Cuisine 'Lekker Preuve'

26-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Februari 2014 Menu 107


Zwarte kip   (6 personen)

Ingrediënten voor de vulling:

150 gram rundergehakt

150 gram garnalen (fijngehakt)

4 teentjes knoflook (fijngesnipperd)

2 eetlepels prei (fijngesneden)

2 eetlepels selderij (fijngesneden)

peper en zout

olie

 

Ingrediënten voor het bakken:

Zonnebloemolie

Water en bloem voor meelpapje (dient als plakmiddel)

 

Bereiding:

Rundergehakt samen met de fijngehakte garnalen in wat olie fruiten.

Dan de gesnipperde knoflook en fijngesneden prei toevoegen en even mee laten bakken.

Vervolgens de selderij, peper en zout erbij doen, het geheel goed door elkaar mengen.

Vuur uitdoen en laten afkoelen.

Leg op elk pangsitvelletje een opgehoopte dessertlepel vulling.

Vouw de velletjes in een driehoek dicht en plak ze met het meelpapje vast. Even aandrukken.

De 2 punten van dit driehoekje – links en rechts- vouw je achterwaarts en plak je weer dicht

met het meelpapje.

In ruim olie bakken en serveren met een chilisaus.


Ingrediënten

1 kg kip of 6 kippenpoten

125 gram boter

4 teentjes knoflook

1 eetlepel sambal

3 theelepels laos

2 kopjes ketjap manis

2 kopjes water

3 eetlepels tamarinde

3 dikke uien

2 eetlepels bruine bastaardsuiker

2 builtjes witte rijst

 

Bereiding

Kip aanbraden.

Alle ingrediënten toevoegen, BEHALVE de suiker.

1,5 uur laten sudderen.

Vlees van bot afhalen.

Daarna de suiker toevoegen

 Serveren met witte rijst

 Sambal goreng boontjes

Ingrediënten

1 kilo sperziebonen

1 scheutje zonnebloemolie

1 bouillonblokje

1 theelepel sambal

2 spaanse pepers

1 ui

3 teentjes knoflook (gesneden)

3 limoenblaadjes

1 blikje kokosmelk

1 afgestreken theelepel laos

1 afgestreken theelepel djahé

1 afgestreken theelepel bruine suiker

1 glaasje water

 

Bereiding

Fruit de ui, knoflook, pepers en de sambal aan in een scheutje zonnebloemolie.

Voeg daarna de kruiden, de limoenblaadjes en de suiker toe.

Voeg de boontjes toe en laat op matig vuur garen met een glaasje water.

Als de boontjes al wat zachter beginnenn te worden, voeg dan de kokosmelk toe.

Laat het geheel zachtjes pruttelen en schep het af en toe om.

Het gerecht is klaar als de groente nog een beetje “bite”is en de smaken goed ingetrokken zijn.

·        Dit gerecht is ook erg lekker met grof gesneden snijbonen

 

Sambal goreng telor

Ingrediënten

6 hardgekookte eieren

1 ui

1 teentje knoflook

1 theelepel sambal oelek

1 theelepel trassi

1 theelepel laos

1 theelepel bruine basterdsuiker

2 theelepels tomatenpuree

2 eetlepels olie

¼ blok santen

1 blaadje daon salam

1 theelepel citroensap

Zout

 

Bereiding

Snijd de gepelde ui fijn en pers het teentje knoflook uit. Pel de hardgekookte eieren.

Wrijf de ui, knoflook, sambal, trassi, laos, suiker en de tomatenpuree samen fijn.

Verhit de olie in een pan  en fruit hierin, al roerende, de fijngewreven kruiden gedurende 3 minuten.

Voeg 1,5 deciliter kokend water toe met de santen, de doan salam, het citroensap en zout naar smaak. Roer tot de santen gesmolten is.

Voeg de eieren toe en laat die 10 minuten in de saus stoven.

Neem dan de eieren uit de saus en verwijder het salamblaadje. Halveer de eieren.

Serveer de eieren in een schaal en giet de saus erover.

26-01-2014 om 00:00 geschreven door Venlonaer  


01-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Januari 2014 Menu 106

Kropsla soep met gamba’s
Ingrediënten:
1 grote kropsla
1,5 verse Spaanse peper
2 kleine uien
2 el bieslook
2 teentjes knoflook
350 gr gamba’s
750 ml kippenbouillon
150 ml room
Olijfolie
Peper en zout
 
Bereiding:
Snijd de peper doormidden, verwijder de zaadjes en snijd hem in ringetjes.
Snipper de ui.
Was de kropsla in koud water, haal het groene hart er uit en haal de bladeren van de kropsla los.
Verhit een scheutje olijfolie in een hoge pan en fruit de ui en de peper.
Blus af met de kippenbouillon en de room en laat 10 minuten zachtjes inkoken.
Snijd de knoflook en de bieslook fijn.
Verhit een pan met wat olijfolie en bak daar de gamba’s in met de knoflook.
Voeg wat peper en zout naar smaak toe.
Voeg de sla toe en kook deze circa 5 minuten mee.
Pureer de soep met de staafmixer.
Schep de soep in borden, verdeel de overgebleven slablaadjes, gamba’s en bieslook erover.
 
Kruidige eend uit de wok
Ingrediënten:
600 g eendenborstfilet
3 tl vijfkruiden poeder
3 el zonnebloemolie
150 gr kleine uien, in plakjes gesneden
6 kleine stengels bleekselderij, in plakjes gesneden, plus wat van het blad als garnering
1 grote stevige handpeer, geschild, van klokhuis ontdaan en in blokjes gesneden
1 blik waterkastanjes, circa 225 g, uitgelekt en in plakjes gesneden
1,5 el honing
4 el rode wijn
1,5 el lichte sojasaus
300 gr paksoi, fijngesneden
250 gr taugé
 
Bereiding:
Snijd het vlees diagonaal in dunne reepjes. Strooi er het vijfkruiden poeder over en wrijf dit een beetje in. Zet het vlees even apart terwijl u de groenten klaarmaakt.
Verhit een wok of koekenpan met dikke bodem, voeg dan de olie toe en beweeg de pan wat om de olie goed te verdelen. Roerbak de eendenreepjes 2 minuten lang.
Voeg dan ui en selderij toe en roerbak alles in circa 3 minuten tot ze zacht zijn. Voeg peer en waterkastanjes toe en roerbak nog heel even.
Voeg honing, rode wijn en sojasaus toe. Blijf roeren, zet het vuur laag als het vocht kookt en laat het dan nog 2 minuten sudderen.
Zet het vuur weer hoog. Voeg paksoi en taugé toe en roerbak dit circa 1 minuut, of totdat de paksoi is geslonken en de taugé goed warm is. Deze beide groenten moeten beslist knapperig blijven.
Doe alles in een verwarmde schaal en serveer het gerecht meteen, gegarneerd met selderijblad.
Lekker met eiermie.

01-01-2014 om 00:00 geschreven door Venlonaer  




Zoeken met Google



Zoeken in blog



Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs