Inhoud blog
 • 12/11/2020
 • 29 September 2020
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Alledaags en verzonnen
  gefantaseerde verhalen over onbekende passanten
  Dagelijks heb ik contact met onbekende alledaagse passanten, waarbij hun gedragingen niet stroken met de mijne. Om dit te begrijpen is het interessant om je in hun plaats te stellen en na te denken over hun leven en denken.
  12-11-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12/11/2020

  Voor de vijfde opeenvolgende dag staart hij energieloos naar het lichtgevende scherm. Het is hem ondertussen wel duidelijk dat zijn voormalige ambitie ruimte maakt voor routine en realiteitszin. Na dertig jaar is hij niets meer dan een bestoft bureauaccessoire gebruikt door anderen om successen te boeken. Terwijl hij zijn pas gekochte leesbril opzet om zijn vermoeide ogen de nodige rust te gunnen, gooit hij een blik op het bedrijfskalendertje dat jaarlijks als vakbondsreclame uitgedeeld wordt. Nog zes weken tot zijn volgende verlofdagen, en nog acht lange jaren tot hij mag gaan uitrusten van een veertig jaar lange overgave.

  Zoekend naar de drijfveer die hem door zijn laatste jaren moet loodsen, denkt hij terug aan het leven dat hij had uitgestippeld. Er was geen plaats voor een studentenleven in de meest gekende vorm. In tegenstelling tot zijn buren die streepjes trokken op hun slaapkamermuur telkens een nieuwe volgegoten studente hen bedankte voor geleverde diensten, waren cursussen het enigste wat hij verslond op zijn kamer. Voor hem getuigde het van weinig ambitie om de snelste drinker, de grootste vrouwenversierder of de populairste allemansvriend van het gebouw te willen zijn. Hij had geen getuigschrift van duurst verkochte schacht op zijn muur hangen. Hem interesseerde enkel een stuk papier waarop hopelijk met vulpen ‘grootste onderscheiding’ geschreven stond. Het nachtelijk gelach, gejuich en gekreun die door de dunne Gyprock zijn aandacht trokken, waren voor hem enkel een voorteken van het marginale levenspad waartoe zij gedwongen zouden worden. Zijn heden en zijn toekomst lagen elders en het was dankzij die attitude dat hij al na twee weken stage een contract van onbepaalde duur onder zijn neus geduwd kreeg. Een kans op stabiliteit waar hij de rest van leven op kon verder bouwen.

  Het was in de eerste jaren van zijn loopbaan al snel duidelijk dat motivatie, ambitie en jeugdig enthousiasme de sleutelwoorden waren tot succes. Een moderne, succesvolle visie, gecreëerd in een eerbare studentenkamer, konden door collega’s en directie niet genegeerd worden. Zelfbewustzijn en geloof in eigen kunnen maakten van hem de nieuwe, arrogante kapitein van het schip. Met minachting en zonder medelijden legde hij de vastgeroeste oude garde het zwijgen op.
  Met enige zelfspot spiegelt hij zichzelf aan de anciens die hij toen met een gouden handdruk bedankte voor hun bewezen diensten. Het is duidelijk dat het spel nog harder gespeeld wordt dan toen. In tegenstelling tot de afgeschreven krachten die hij uit hun lijden verloste, laten deze ambitieuze millennials hem dagelijks beseffen dat hij nutteloos zijn tijd zit vol te maken, wachtend op een biermand vol ongemeende bedankingen dat alles zou moeten goedmaken. Dertig jaar ervaring is in een razendsnel veranderende maatschappij niet meer van tel.

  Met dit levensbesef slalomt hij zijn niet veel goedmakende firmawagen uit de parking. Hij salueert een denkbeeldige middenvinger in de richting van de onschuldige, maar door dezelfde werkgever tewerkgestelde, parkeerwachter. De file waarin hij zich begeeft lijkt even uitzichtloos als het professionele leven dat hij vandaag weer voor bekeken hield. Een light versie van de jonge, energierijke hij komt naar boven wanneer hij zijn BMW honderdtachtig graden draait om via een omweg de file te slim af te zijn. Met acht uur lang verzamelde agressie als brandstof duwt hij zijn rechtervoet tegen de bodem van de wagen, snakkend naar de licht ontspannende tweedaagse die er moet voor zorgen dat hij de volgende vijf doorkomt. Als de betere bolide op het racecircuit slingert hij zichzelf een weg naar huis. Een gevoel van vrijheid overheerst wanneer hij de pas geschilderde haaientanden, samen met de overstekende fietser onbewust negeert.

