwal steekt een rondboogdoorgang waarlangs oorspronkelijk de Geluwebeek de stad binnenkwam. Deze poterne vormt nu de verbinding tussen het Brouwerspark en Park ter Walle. Bovenop de hoofdwal kan gewandeld en gefietst worden, dit is de Benedictinessenstraat.
VAUBANSTRAAT Dit stukje vestingmuur van het bastion van Rekkem bleef nog bewaard en doet dienst als wandelweg tussen de Vaubanstraat en het Leopoldplein
KAZEMATTEN (Oude Leielaan) In dit stuk vestingmuur zijn nog 11 van de 30 oorspronkelijke kazematten bewaard gebleven. De bovenste galerij dateert uit de Hollandse periode en zijn met elkaar verbonden via een manshoge doorgang. De twee onderliggende werden gebouwd door Vauban, zijn vrijgemaakt en gerestaureerd maar niet toegankelijk. Van mei tot september zijn de kazematten gratis opengesteld voor bezoek op de eerste zondag van de maand.
Als je klikt op volgende link ziet u een sattelietfoto van google met de aanduiding van de loop van de vestingen.