Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur, reden te meer om nog eens even de wegcode in te printen.
Ook enkele nieuwe wijzigen die in de loop van het jaar bijkomen ...
Alvast word iedereen een fijn wielerjaar toegewenst zonder problemen (met uitzondering van misschien een platte band)
Fietsers in groep voor op de baan in België
43bis1. Dit artikel is slechts van toepassing op groepen van 15 tot 150 fietsers. De groepen van meer dan 50 deelnemers moeten worden vergezeld door ten minste twee wegkapiteins. De groepen van 15 tot 50 deelnemers mogen worden vergezeld door ten minste twee wegkapiteins.
43bis2.1. De wielertoeristen die in een groep van ten minste 15 tot ten hoogste 50 deelnemers rijden, zijn niet verplicht de fietspaden te volgen en zij mogen bestendig met twee naast elkaar op de rijbaan rijden op voorwaarde dat zij gegroepeerd blijven.
43bis2.2. Zij mogen voorafgegaan en gevolgd worden, op een afstand van ongeveer 30 meter, door een begeleidende auto; indien er slechts één begeleidende auto is, moet deze de groep volgen.
43bis2.3. Indien deze groep vergezeld wordt door door wegkapiteins, zijn de bepalingen van artikel 43bis3.3.1° en 2° van toepassing.
43bis.3.1. De fietsers die in een groep van ten minste 51 tot ten hoogste 150 deelnemers rijden, zijn niet verplicht de fietspaden te volgen en zij mogen bestendig met twee naast elkaar op de rijbaan rijden op voorwaarde dat zij gegroepeerd blijven.
43bis.3.2. Zij moeten voorafgegaan en gevolgd worden, op een afstand van ongeveer 30 meter, door een begeleidende auto.
43bis3.3.
1° De wegkapiteins waken over het goed verloop van de tocht. Deze wegkapiteins moeten ten minste 21 jaar oud zijn en zij moeten om de linkerarm een band dragen met, horizontaal, de nationale kleuren en, in zwarte letters op de gele strook, het woord "wegkapitein".
2° Op de kruispunten waar het verkeer niet geregeld wordt door verkeerslichten, mag ten minste één van de wegkapiteins het verkeer in de dwarswegen stilleggen op de wijze bepaald in artikel 41.3.2., terwijl de groep met inbegrip van de twee begeleidende voertuigen oversteekt.
43bis4. De fietsers die met twee naast elkaar rijden mogen slechts van de rechter rijstrook van de rijbaan gebruik maken; indien de rijbaan niet in rijstroken verdeeld is mogen zij niet meer dan een breedte gelijk aan die van een rijstrook en in geen geval meer dan de helft van de rijbaan in beslag nemen.
43bis5. Op het dak van de begeleidende auto's moet een blauw bord aangebracht zijn met de afbeelding van het verkeersbord A51 en eronder het symbool in 't wit van een fiets. Dit bord moet op een zodanige wijze aangebracht zijn op het voertuig dat de groep voorafgaat, dat het voor de tegenliggers goed zichtbaar is en, op het achteropkomend voertuig, dat het goed zichtbaar is voor het achteropkomend verkeer.
A51
De Minister van Verkeerswezen bepaalt de minimum afmetingen van deze signalisatie.
Noot: zie M.B. 01-12-1975 tot vaststelling van de kenmerken van bepaalde schijven, bebakeningen, en platen die voorgeschreven zijn door het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.
In het Staatsblad van 3 februari 2012 verschenen twee veelbesproken wetten die de fietsers meer rechten in het verkeer moeten bieden. De ene wet geeft de toelating om in bepaalde gevallen het rode of oranjegele licht voorbij te rijden. De andere wet introduceert de 'fietsstraat' in onze Wegcode. De nieuwe regelgeving treedt in werking op 13 februari 2012.
Fietsers door rood
Het K.B. van 28 december 2011 laat fietsers in sommige gevallen toe om het rode of oranjegeel licht voorbij te rijden, hetzij om rechts af te slaan, hetzij om rechtdoor te rijden. Hiertoe worden twee nieuwe voorrangsborden in het leven geroepen.
Het bord B22 laat fietsers toe het rode of oranjegele licht voorbij te rijden om rechts af te slaan, op voorwaarde dat zij hierbij voorrang verlenen aan de andere weggebruikers die zich verplaatsen op de openbare weg of op de rijbaan.
Het bord B23 laat fietsers toe het rode of oranjegele licht voorbij te rijden om rechtdoor te rijden, op voorwaarde dat zij hierbij voorrang verlenen aan de andere weggebruikers die zich verplaatsen op de openbare weg of op de rijbaan vanaf het rode of oranjegele licht.
Het bord B23 mag enkel gebruikt worden op voorwaarde dat de fietsers geen verkeersstroom moeten dwarsen.
Gewijzigde artikelen in de Wegcode (K.B. 1 december 1975)
Art. 6.3. Als de verkeerslichten op een bepaalde plaats werken gelden hier de verkeersborden betreffende de voorrang niet die op dezelfde weg geplaatst zijn.
Er stelt zich dus een probleem met de geldigheid van de nieuwe borden.
Het probleem is ondertussen gekend en er wordt aan een oplossing gewerkt.
Fietsstraat
Het K.B. van 10 januari 2012 verankert het begrip 'fietsstraat' in de Wegcode.
Het nieuwe begrip wordt toegevoegd aan artikel 2 :
2.61. « fietsstraat » : een straat die is ingericht als fietsroute, waar specifieke gedragsregels gelden ten aanzien van fietsers, maar waarop tevens motorvoertuigen zijn toegestaan. Een fietsstraat wordt gesignaleerd met een verkeersbord dat het begin en een verkeersbord dat het einde aanduidt.
Een nieuw artikel 22novies wordt ingevoerd (verkeer in fietsstraten)
Art. 22novies. In fietsstraten mogen de fietsers de ganse breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze slechts opengesteld is in hun rijrichting en de helft van e indien de rijbaan opengesteld is in beide rijrichtingen. Motorvoertuigen hebben toegang tot fietsstraten. Zij mogen de fietsers evenwel niet inhalen. De snelheid mag in een fietsstraat nooit hoger liggen dan 30 kilometer per uur.
Inwerkingtreding
De inwerkingtreding is voorzien op 13 februari 2012.
Borden ontbreken "voorlopig" nog!
Binnen de zes maanden volgend op de inwerkingtreding moeten de verkeersborden die het begin en einde van een fietsstraat
Suggestiestrook voor fietsers.
Op plaatsen waar de openbare weg te smal is om echte fietspaden aan te leggen, worden in sommige gemeenten suggestiestroken voor fietsers op de rijbaan geschilderd.
. Zij zijn een stuk van de rijbaan.
. Zij hebben geen enkele wettelijke betekenis.
. Zij verbieden en verplichten niets.
. Vaak veroorzaken deze stroken bij de zwakke weggebruikers
verwarring, omdat zij zouden kunnen menen dat ze op een fietspad
rijden, wat helemaal niet waar is. Ze rijden immers op de rijbaan.
aanduiden in de Wegcode opgenomen worden. Op dit ogenblik bestaan deze borden nog niet.
OPMERKING voor als we in Nederland rijden:
In Nederland is men VERPLICHT van het fietspad gebruik te maken, ongeacht of je nu in groep rijdt of niet!
Zo niet kan er een boete van 75€ direct te betalen of inbeslagname van je voertuig. Men is verwittigd!