Eenvoudig gezegd, dient motorolie om uw motor te smeren. Olie is de belangrijkste factor voor de levensduur en de prestaties van de motor. Het smeermiddel zorgt ervoor dat de motoronderdelen soepel bewegen en niet vast komen te zitten. Wanneer het oliepeil te laag is, verslijt uw motor sneller. Meer nog, er kunnen onderdelen vastzitten en de motor kan defecten gaan vertonen.
Bij koud weer zal olie niet bevriezen, maar dikker en minder vloeibaar worden zoals stroop. Dikke, zware olie belast de accu en startmotor meer, waardoor de wagen ook minder vlot zal starten. Lichte en vloeibare olie bereikt ook vlotter alle zones van de motor, waardoor deze minder snel zullen slijten. Daarom is het noodzakelijk om de motorolie en ook de oliefilter regelmatig te laten vervangen. Kijk in uw onderhoudsboekje of vraag uw garagist om raad wanneer u niet zeker bent wanneer dit moet gebeuren. Want het type motor en het modeljaar van uw wagen bepalen de onderhoudsintervallen. Uw motorolie heeft ook nog andere functies: hij helpt om de motor af te koelen, het oliecircuit schoon te houden en corrosie tegen te gaan.
Het oliepeil nakijken kan je makkelijk zelf doen door de peilstaaf uit de motor te halen en het niveau af te lezen. Je wagen moet hiervoor horizontaal staan en de motor moet koud zijn. Als het niveau zich onder het minimum bevindt, kan je olie bijvullen. Maar let erop, ook een teveel aan olie is schadelijk voor de motor.
Moderne wagens hebben lange onderhoudsintervallen. Maar voor motorolie zijn die intervallen eigenlijk te groot. Daarom is het aangewezen om regelmatig zelf een check-up uit te voeren, of naar uw garagist te gaan zodat hij de juiste soort olie kan aanvullen.
Er zijn 2 verschillende soorten motorolie: minerale en synthetische. De beide soorten worden verschillend geproduceerd. Beide soorten dienen ook specifiek gebruikt te worden. Minerale motorolie ontstaat door het destilleren van ruwe aardolie. Onder normale omstandigheden is dit type motorolie een aangewezen keuze. Synthetische motorolie ontstaat uit een petrochemisch proces. Onder de synthetische oliën maakt men nog de indeling tussen semi- en volsynthetische olie.
De synthetische olie heeft meerdere voordelen ten opzicht van de minerale. Deze olie smeert heel grondig, ook onder uitzonderlijke weersomstandigheden. Wat dus betekent dat je bij koud weer, ook nog vlot zal kunnen starten. De synthetische motorolie kent ook een langere levensduur, de olie moet dus minder regelmatig ververst worden.
Een beperking bij dit soort olie, is dat hij enkel aangewezen is bij moderne motortypes. Er is een grote verscheidenheid in soorten synthetische oliën en die is vaak merkgebonden. Oliën verschillen trouwens onderling door de toegevoegde additieven die er door de fabricant worden ingedaan op vraag van de constructeur.
Vanaf 7 februari 2011 geldt een dagrijverplichting. Wat wil dit nu zeggen?
Alle nieuwe personenwagens (categorie M1) en kleine bestelwagens (categorie N1) moeten vanaf nu over een dagrijverlichting beschikken. In 2012 zal dit, normaal gezien, verplicht worden voor alle nieuwe voertuigen. Concreet moet het lichtsysteem voorzien worden van een elektrische installatie zodat de dagrijlichten automatisch oplichten van zodra de motor gestart wordt. Het systeem moet er ook voor zorgen dat de lichten automatisch gedoofd worden wanneer de motor uitgeschakeld wordt. Er zijn heel precieze regels vastgelegd in de wegcode voor het plaatsen van dit systeem. De nieuwe verplichting moet ervoor zorgen dat voertuigen ook overdag zichtbaar zijn en dat daardoor het aantal verkeersdoden zal verminderen.
België komt met deze nieuwe verplichting tegemoet aan de verlichtingseisen van de Europese Commissie. Wat zijn nu de technische eisen? De elektrische installatie van het lichtsysteem moet zodanig worden uitgevoerd dat de dagrijlichten automatisch aangaan van zodra de motor gestart wordt. De rijlichten moeten bovendien automatisch doven wanneer de bestuurder zijn mistvoorlichten of koplampen aansteekt, tenzij de koplampen slechts gebruikt worden om met korte tussenpozen onderbroken lichtsignalen te geven.
De stand- en achterlichten, de omtreklichten en de eventuele zijmarkeringslichten en de kentekenplaatlichten mogen niet kunnen worden aangestoken wanneer de dagrijlichten branden.
Het technisch voertuigreglement verduidelijkt hierbij dat de dagrijlichten naar voren gericht zijn, zich aan de voorkant van een voertuig bevinden en wit licht uitstralen.
Een inschakelverklikkerlicht is facultatief in te bouwen. De exacte plaatsingsregels zijn opgenomen in bijlage 6 van het reglement. Het is aangeraden om de plaatsing door specialisten te laten uitvoeren.
De plaatsing van aanhangwagens op bijlage en opleggers is verboden. Dagrijverlichting is facultatief, dus niet verplicht, voor voertuigen van categorieën M1 en N1 die voor 7 februari 2011 zijn goedgekeurd en voor voertuigen van andere categorieën die zijn goedgekeurd voor 7 augustus 2012.
In een markt die door dominante aanbieders wordt gecontroleerd, weet All-Car-Lease zich als regionale speler goed te profileren. Dankzij de synergie met de korte termijn-verhuuractiviteiten van zusterbedrijf All-Car-Rent, bleek de Antwerpse KMO, in tegenstelling tot vele van zijn sectorgenoten, crisisbestendig. Een hoogkwalitatieve dienstverlening, gekoppeld aan een flinke dosis flexibiliteit en korte communicatielijnen met de klant, zijn de voornaamste concurrentiewapens. In die dienstverlening gaat All-Car-Lease steeds een stapje verder. Zo nam de onderneming onlangs voor het eerst het integraal vlootbeheer van een klant over. Die lijn willen Luc en Annemie Van Elsacker, afgevaardigd bestuurder en bestuurder, in de toekomst doortrekken.
Met het aantreden van dochter Annemie is All-Car-Lease een nieuwe weg ingeslagen. Bedoeling is de familiale KMO in de toekomst verder zelfstandig tot een middelgrote speler uit te bouwen.
Aan de oorsprong van All-Car-Lease en All-Car-Rent lag een subagent van het toenmalige Datsun die in het verlengde van zijn dagdagelijkse bedrijvigheden met een autoverhuuractiviteit van start ging.
Aanvankelijk werden enkel Datsun-personenwagens verhuurd. Stelselmatig verschoof de aandacht in de richting van de lange termijnverhuur, dat toendertijd nog in zijn kinderschoenen stond.
In 1982 hevelt Van Elsacker de bedrijvigheden over van de Antwerpse Lange Van Bloersstraat naar een zichtlocatie langsheen de Frans de l'Arbrelaan te Merksem.
Sindsdien groeide de vloot aan van een veertigtal stuks tot een kleine 1.200 voertuigen, zo luidt het.
Operationele leasing
All-Car-Rent verhuurt een vloot van 350 voertuigen, bestaande uit personenwagens, bestelwagens, minibusjes, koelwagens en vrachtwagens (40 m3), dit op korte en middellange termijn.
De kernactiviteit blijft echter de lange termijnverhuur (lees: langer dan één jaar, nvdr.). Deze vloot valt onder het beheer van All-Car-Lease.
