Inhoud blog
  • LAAGSTE PRIJS: Alfa Mito van Bburago
  • Alfa Romeo TZ 3 Corsa van MR Collection Models
  • Alfa Romeo 2000 GTAm 1972
  • GRATIS handtekening kaart van Alfa Romeo coureurs!
  • Net gearriveerd: 3 x Alfa Giulietta SS
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Alfa Romeo Miniaturen

    13-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Geschiedenis van Alfa Romeo en Zagato
    Ugo Zagato werd geboren op 25 juni 1890 in Gavello, tussen Padova en Ferrara. Na een arme jeugd verliet hij op 15 jarige leeftijd zijn geboortestad om werk te vinden bij een klein metaalbewerkingsbedrijf in Keulen, Duitsland. Na zijn militaire dienst werd hij aangenomen als leerling bij Varesina koetswerken. Hier kwam Zagato voor het eerst in aanraking met het fenomeen carrosserieontwerp en –bouw van rijtuigen.
    Op 25 jarige leeftijd verhuisde Ugo Zagato naar Turijn om te gaan werken bij Pomilio, een vliegtuigbouwer. Hier leerde hij de technieken die in zijn latere carriere zo belangrijk werden; lichtgewicht en robuste constructies.

    “Het is beter om een klein baasje te zijn dan een belangrijke werknemer”. Met deze woorden verliet Ugo Zagato de vliegtuigfabriek. Met vijf werknemers begon hij met het modificeren van ‘ITALIA’ en ‘DIATTO’ sedans. Het orderboek raakte snel vol en het bedrijf verhuisde in 1923 naar een grotere locatie.

    In hetzelfde jaar werd Ugo’s eerste zoon geboren, Elio Zagato en warden de banden met Alfa Romeo versterkt. Enkele RL’s   waren al door Zagato voorzien van een koets en de Alfa Romeo RL SS spiders waren succesvolle auto’s. Zijn tweede zoon, Gianni Zagato, werd geboren in 1929.

    De doorbraak voor het bedrijf kwam met de uiterst succesvolle Alfa Romeo types 1500 6C en 1750 6C, een samenwerking tussen Vittorio Jano, toen designchef bij Alfa, en Zagato. Beide auto’s werden legendarisch en coureurs als Giuseppe Campari, Giulio Ramponi, Tazio Nuvolari en Enzo Ferrari wonnen diverse races zoals de Mille Miglia met de door Jano ontworpen auto en door Zagato gebouwde carrosserieen. Zagato was in staat om twee auto’s per dag te produceren.
    De jaren ’30 waren voor Zagato zeer succesvol. In de Mille Miglia van 1938 reden niet minder dan 38 auto’s met een Zagato carrosserie.

    Zagato werkte ook samen andere autofabrikanten zoals LANCIA, FIAT en ISOTTA FRASCHINI.

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde Zagato cabines voor trucks, totdat zijn fabriek in augustus 1943 werd verwoest tijdens een bombardement. Na afloop van de oorlog startte Ugo Zagato samen met zijn zoons direct een nieuw bedrijf, ‘La Zagato’ in de buitenwijken van Milaan.

    Elio Zagato studeerde in 1946 af in de bedrijfskunde en werd de bestuurder van het nieuwe bedrijf. Elio Zagato was overigens ook een verdienstelijk coureur.

    Elio Zagato was de drijvende kracht achter het success van het bedrijf in de belangrijke jaren na de oorlog. Zijn race-ervaring had grote invloed op de ontwikkeling van vele auto’s en gaf Zagato het imago van ‘race-wagen-carrosserie-bouwer’. In deze periode ontstond er een nieuwe klasse binnen de racerij, de GT (Grand Touring) klasse waarbij een standaard platform werd gecombineerd met een sportieve koets. Een typisch voorbeeld hiervan is de Fiat 8V Zagato. Deze auto was een prestigeobject voor Fiat, die als producent van massavoertuigen voor de gewone man, een manier zocht om in het hogere marktsegment te kunnen scoren. De auto werd uitgerust met een V8-motor en het koetswerk werd voornamelijk door Zagato uitgevoerd. In 1955 won Elio Zagato de beroemde AVUS-race in Berlijn met een Fiat 8V.

    Eén van de eerste projecten na de Tweede Wereldoorlog was de ontwikkeling van de 'Panoramica' serie. De idee hierachter was het vergroten van het glasoppervlak tot op het dak   van de auto. De carrosserieen waren aerodynamisch en bleken comfortabel, ruim en elegant te zijn. Naast enkele andere automerken werden voornamelijk Fiat 1100's en Topolinos omgebouwd tot 'Panoramicas'.

