A.J.D. staat voor AVOS JEUGD DUIKSCHOOL en via AVOS ( Antwerpse verstandhouding voor onderwateronderzoek en sport ) behoren wij bij NELOS ( Nederlandstalige liga voor onderwateronderzoek en sport) die erkend is door BLOSO.
Wij geven dus de jeugd graag mogelijkheid om te leren duiken onder een koepel van opgeleide instructeurs en begeleider .
Onze trainingen gaan door in het zwembad van Edegem ( Frans Jespers instructiebad) elke donderdag van 19:00 tot 20:00
en van 20:00 tot 21:21:00. uitgezonderd de schoolvakantie .
Natuurlijk duiken wij ook in openwateren zoals : domein Muisbroek ,Oosterschelde , Grevelingenmeer enz.......
Ben je tussen de 8 jaar en 16 jaar en je wil leren duiken neem dan snel contact met ons op.
13-03-2008
antwoord op pol
de vraag was : "Wat is de naam van het schip van Jacques-Yves Cousteau"
waterworld de Calypso, rainbow warrior
Het juiste antwoord is : de Calypso
hier een woordje uitleg over dit legendaris schip :
De Calypso was het bekende schip van Jacques-Yves Cousteau (19101997), een drijvend oceanografisch laboratorium waarmee hij talloze ontdekkingsreizen maakte.
de Calypso in La Rochelle, april 1999
de Calypso in La Rochelle, september 2006
Dit schip werd gebouwd gedurende de Tweede Wereldoorlog op de scheepswerf van Ballard Marine Railway Yard in Seattle in de staat Washington (USA). Ze was bestemd als mijnenveger BYMS-26 (British Yard Minesweeper) voor de Britse Navy. Ze werd op stapel gezet op 12 augustus 1941 en de tewaterlating gebeurde op 21 maart 1942. Ze werd overgedragen aan de Royal Navy op 22 augustus 1942 onder de naam J-826 onder de bepalingen van het Lend & Lease Program van President Roosevelt.
Het schip werd daarna gestationeerd in Gibraltar. Ze nam later deel aan de geallieerde Landing op Sicilië in juli 1943. Na de oorlog werd ze uit de vaart genomen en voor anker gelegd in Malta. Ze werd terug overgeheveld naar de US Navy op 1 augustus 1947.
Ze werd tenslotte verkocht aan de Gasan Group in Malta en werd door de nieuwe eigenaar herdoopt tot Calypso. Ze werd dan gedurende korte tijd gebruikt als overzetboot tussen de eilanden Malta en Gozo. De naam "Calypso" werd toepasselijk gekozen naar de nimf Calypso in het boek Odyssee van Homeros. Ze had de held Odysseus met haar charmes zeven jaar gevangen gehouden op het eiland Gozo.
Cousteau op de Calypso
Commandant Cousteau vond op Malta het ideale schip voor onderwaterexploratie: de Calypso. Het schip werd voor hem gekocht door Sir Thomas-Loël Guinness, een Engelsman uit een rijke familie, onder voorwaarde dat Cousteau het schip goed zou onderhouden. Ze werd in de loop der tijden uitgerust met zodiacs (snelle bootjes met buitenboordmotor), met een helikopterplatform, een kleine duikboot, satellietverbindingen en de laatste snufjes in wetenschappelijke uitrusting.
En zo begon dit schip aan een lange loopbaan van ongeveer veertig jaar als het eerste schip dat speciaal uitgerust was voor onderzoek van de marine biologie en voor onderwateropnames.
De uitrusting en het onderhoud van dit schip kostte hopen geld. Daarom was Cousteau steeds op zoek naar financiële steun, ofwel van regeringen, ofwel van oliemaatschappijen. Hij besefte vlug dat de beste manier was om financieel gezond te blijven, de naam Calypso te gebruiken als media-attractie en het schip te verheffen tot een sterrenrol in de vele films en televisiedocumentaires over zijn geliefde wereld onder de golven.
