Naar verluidt zou Racing Waregem eraan denken om te fusioneren met SK Beveren-Leie. De naam van de nieuwe fusieploeg zou Racing Beveren-Waregem worden.
Het succesrijke voorbeeld van SV Zulte-Waregem was al aanstekelijk. Wat echter echt de doorslag gaf, was de nieuwe tribune van Beveren-Leie, een tribune die zeker niet in tweede nationale zou misstaan. De nieuwe fusieploeg zou dan ook in Beveren-Leie de thuiswedstrijden houden.
Of de andere Waregemse voetbalploegen met elkaar zullen samensmelten, kan nog niet worden gezegd. Men kan alvast beginnen met het verzinnen van een nieuwe naam voor de laatste fusieploeg. Misschien Jong Desselgem of White Star Vijve?
Vandaag is het 11 september 2006. Exact vijf jaar geleden boorden twee vliegtuigen zich in het World Trade Center in New York. Een ander vliegtuig had het Pentagon in Washington als doelwit. Een vierde vliegtuig stortte te pletter in Shanksville, toen de passagiers probeerden de controle over het vliegtuig te krijgen.
De herdenking van zo een ingrijpende gebeurtenis geeft aanleiding tot bezinning en reflectie. Ik wil me beperken tot deze ene gedachte: het is een treffende illustratie van waartoe extremisme en fanatisme kunnen leiden. Het leven als ultieme offer aan een radicale dwaalgedachte die gaandeweg het hele denken van de kapers in beslag nam.
Wat kunnen we nu in een dorp in West-Vlaanderen uit zo een dramatisch voorval leren? Misschien dat het toch beter is om verschillen tussen mensen, bevolkingsgroepen en hele volkeren niet al te zeer op de spits te drijven en dat het verkieslijker is om te zoeken naar wat mensen bindt, naar de gemeenschappelijke waarden waarachter de meeste mensen, ongeacht hun afkomst of relige, kunnen staan. Pas wanneer mensen zich blindstaren op de verschillen en geen oog meer hebben voor wat hen verenigt met mensen van een andere origine, worden excessen zoals op 9/11 mogelijk. Zeker, dit is een moeilijke weg, maar het is ook een moedige weg. Er is niets zo makkelijk als met enkele welgemikte beledigingen andere mensen op de kast te jagen.
Wil dit dan zeggen dat er geen debat meer mag zijn? Per slot van rekening draait democratie daar toch rond? Inderdaad, maar het debat moet wel te allen tijde beheerst blijven. Mensen mogen van mening verschillen. Democratie is ook niets anders dan een georganiseerde vorm van meningsverschillen. In een democratie moet echter op een bepaald moment een conclusie worden getrokken uit het hele debat. Op die conclusie moet dan een besluit worden gebaseerd waar een meerderheid achter kan staan. Dergelijke meerderheid is uiteraard maar moeilijk te vinden, wanneer men een hele tijd met getrokken messen tegenover elkaar stond.