    De jaren '50s waren de gloriejaren voor Zagato; een volle orderportefeuille en vele nieuwe ideeen werden ontwikkeld. Twee daarvan verdienen extra aandacht; de beroemde 'double bubble' en de afgekapte achterkant.

    De 'double bubble' was een logische consequentie van de trend om de aerodynamica van de auto te verbeteren. Om de luchtweerstand te verminderen werd de daklijn van de auto verlaagd. Om genoeg hoofdruimte voor bestuurder en bijrijder te verkrijgen werd de 'double bubble' uitgevonden. Een neveneffect hiervan was dat het dak een sterkere constructie werd waardoor weer lichtere materialen konden worden gebruikt en de auto nog competatiever werd.

    Om de aerodynamica van de auto te verbeteren is het nodig om de achterkant van de auto te verlengen, maar dit is niet altijd even plezierig voor het oog. Het tegenovergestelde kan ook; de achterzijde juist heel kort houden. De basis principes hiervan werden in de jaren '20 en '30 door de Duitser Wunibald Kamm ontwikkeld, maar het waren Elio Zagato, Gianni Zagato en Zagatos belangrijkste designer Ercole Spada die dit idee werkelijk invulling gaven: De Alfa Romeo Giulietta SZ was de eerste auto die gebruik maakte van de afgekapte achterzijde. De beroemde Alfa Romeo TZ1 en TZ2   en de Junior Zagato werden vervolgens gebaseerd op de designprincipes van de Giulietta SZ.

    Een ander project dat bijdroeg aan de naam en faam van de Zagato fabriek was de Formule 1 auto van Alfa Romeo; de wereldberoemde Alfetta 159. Het koetswerk voor deze wagen werd geboude in de Zagato fabriek. Met deze auto werd Juan Manuel Fangio wereldkampioen in 1951.

    Het beeindigen van de productie van de Alfa Romeo Giulia 1600 Junior Zagato markeerde tevens het einde van de glorieuze jaren voor Zagato. Jarenlang verschenen er designstudies op de internationale autotentoonstellingen, maar zonder succes. Gedurende deze magere jaren maakte Zagato gepantserde auto’s voor de Italiaanse overheid, electische golfkarretjes en bouwden ze auto’ als de Maserati Biturbo Spider op contractbasis.




    De Tubolare Zagato's

     In de vroege jaren '50 had Alfa Romeo haar productiemethoden aangepast en een geheel nieuwe lijn van modellen geintroduceerd. Deze nieuwe modellen waren gemiddeld-groot en uitgevoerd met sportieve motoren met kleine cilinderinhoud. De Giulietta werd geintroduceerd aan het einde van de jaren '50 en werd aanvankelijk geleverd met het Type 101 motorblok, een 1290 cc. Alfa Romeo had een breed aanbod van carrosserie varianten waaronder de vierdeurs sedan, de Sprint Coupes, de Spider, stationwagons, en de Sprint Speciale. De Sprint Speciale was leverbaar in twee varianten, éé van Bertone en één van Zagato. Bertone's ontwerp was leverbaar vanaf 1959. Zagatos kwamen vroeg in 1960 op de markt. Zowel het design van Zagato als van Bertone waren gebaseerd op het Giulietta chassis en techniek maar hadden geen bumpers. De bedoeling van beide modellen was duidelijk: Autosport. Zagato's creaties werden vervaardigd van lichtmetalen carrossierien en waren meer op prestaties gericht. Bertone's versie verkocht zes keer beter dan die van Zagato, en werden al snel uitgerust met luxueze interieurs.
    De meeste Giulietta Zagato's werden gebouwd met een afgerond front en een afgeronde achterkant maar aan het einde van de productierun van 200 stuks, begon men met experimenteren met de zogenaamde 'coda tronca' Kamm-tail.

    Autosport is voor de meeste automobielfabrikanten door de jaren heen belangrijk geweest en Alfa Romeo begon zich te realiseren dat hun motoren het goed zouden doen in competitieverband aangezien ze compact, licht, krachtig en duurzaam waren. De directie wilde echter geen fabrieks-race-programma goedkeuren maar begreep wel het belang van de racerij voor de promotie van Alfa Romeo.

    In 1962 werd de Giulia, ook bekend als de 105 serie, geintroduceerd ter vervanging van de Giulietta. Deze warden aangedreven door 1570 cc motoren en deelden dezelfde carrosserien met de Giulietta. De vijbak werd bediend met een stuurschakelsysteem De achterwielophanging werd aangepast om de rijeigenschappen te verbeteren. De voorwielophanging bleef onveranderd.
     