Na een laatste expeditie in Vietnam en Cambodja in september 1994 werd het schip opnieuw uitgerust voor een expeditie naar de Gele Rivier in China. Dit gebeurde op de Kwong Soon Engineering scheepswerf in de haven van Singapore. Zij werd op 8 januari 1996 onopzettelijk geraakt bij het manoeuvreren van een aak. Er ontstond een scheur beneden de waterlijn. Het schip kwam onder water te staan en zakte op haar zijde onder een hoek van 70°. Enkele weken later werd het schip weer vlottend gemaakt en overgebracht naar Marseille. Het schip verbleef daar een tijdje en werd op 7 juni 1998 overgebracht naar een dok van het Maritieme Museum de haven van La Rochelle. Het was de wens van commandant Cousteau en de eigenaar van het schip Loël Guinness om van de Calypso een integraal onderdeel te maken van dit museum als getuigenis voor de komende generaties van de ecologische boodschap van Cousteau.
de Calypso in La Rochelle (1999)
Cousteau had dus duidelijk de bedoeling het schip te redden en in bruikbare staat te herstellen. Nu echter ligt dit schip daar weg te roesten. Nauwelijks nog een schim van zichzelf in deze bedenkelijke toestand, kan het schip niet bezocht worden door het publiek. Nochtans gebeuren er inspanningen om aan de nodige financiële middelen te geraken, zodat de Calypso kan hersteld worden tot haar vroegere glorie.
Uiteindelijk, na een lange gerechtelijke strijd tussen Francine Cousteau, tweede echtgenote en weduwe van Jacques-Yves Cousteau, en de kinderen en kleinkinderen van Cousteau uit het eerste huwelijk, heeft een rechtbank in Parijs "l'Equipe Cousteau" van Francine Cousteau erkend als rechtmatige eigenaar van de Calypso. Op 23 december 2005 heeft de handelsrechtbank van La Rochelle de toestemming gegeven aan Francine Cousteau om de herstelling van de Calypso aan te vatten.
de Calypso op weg naar Concarneau
Op 11 oktober 2007 werd de Calypso na 9 jaar eindelijk versleept naar de haven van Concarneau. Daar zal zij vaarklaar worden gemaakt voor de grote oversteek naar de USA/Bahamas. Het is de bedoeling om het schip volledig te restaureren en toegankelijk te maken voor het publiek.
Zoals de namen van Thor Heyerdahl en de Kon-Tiki, James Cook en de Endeavour, Charles Darwin en de Beagle, zijn de namen van Cousteau en de Calypso onverbrekelijk met elkaar verbonden geraakt in het collectief geheugen door de vele documentaires die hij maakte over zijn geliefde "Stille Wereld".
Voor de kust van Alaska is vorige maand een zeldzame witte orka gespot. Het dier is zo zeldzaam, dat men stilaan dacht dat het enkel om een mythe ging. Jaren geleden werd er al eens melding van gemaakt, maar sindsdien had niemand de orka meer gezien. Nu heeft men het dier eindelijk op foto kunnen vastleggen.
De orka werd eerder toevallig gespot door onderzoekers. Die waren ter hoogte van de Aleoeten, een eilandengroep in het westen van Alaska, de pollak (witte koolvis) aan het bestuderen toen ze de orka opmerkten. "Iedereen rende meteen naar zijn fototoestel", doet Holly Fearnbach van het Amerikaans Nationaal Zeezoogdiereninstituut haar relaas aan AP.
"Door zijn witte vin viel hij onmiddellijk op. Maar toen we hem van wat dichterbij bekeken, zagen we dat zijn huid gele en bruine tinten vertoonden. Een echte albino-orka is het dus niet." "Maar goed ook", aldus collega-wetenschapper John Durban. "Albino-dieren leven meestal niet zo lang en kunnen ernstige gezondheidsproblemen hebben. Deze orka zag er gezond uit." Nog volgens Durban werden in 1993 en 2001 op dezelfde plek ook al eens witte orka's gespot. (sps)
-- Groetjes
Peter
12-03-2008 om 08:11
geschreven door
Maatschappelijke zetel: Huis van de Sport Avos-lokaal,
Boomgaardstraat 22 bus 38, 2600 Antwerpen secretariaat Ternesselei 241
2160 Wommelgem : Bank: 068 – 23 00 856 – 43