  12-11-2020 om 13:31 geschreven door Fre blogt  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  23-10-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 September 2020

  29/09/2020:

  Ze is in de winter van haar leven en reeds enkele jaren aan het aftellen wanneer ze haar geblutste Ford tientallen keren op- en afrijdt op de parking, in de hoop te parkeren uit de weg van de rest van de wereld en zonder schade te berokkenen aan de buurt. Knokig stapt ze uit, terwijl ze haar eigen leven spiegelt aan de grauwe winterwereld die op haar af is gekomen wanneer ze de deur opende. Ze vraagt zich af of ze heimwee heeft naar de warme zomerdagen die duidelijk achter de rug zijn, doch naar het fleurige leven dat ze zeker en vast gehad heeft. In tegenstelling tot de jaarlijks terugkerende zomermaanden is het afscheid van haar bruisende leven wel definitief.
  Vooraleer ze de automatisch geopende deur binnenstapt neemt ze argwanend nog een laatste blik op de maatregelen die binnen gelden, wetende dat ze zich aan geen enkele zal houden. Het interesseert haar niet om te testen hoe lang ze haar leven nog kan rekken en dat is exact de reden waarom ze hier is.
  Ze volgt nog net genoeg de klassieke media om van het bestaan van een wereldwijd besmettingsgevaar te weten, maar is te wereldvreemd geworden om te beseffen dat ook zij een zogenaamde superverspreider kan zijn. Het is duidelijk dat in deze fase van het leven de verdraagzaamheid en de zorg voor anderen achteruitgestoken wordt en dat het gebrek aan motivatie om energie te steken in levensrekkende wondermiddeltjes de bovenhand neemt.

  Ze beseft niet dat zij gisteren bij een zoen van haar derde kleinkind niet geheel ongewild besmet raakte, noch dat zij de dader is van een toekomstig familiedrama. De onwetende oude drager schuifelt zonder mondmasker en zonder het gebruik van de duidelijk zichtbare handpomp, een net buitengaande,  zwaar ademende corpulente dertiger, die net zijn nieuwe dosis pleisters kwam afhalen om van zijn nicotineverslaving af te geraken, voorbij. De gedachte dat zij nu net het alomtegenwoordige virus heeft ingeademd kan haar weinig schelen, terwijl hij niet nadenkt bij het feit dat een onschuldige kuch van die oude dame, de aansteker is van zijn lange, zuurstofarme doodstrijd.

  Met een vervallen voorschrift in de hand discussieert ze tegen de onschuldige stagiair achter het plexiglas. Woord per woord kraakt ze haar rug in de richting van het doorgeefluik, in de veronderstelling dat haar woorden op die manier een grotere indruk nalaten. In haar wereld is het de schuld van de toekomstige apothekeres dat ze verzocht wordt meermaals de grootste smeerlapperij in haar lichaam te laten jagen. Het kan haar geen hol schelen wat het antwoordt is, maar toch vraagt ze naar de drogreden achter de spuit die voorgeschreven staat. Zonder geldig voorschrift krijgt ze geen griepvaccin mee, maar alsnog doet de stagiair wel haar uiterste best om het belang aan te tonen om terug te komen. Met een laatste betoog tegen de moderne wetenschap, tegen griep en alle andere virussen, en zonder afscheid te nemen van de behulpzame jongedame in witte overjas, verlaat ze vaccinatieloos de apotheek. Niet beseffend dat ze geen verhaal meer heeft in de komende harde winter.

  23-10-2020 om 14:25 geschreven door Fre blogt  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 09/11-15/11 2020
 • 19/10-25/10 2020

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!