    Net als de Giulietta serie, werd de Giulia geleverd in diverse carrosserie-varianten waaronder   de vierdeurs sedan, de Spider, de TZ, de Sprint en de Sprint Speciale.
     
    Met de racerij in het achterhoofd, ontwierp Alfa Romeo de TZ serie. De TZ, wat staat voor Tubolare Zagato, werd uitgerust met een lichtgewicht carrosserie, buizenchassis, schijfremmen en onafhankelijke wielophanging. De prestaties van deze auto werden versterkt door het lichte gewicht en de uitstekende handling. De grote remschijven zorgden voor prima remkracht. De meeste onderdelen werden in de Alfa Romeo fabriek te Portello gemaakt. Het bouwen van deze auto’s werd echter overgelaten aan het Carlo Chiti’s Autodelta in Udine. De standaard 1570cc motor leverde 90 PK. De motor die in de TZ werd gemonteerd leverden ongeveer 170 paardenkrachten. Deze sprong in PK’s werd bereikt door o.a. twee bougies per cylinder te plaatsen in de colinderkoppen van Autodelta. Om gewicht te besparen en de veiligheid te vergroten werden de zijramen vervangen door Perspex.

    TZ’s voor de openbare weg werden normaliter uitgerust met de standaard cilinderkop met één bougie per cilinder, een lederen interieur en behielden hun glazen zijruiten.

    In 1963 wonnen deze lichtgewicht auto’s de FISA Cup. In bijna alle races waarin de TZ’s meededen behaalden ze podiumplaatsen. TZ’s werden ingezet bij heuvelklims, op Sebring, de Targa Florio, Monza, Spa, Nürburgring en Le Mans.

    13-05-2010 om 16:15 geschreven door alfamodels  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:alfa romeo zagato giulietta giulia tz tubolare zagato
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alfa Romeo in de Formule 1, 1984: De Alfa 184T
    Alfa Romeo startte het Formulie 1 seizoen van 1984 met twee nieuwe coureurs, Riccardo Patrese (startnummer 22) en Eddie Cheever (startnummer 23).

    De sponsoring van de auto wijzigde ook van Marlboro naar Benetton. Het originele ontwerp van de auto werd gemaakt door Gerard Ducaruouge, maar hij verliet het Alfa Team en ging naar Lotus. Luigi Marmirolli maakte de wagen af en de 184T was de eerste Formule 1 auto waarbij de monocoque werd gebruikt als buitenkant van de carrossie.

    De V8 twin turbo motor werd ontworpen door Carlo Chiti en bleek gedurende het seizoen tamelijk onbetrouwbaar en dorstig.

    Motor Alfa Romeo 890 T V8
    Cilinders
     90 V8
    Inhoud
     1497 cc
    Brandstofsysteem
     Magneti Marelli/Weber fuel injection + 2 Avio Turbo's
    Max. vermogen
     680 hp @ 10.700 rpm
    Max. koppel
     382 Nm @ 9.800 rpm


    De eerste Grand Prix van 1984 werd in Brazilie verreden. Patrese kwalificeerde zich als 11de en Cheever 12de. Patrese moest in de 41e ronde opgeven met een versnellingsbakprobleem. Cheever finishte op een 4e plaats.

    De tweede race vond plaats in Zuid Afrika. Vanwege het feit dat dit een hoog gelegen circuit is, hadden de turbo-auto's een nadeel door de ijle lucht.   Cheever kwalificeerde zich als 14de en Patrese mocht starten vanaf een 6e plaats. Eddie Cheever viel als eerste uit in de race met een lekke radiator. Patrese werd door raceleider Niki Lauda gelapt maar wist toch als 4e te finishen.

    De volgende race was op het Belgische Zolder circuit. Patrese   kwalificeerde als 7e en Cheever 11e. Na twee ronden in de race moest Riccardo Patrese opgeven nadat zijn Magneti Marelli ontsteking dienst weigerde. Eddie Cheever blies één van z'n turbo's op in de 28e ronde terwijl hij rondreed op een 5e plek en moest ook opgeven.

    Riccardo Patrese 1984

    Riccardo Patrese

    De Grand Prix van San Marino was de volgende race, op het circuit van Imola. Patrese wist zich als 10e te plaatsen voor de race en Cheever bemachtigde de 8e startpositie. Patrese's motor ging al stuk in de 7e ronde van de race terwijl hij op een 7e positie lag. Cheever   moest een pitstop maken nadat hij in de eerste ronde een lekke band kreeg, maar wist zich naar een 6e plaats te racen voordat hij in de 50e ronde zonder benzine kwam te staan.

    Op het Dijon-Prenios circuit in Frankrijk wist Riccardo Patrese zich als 15e te kwalificeren en Eddie Cheever 16e. Patrese blies zijn motor op in de 16e ronde en Cheever spinde van de baan in de 51e ronde.

    Eddie Cheever wist zich niet te kwalificeren voor de race in Monaco. Riccardo Patrese mocht starten vanaf een 14 positie. Vanwege de hevige regen verliep de race chaotisch. Terwijl hij op de laatste positie reed, ging de ontsteking stuk en moest hij zijn 184T laten staan vlak voor de ingang van de tunnel.

    Nadat Eddie Cheever zich als 11e had gekwalificeerd, viel hij in Montreal in de 63e ronde uit wegens brandstoftekort. Riccardo Patrese kwalificeerde zich als 14e maar crashte zijn Alfa in de 37e ronde terwijl hij nog steeds op een 14e plek reed.

    Eddie Cheever 1984

    Eddie Cheever

    Op het stratencircuit van Detroit kwalificeerde Eddie Cheever zich als 8e en Riccardo Patrese 25e. Nigel Mansell veroorzaakte een behoorlijke crash bij de start waarna de race werd gestopt. Rijders met een T-car mochten van wagen wisselen voor de herstart.   Cheever reed op een 5e plaats na één ronde en was 3e na 16 ronden. Helaas ging een turbokoeler stuk en moest hij opgeven in de 22e ronde. Riccardo Patrese rmoest opgeven met een kapotte achterwielophanging in de 21e ronde.

    In Dallas, ook een stratencircuit, kwalificeerde Cheever als 14e en Patrese 21e maar tijdens de race crashte Cheever in ronde 9 en Patrese in ronde 13. Het enige goede nieuws in Dallas was de 5e plaats voor   Piercarlo Ghinzani, die in een Alfa Romeo aangedreven Osella reed.

    Op Brands Hatch kwalificeerden Patrese en Cheever zich respectievelijk als 17e en 18e. In de eerste ronde van de race raakte Cheever betrokken bij een grote crash. Patrese kwam zonder benzine te staan in de 66e ronde terwijl hij op een 9e positie reed.

    Na zich gekwalificeerd te hebben als 18e en 20e ging Patrese's versnellingsbak stuk in de 16e ronde van de race en Cheever moest in de 29e ronde uitvallen met een kapotte turbo. In de Oostenrijkse Grand Prix finishte Riccardo Patrese op een 10e plaats nadat hij een 13e kwalificatietijd had neergezet. Eddie Cheever startte vanaf een 16e plaats maar moest zijn race in de 18e ronde beeindigen met motorproblemen.

    Op Zandvoort kwalificeerde Cheever zich als 17e en Patrese 18e. Patrese moest, terwijl hij op een 7e plaats lag, in de 51e ronde van de race opgeven. Cheever kwam in de 65e raceronde weer zonder benzine te staan. Riccardo Patrese finishte op een fraaie 3e plaats in de Alfa Romeo   thuis-Grand Prix op Monza waar Eddie Cheever alweer zonder benzine naast de baan kwam te staan terwijl hij op een 3e plaats lag. Uiteindelijk werd hij nog als 9e geklassificeerd.

    Tijdens dee Europese Grand Prix op de Nürburgring in Duitsland, ging Cheevers   brandstofpomp kapot en viel hij uit. Patrese finishte als 6e. In de laatste race van het seizoen op Estoril wisten zowel Cheever als Patrese de finish te halen; Patrese in 12e positie en Cheever in 14e.

    De doorontwikkeling van de 184T, the 185T deed mee aan het wereldkampioenschap van 1985   maar wist dat jaar geen kampioenschapspunten te scoren.

    Die cast modellen van de 184T van Eddie Cheever en Riccardo Patrese zijn nu verkrijgbaar in onze shop!

     Hier treft u onze collectie Alfa Romeo race-modellen aan.   Voor historische documentatie, tijdschriften, boeken en posters klik hier. Voor Alfa Romeo opnaai-emblemen, logo's en stickers, klik hier.

    13-05-2010 om 00:00 geschreven door alfamodels  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:alfa romeo formule 1 184t cheever patrese chiti Nürburgring monza monaco


    Archief per week
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 26/07-01/08 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 15/02-21/02 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs