Hier vind je informatie over 'pinouts' van een groot aantal connectors:
pinouts.ws
Op de systeemkast vind je een aantal aansluitingen waarop randapparaten aangesloten kunnen worden. Deze aansluitingen worden connectors genoemd. Zo zijn er connectors voor de printer, voor communicatieapparatuur, voor muis en toetsenbord, voor een microfoon, enzovoort.
De USB-aansluiting (Universal Serial Bus)
Een video over USB:
www.howstuffworks.com
USB
USB-standaard
Hoewel de aanduiding 'Universal Serial Bus' de indruk wekt dat we met een bus te maken hebben, behoort de USB-aansluiting toch echt bij het onderwerp 'Connectors' besproken te worden. Het gaat om een platte, rechthoekige aansluiting waaraan diverse randapparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, zoals een printer, scanner, camera, toetsenbord of muis.
Bekend is natuurlijk ook de USB-stick of memory stick: een extra geheugenmedium dat rechtstreeks op de USB-connector kan worden aangesloten.
Een groot voordeel van USB is dat het apparaat gekoppeld kan worden zonder dat het systeem opnieuw gestart hoeft te worden, de poort is wat we noemen hot-pluggable. De USB-kabel kan het aangesloten apparaat van stroom voorzien.
Links een USB-poort; in het midden een USB-plug en rechts een USB-stick.
Lees hier meer:
www.usb.org
Artikel van Automatisering Gids:
"USB 3.0 begin 2010 in massaopslag"
USB 2.0
De snelste uitvoering van USB is versie 2.0, die inmiddels de verouderde versie 1.1 goeddeels heeft verdrongen. USB 2.0 ondersteunt in tegenstelling tot versie 1.1 hi-speed. Hi-speed apparaten zijn bijvoorbeeld een MP3-speler, een scanner of externe harde schijf. Deze apparaten hebben regelmatig veel data te versturen of te ontvangen, en krijgen dan een groot deel van de beschikbare capaciteit op de bus toegewezen.
Als er via deze poort één byte wordt verstuurd, gaan de bits één voor één (achter elkaar oftewel in serie) door de poort. We spreken daarom van een seriële poort.
On-the-Go
USB On-the-Go is een aanvulling op USB 2.0. Dankzij deze technologie kunnen mobiele apparaten via de USB-poort verbinding maken met pc's en randapparaten. Draagbare apparaten die voorzien zijn van OTG kunnen bovendien direct data overbrengen naar een ander randapparaat zonder verbinding te hoeven maken met een pc.
LPT-poort
Voor de komst van USB, halverwege de jaren negentig, diende de LPT-poort voor het aansluiten van een printer. Deze printerpoort staat ook wel bekend als parallelle poort omdat er meerdere signalen tegelijk (parallel aan elkaar) verzonden kunnen worden.
Door de parallelle poort kunnen acht bits tegelijk (naast elkaar oftewel parallel) verstuurd worden. Dit betekent dat er steeds één hele byte tegelijkertijd de printerpoort verlaat. Dat lijkt snel, maar de snelheid waarmee de bits tegenwoordig achter elkaar door een USB-aansluiting gaan ligt nog veel hoger.
Op de LPT-poort wordt een brede connector aangesloten, die 25 gaatjes bevat. Hierin passen dus 25 pinnetjes.
COM-poort
Deze seriële aansluiting bestaat (aan de computerkant) meestal uit negen en soms uit 25 pinnetjes. Zij werd gebruikt voor veel verschillende randapparaten, zoals muizen, scanners, modems en zelfs voor sommige printers, maar tegenwoordig beschikken deze apparaten vrijwel allemaal over een USB-connector.
De COM-aansluiting wordt ook wel genoemd naar zijn standaard: RS-232.
Misschien vraag je je af waarom een seriële aansluiting over maar liefst 25 pinnen beschikt. Een groot aantal hiervan wordt in beslag genomen door besturingssignalen.
Andere aansluitingen
Miniplug-connectors zijn meestal te vinden op de geluidskaart. Ze zijn bedoeld voor stekkers zoals die van een koptelefoon en luidspreker. Vaak staan er merktekens bij om aan te geven wat er in moet.
Andere connectors zijn bedoeld voor het toetsenbord en de muis (als deze niet op de USB-poort worden aangesloten), het netsnoer, een netwerkkabel en een telefoonkabel.
Een ander onmisbaar onderdeel van een computer is de voeding met de bijbehorende ventilator.
De voeding voorziet een pc van stroom. De voeding zit samen met de ventilator in een afgesloten kastje: de voedingseenheid. Dit kastje vind je achter in de pc, zodat het netsnoer aan de achterkant in de daarvoor bestemde connector kan worden gestoken. Bij laptops werkt het anders: hier wordt de ingebouwde batterij via een extern voedingsblok, een adapter, van stroom voorzien.
De voeding en de ventilator.
Overigens produceren de snelle processors van tegenwoordig zoveel warmte dat de standaardkoeling van de pc onvoldoende is. Er wordt daarom een extra koelvoorziening ingebouwd om te voorkomen dat de CPU oververhit raakt.