Inhoud blog
  • Gevulde omelet
  • Vervolg foto's workshop Aziatisch koken
  • Food for Foodies: Aziatisch koken
  • afkortingen die ik vaak ga gebruiken
  • Hoeveelheden uitrekenen en aanpassen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Anders koken
    Koken met duidelijke stappen!
    19-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg foto's workshop Aziatisch koken
















    19-01-2014 om 23:57 geschreven door TessjeJackWolfskin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Food for Foodies, Beeldexpressie, Aziatisch koken, zelfgemaakte foto's,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Food for Foodies: Aziatisch koken
    Ik heb in november 2013 een workshop Aziatisch koken gevolgd.  In een éénmalige sessie.  Die workshop was in samenwerking met Food for Foodies (een organisatie die kookworkshops organiseert) in Antwerpen en Beeldexpressie (een vzw voor amateurfotografen en filmers).  Dus het is een kook- en fotografieworkshop tegelijk.  Het is een leuke, leerrijke en heerlijke workshop geweest.  Bij dit bericht plaats ik zelfgemaakte foto's rond die workshop.

    Voor meer informatie rond Food for Foodies zie: www.foodforfoodies.be
    Voor meer informatie rond Beeldexpressie zie: www.beeldexpressie.be 


















    19-01-2014 om 23:53 geschreven door TessjeJackWolfskin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Food for Foodies, Beeldexpressie, Aziatisch koken, zelfgemaakte foto's,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.afkortingen die ik vaak ga gebruiken
    In kookboeken staan er vaak afkortingen, die jullie misschien minder goed of niet begrijpen en die ga ik even verduidelijken.  Voor zolang ik ze ken.

    Afkortingen:

    • el: eetlepel
    Met el, als afkorting voor eetlepel bedoel ik de grote lepel waarmee je over het algemeen soep mee eten of eten opschept.  Als er bijvoorbeeld 1 el bloem in een kookboek staat, wil dat zeggen dat je grote lepel vol vult met bloem, en dan in je gerecht doet volgens de aanwijzingen. 
    • tl: theelepel
    Met tl, als afkorting voor theelepel bedoel ik de kleine lepel waar je vooral dessert mee eet of in uw koffie roert.  Als er bijvoorbeeld 1 tl curry in een kookboek staat, wil je zeggen dat je lepel vol met curry vult en dat in je gerecht doet volgens de aanwijzingen.

    EEN TIP: Meestal maakt de hoeveelheid niet uit, of dat het een berg is of plat afgemeten is op een lepel. Maar soms wel.  Indien dat zo is, laat ik het jullie weten.  Om een hoeveelheid precies plat af te meten of een lepel, gebruik je je mes om alles plat af te drukken.

    19-01-2014 om 19:24 geschreven door TessjeJackWolfskin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Tags:structuur, koken algemeen, afkortingen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeveelheden uitrekenen en aanpassen
    Ik schrijf altijd erbij voor hoeveel personen een gerecht bedoeld is.  Maar jullie kunnen dat aanpassen, naargelang het aantal personen dat met jullie zijn en of dat het grote of kleine eters zijn.

    Meestal staat er in een kookboek een recept uitgeschreven voor 4 personen.  Maar als je voor jezelf of voor 2 personen kookt, moet je dat herberekenen.

    Gewoonlijk gebruik ik daarvoor de regel van drie.  Dat wil zeggen, eerst de hoeveelheden voor 1 persoon herleiden en dan de hoeveelheden vermenigvuldigen met het aantal personen, waarvoor je kookt.

    Een andere tip dat ik jullie meegeef is als een recept voor 4 personen is uitgeschreven en je wil het voor 2 personen maken, is dat je de hoeveelheden kunt halveren (dus delen door 2) en indien je het voor 8 personen wil klaarmaken de hoeveelheden verdubbelen (dus vermenigvuldigen door 2).

    Maar meestal werkt de regel van drie het best.  Je moet het wel op een rechtevenredige manier oplossen, want naargelang het aantal personen, stijgt de hoeveelheid.  En niet omgekeerd evenredig.

