Gisteren raakte bekend dat volgens een onderzoek van Test-Aankoop enkel Waregem en Vilvoorde correcte en snelle antwoorden gaven op enkele concrete vragen naar administratieve formaliteiten. Een pluim voor de Waregemse ambtenaren dus!
Een ander lijstje naar het presteren van de Vlaamse gemeente stond gisteren in De Tijd. Het Itinera Institute, een onafhankelijke denktank, heeft nagegaan hoe efficiënt de Vlaamse gemeenten werken. Aan de hand van enkele criteria (financiën, mobiliteit, onderwijsaanbod, sociale en medische dienstverlening en milieu) werden de gemeenten in een rangschikking opgenomen. Hoe hoger een gemeente staat op de lijst, hoe beter ze wordt bestuurd.
Hieruit blijkt dat Waregem maar middelmatig bestuurd wordt. In West-Vlaanderen staat Waregem op de 32e plaats. In heel Vlaanderen staat Waregem pas op de 134e plaats. Merk op dat van de vier grote West-Vlaamse steden enkel Oostende het slechter doet. Kortrijk, Roeselare en Brugge doen het een stukje beter. Dus geen pluim voor de meerderheid!
Met andere woorden, er kan gerust nog een tandje bij!
Vandaag foldertje in de bus ontvangen van CD&V. Daarin wordt de oppositie in Waregem bestempeld als een stelletje zeurkousen.
Daarmee geeft CD&V eigenlijk toe dat de oppositie haar werk goed doet. Het is namelijk een teken dat de oppositie vaak op de proppen komt met onderwerpen die de mensen van de meerderheid op de zenuwen werken. Als de oppositie zou zwijgen, dan zouden ze geen zeurkousen zijn; dan zouden ze worden omschreven als bloempotten.
Daarenboven is CD&V blijkbaar niet vertrouwd met de werking van de democratie. Daarom graag de volgende uitleg. Het is niet de taak van de oppositie om de lof te zwaaien over het beleid van de meerderheid. Daar dienen juist de gemeenteraadsleden van de meerderheid zelf voor. Het is juist de taak van de oppositie om te zeuren. Zoals de Engelsen het terecht verwoorden: "It is the duty of Her Majesty's Opposition to oppose". Als bepaalde zaken in een gemeente niet goed verlopen, dan heeft de oppositie de verdomde plicht om in de gemeenteraad de aandacht erop te vestigen. Als een bepaald voorstel van het schepencollege absurd is, dan moet de oppositie in de gemeenteraard daarop wijzen. Als bepaalde maatregelen niet wettelijk zijn, dan moet de oppositie daar een punt van maken.
De rol die de oppositie in een gemeenteraad moet vervullen is moeilijk en weinig dankbaar. Het vereist een grote dossierkennis: alleen als men de zaak grondig kent, kan men gegronde kritiek uiten en met kennis van zaken uitspraken doen. De grote aandacht krijgt men er niet door. Doordat men als oppositie per definitie in de minderheid zit, kan iedere kritiek makkelijk door de meerderheid worden weggewuifd.
Nochtans is een goede oppositie zeer belangrijk voor een gemeentebestuur. Een goede oppositie houdt immers de meerderheid op scherp. Een meerderheid die weet dat de oppositie zeer nauwlettend toekijkt, zal op haar tellen letten en dossiers zeer grondig voorbereiden. Bijgevolg: een goed gemeentebeleid is maar mogelijk door én dankzij een goede oppositie.
Dus, met andere woorden, Waregem heeft juist grote nood aan grote zeurkousen!
Zoals ik al in een eerdere bijdrage opmerkte, is Waregem een merkwaardige stad. Maar de folder van het ACW die de Waregemnaars gisteren in de bus kregen, slaat werkelijk alles.
Al eerder berichtte ik dat de huidige meerderheid, de CD&V, met twee burgemeesterskandidaten naar de stembus trekt. Dit aspect werd een paar weken geleden, in de eerste verkiezingsfolder, dik in de verf gezet. Op de eerste bladzijde stonden de twee kandidaten zij aan zij onder de slogan "Al enig idee wie de nieuwe burgemeester wordt?" Nu had ik hierover al de opmerking gemaakt dat dergelijke aanpak toch wel bevreemdend is. Waar het in de gemeenteraadsverkiezingen om gaat is het beleid, de politiek die men de komende zes jaar in de gemeente wil voeren. Met andere woorden, wat wil men de komende zes jaar verwezenlijken? Niets daarvan bij CD&V tot nu toe. De politiek, het programma is volledig buiten beeld en de politiek is gereduceerd tot een personenstrijd. Wat een gigantische verarming van het politieke debat!
Er was trouwens nog iets opvallends aan de foto van de twee burgemeesterskandidaten in die eerste folder. Weliswaar zaten ze zij aan zij, maar ze keken niet naar elkaar toe. Ze keerden zich als het ware van elkaar af. Het lichaam van de ACW-burgemeesterskandidaat was naar links gericht. Het lichaam van de Middenstandsburgemeesterskandidaat was naar rechts georiënteerd. Toeval, wie zal het zeggen? In ieder geval, een teken van eendracht was het allerminst.
Wat was er nu bijzonder aan de ACW-folder van gisteren? De titel borduurde verder op de eerste CD&V-folder: "Al enig idee? Ja, we hebben al een idee". Daaronder dezelfde foto van de twee burgemeesterskandidaten. Alleen was de burgemeesterskandidaat van de Middenstand volledig onherkenbaar gemaakt. Van hem bleeft enkel een oranje waas over. Enkel de ACW-burgemeesterskandidaat was goed herkenbaar.
Als deze bewerkte foto één ding duidelijk maakt, dan is het toch wel dat de CD&V in Waregem zelf een kartel is van twee stromingen die op veel onderwerpen een totaal tegengestelde visie hebben. Bovendien deinst men er niet voor terug om zich ten nadele van eigen partijgenoten in het zonnetje te zetten. De lijsttrekker wordt letterlijk in mist gehuld, zodat de nummer twee op de lijst alle aandacht naar zich toe kan trekken. Dat belooft voor de "eensgezindheid" in het schepencollege, als de CD&V de verkiezingen zou winnen. Op een goed beleid hoeven we dan waarschijnlijk niet te rekenen ...
Ik heb het al verschillende keren gesteld: er gebeuren rare zaken in Waregem ...