"All-Car-Lease positioneert zich in de regionale markt als een multi-merken lease-maatschappij die exclusief operationele leasing aanbiedt. Gezien onze ligging beslaat ons werkgebied vooral de regio Antwerpen. Zowat 70% van de klanten zijn regionale bedrijven, van klein tot groot, die bij All-Car-Lease hun voertuigen voor langere termijn huren (operationele leasing). Ook bij All-Car-Rent maken de ondernemingen de bulk van de klantenportefeuile uit. Zowat 20% van de korte termijn-verhuurklanten zijn (vaak trouwe) particulieren", schetst de afgevaardigd bestuurder.
Realisme
Uiteraard speelt All-Car-Lease als lessor ook in op de huidige markttendensen, met name de downsizing en vergroening van de bedrijfswagens onder invloed van de fiscale druk. Toch predikt de familiale KMO ook hier het realisme.
"We volgen de opkomst van de elektrische en hybride wagens op de voet. Momenteel zijn er echter nog teveel onzekerheden om met de uitbouw van een vloot elektrisch aangedreven wagens van start te houden. Dit in tegenstelling tot bepaalde grote aanbieders, voor wie het momenteel vooral een verhaal van gladde marketing is," zo nog Luc Van Elsacker, die de marktevolutie niettemin van nabij opvolgt.
Ook de web-applicaties die quasi alle grote lease-maatschappijen aanbieden, horen volgens vader en dochter vooralsnog vooral in de marketing-sfeer thuis.
"Kleine en middelgrote bedrijven, toch onze bevoorrechte doelgroep, verkrijgen daar weinig toegevoegde waarde van," meent Annemie Van Elsacker.
"Bovendien verliest men zo het directe contact met de klant. Web-applicaties bieden vaak een groot aantal gegevens die de vlootbeheerders weinig nut opleveren. De klant dient zelf de nodige analyses te doen. In dat overaanbod aan cijfermateriaal, gaat belangrijke kerninformatie vaak verloren. Wij leveren enkel die informatie aan de vlootbeheerders die voor hen relevant is. Op basis daarvan formuleren we de nodige aanbevelingen," wordt daaraan toegevoegd.
Klanten-service primordiaal
Ooit kende Groot-Antwerpen een twintigtal familiale korte termijn-autoverhuurders. Daarvan blijven er nog een handvol over.
De meeste leasing-aanbieders horen tot grote (internationale) groepen, al dan niet gelieerd met de constructeurs, financiële instellingen of investeringsmaatschappijen.
All-Car-Lease zet daar een 16-koppig team tegenover dat voor service en kwaliteit gaat.
Dat wordt ten volle geïllustreerd door verschillende grote bedrijven die reeds meer dan dertig jaar een beroep doen op All-Car-Lease als regionale aanbieder.
Voor het eerst nam All-Car-Lease het integraal vlootbeheer van een klant over. Die nieuwe richting in de dienstverlening wil de familiale KMO in de toekomst verder uitgaan.
Met integraal vlootbeheer wordt de volledige mobiliteit van de klant gewaarborgd.
All-Car-Lease beheert de aanloopwagens voor de nieuwe werknemers, integreert het optimaal gebruik van de pool-wagens, voorziet in de bestelling van nieuwe wagens op basis van de car-policy van de klant, volgt de contractueel voorziene kilometers op, ...
Kortom, communiceert rechtstreeks met de bestuurders van het bedrijf conform de afgesproken normen.
Impliciet verwijzen onze beide gesprekspartners naar de gevolgen voor de sector van de financieel-economische crisis.
"Als gevolg van die crisis klapten de restwaarden, een vitaal element in de bepaling van de maandelijkse lease-prijs, in elkaar. Door zelf in te staan voor de re-marketing van de einde contract-voertuigen, slaagt All-Car-Lease erin zich ten opzichte van de grote jongens competitief in de markt te positioneren. "Ook de mogelijkheid om voertuigen zowel op korte als op lange termijn te huren is voor de tandem All-Car-Lease/All-Car-Rent onbetwistbaar een concurrentievoordeel," besluit Annemie Van Elsacker.