    19-01-2014 om 19:12 geschreven door TessjeJackWolfskin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:koken algemeen, structuur, hoeveelheden, regel van drie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Structuur van deze blog
    Zo zal deze blog er vaak uitzien, met deze informatie erop:

    - Het materiaal wat je nodig hebt, om te koken.
    - Het aantal personen met de hoeveelheid erop, die je nodig hebt (maar je mag wel die hoeveelheden aanpassen, als het grote of kleine eters zijn)
    - De ingrediënten die je nodig hebt, om het gerecht klaar te maken
    - Eén of enkele foto's
    - De verschillende stappen verduidelijken
    - Tips om bepaalde ingrediënten weg te laten vallen of te vervangen, als je last hebt van allergieën.  Iets niet lust.  Of om godsdienstige, ethnische reden bepaalde dingen niet eet.  
    Zoals bijvoorbeeld vegatariërs geen vlees en meestal geen vis eten.  
    Veganisten eten geen dierlijke producten.  Dit wil buiten geen vlees en vis eten, ook geen zuivelproducten zoals o.a. kaas en melk en eieren.  Of andere afgeleide producten waar dieren in gebruikt worden.  Zo drinken zij bijvoorbeeld sojamelk i.p.v. gewone melk.  Of eten zij alternatief gebak of quiche waar geen eieren in gebruikt worden.
    Een ander voorbeeld daarvan is dat moslims geen varkensvlees eten, omdat het onrein is.  En bij Joden moet het eten koosjer zijn. 

    19-01-2014 om 19:02 geschreven door TessjeJackWolfskin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:blog, koken algemeen, structuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kennismaking met de blogster
    Hallo, mijn naam is Tess Van Deynse.  Ik ben 31 jaar en ik woon in Hasselt.  Ik heb autisme en een normale begaafdheid. Ik woon alleen, maar af en toe komt er begeleiding langs om me te helpen met de week te plannen, budget, huishoudelijke taken, ...  

    Het concept van deze blog is duidelijk en anders koken voor en door mensen met autisme.  Dus de handelingen worden duidelijker omschreven, dan in een gewone kookboek. Voor het te verduidelijken toon ik regelmatig foto's van hoe ik iets doe of klaar maak, want wij zijn vooral beelddenkers.  Dat zal voor me geen probleem zijn, want één van mijn hobby's is fotografie.  Maar mijn andere hobby's zijn: dansen, wandelen, reizen, TV kijken, muziek luisteren, naar tentoonstellingen en musea gaan, naar de cinema gaan, naar concerten en theater gaan, vrijwilligerswerk, toegepaste grafiek, tekenen, schilderen, schrijven, lezen, ...  Ik heb een hekel aan soaps, vuurwerk, voetzoekertjes, racisme, oorlog, discriminatie, oneerlijkheid, liegen, bedriegen, ...

    Op deze blog komen er zoveel mogelijke verschillende gerechten op, van alle hoeken van de wereld.  Dit van eenvoudig tot ingewikkelder.  En ook eens andere dingen buiten frietjes, spaghetti bolognaise, pudding, ...  Het is trouwens belangrijk om gevarieerd en gezond te eten.  En van alles te proeven voor dat je iets lekker vindt of niet.

    Af en toe kan er ook misschien een recensie van een restaurant, kookboek te vinden in alle aspecten zoals bijvoorbeeld duidelijkheid van de verschillende stappen bij het koken, vormgeving, goede akoestiek in restaurant of niet, ...

    Buiten deze blog heb ik ook een andere blog: www.bloggen.be/autisout is ook door mezelf is opgestart.  Hier gaat het niet over koken, maar over autisme zelf.  Er word niet gefocust op mijn leven in dagboekvorm, maar toch kan het een beetje in voorkomen.  Het gaat om recensies van boeken en studiedagen rond dit thema, waarom ik me soms raar of bizar gedroeg, auti(on)vriendelijkheid en hoe dat op te lossen, misverstanden in de communicatie en hoe je die het best kan oplossen, ...

    Ik hoop dat jullie genieten van deze blog en veel aan mijn tips hebben.  En ook van mijn andere blog. 

    19-01-2014 om 18:46 geschreven door TessjeJackWolfskin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:kennismaking, koken algemeen


    Archief per week
  • 10/02-16/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 30/12-05/01 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs