Kropsla soep met gambas
Ingrediënten:
1
grote kropsla
1,5
verse Spaanse peper
2
kleine uien
2
el bieslook
2
teentjes knoflook
350
gr gambas
750
ml kippenbouillon
150
ml room
Olijfolie
Peper en zout
Bereiding:
Snijd
de peper doormidden, verwijder de zaadjes en snijd hem in ringetjes.
Snipper
de ui.
Was
de kropsla in koud water, haal het groene hart er uit en haal de bladeren van
de kropsla los.
Verhit
een scheutje olijfolie in een hoge pan en fruit de ui en de peper.
Blus
af met de kippenbouillon en de room en laat 10 minuten zachtjes inkoken.
Snijd
de knoflook en de bieslook fijn.
Verhit
een pan met wat olijfolie en bak daar de gambas in met de knoflook.
Voeg
wat peper en zout naar smaak toe.
Voeg
de sla toe en kook deze circa 5 minuten mee.
Pureer
de soep met de staafmixer.
Schep
de soep in borden, verdeel de overgebleven slablaadjes, gambas en bieslook
erover.
Kruidige eend uit de
wok
Ingrediënten:
600 g eendenborstfilet
3 tl vijfkruiden poeder
3 el zonnebloemolie
150 gr kleine uien, in plakjes gesneden
6 kleine stengels bleekselderij, in plakjes
gesneden, plus wat van het blad als garnering
1 grote stevige handpeer, geschild, van klokhuis
ontdaan en in blokjes gesneden
1 blik waterkastanjes, circa 225 g, uitgelekt en in
plakjes gesneden
1,5 el honing
4 el rode wijn
1,5 el lichte sojasaus
300 gr paksoi, fijngesneden
250 gr taugé
Bereiding:
Snijd het vlees diagonaal in dunne reepjes. Strooi
er het vijfkruiden poeder over en wrijf dit een beetje in. Zet het vlees even
apart terwijl u de groenten klaarmaakt.
Verhit een wok of koekenpan met dikke bodem, voeg
dan de olie toe en beweeg de pan wat om de olie goed te verdelen. Roerbak de
eendenreepjes 2 minuten lang.
Voeg dan ui en selderij toe en roerbak alles in
circa 3 minuten tot ze zacht zijn. Voeg peer en waterkastanjes toe en roerbak
nog heel even.
Voeg honing, rode wijn en sojasaus toe. Blijf
roeren, zet het vuur laag als het vocht kookt en laat het dan nog 2 minuten
sudderen.
Zet het vuur weer hoog. Voeg paksoi en taugé toe en
roerbak dit circa 1 minuut, of totdat de paksoi is geslonken en de taugé goed
warm is. Deze beide groenten moeten beslist knapperig blijven.
Doe alles in een verwarmde schaal en serveer het
gerecht meteen, gegarneerd met selderijblad.
Lekker met eiermie.