A.J.D. staat voor AVOS JEUGD DUIKSCHOOL en via AVOS ( Antwerpse verstandhouding voor onderwateronderzoek en sport ) behoren wij bij NELOS ( Nederlandstalige liga voor onderwateronderzoek en sport) die erkend is door BLOSO.
Wij geven dus de jeugd graag mogelijkheid om te leren duiken onder een koepel van opgeleide instructeurs en begeleider .
Onze trainingen gaan door in het zwembad van Edegem ( Frans Jespers instructiebad) elke donderdag van 19:00 tot 20:00
en van 20:00 tot 21:21:00. uitgezonderd de schoolvakantie .
Natuurlijk duiken wij ook in openwateren zoals : domein Muisbroek ,Oosterschelde , Grevelingenmeer enz.......
Ben je tussen de 8 jaar en 16 jaar en je wil leren duiken neem dan snel contact met ons op.
30-10-2008
Vis geopereerd
Vis geopereerd aan hernia
(foto's The London Aquarium)
In Londen is een vis geopereerd aan een hernia. De operatie van de Britse klipvis Carla kostte 625 euro, maar dat had het London Aquarium er graag voor over.
"Het is misschien een beetje extreem om zo'n kleine vis te opereren, maar hij voelt als familie", zei curator James Oliver van de onderwaterdierentuin waar Carla al tien jaar leeft. De ingreep, waarbij de vis werd verdoofd via medicatie in het aquarium, duurde een halfuur.
Carla werd enkele weken geleden ziek. Ze kreeg een raar gezwel op haar rug dat zelfs openbarstte. Na onderzoek bleek het te gaan om een hernia. (sam)
-- Groetjes
Peter
30-10-2008 om 08:20
geschreven door
21-10-2008
Revolutionaire ontdekking zet onderwaterwereld op zijn kop
Revolutionaire ontdekking zet onderwaterwereld op zijn kop
Eten we binnenkort dit soort scampi?
Twee nieuwe soorten zeesterren
Een nieuw soort krab
Wetenschappers hebben een ophefmakende ontdekking gedaan te zuiden van Tasmanië. Ze vonden een wereld van eigenaardige, betoverende en voorheen onbekende onderwaterdiertjes levend in onderzeese berglandschappen. Met de hulp van een computergestuurde mini- onderzeeër troffen de onderzoekers meer dan 200 nieuwe diersoorten aan bij deze wonderlijke ontdekking, die een revolutie betekent in de (onderwater)biologie.
Enorme bergketens De biologen ontdekten tot hun grote verbazing niet enkel honderden soorten nieuwe vissen, krabben, zeesterren, sponzen en garnalen maar eveneens ontelbare kleurrijke koralen, 80 onderzeese bergen - sommige tot 500m hoog en 25km lang - en 145 canyons. Tijdens twee onderzeese missies verzamelden de wetenschappers in totaal niet minder dan 274 verschillende zeediertjes waarvan men niet eens wist dat ze bestonden.
Kwetsbare ecosystemen Nic Bax, een marinebioloog van de universiteit van Tasmanië, zegt dat deze tropische regenwouden onderwater de habitat vormen van talloze prachtige diersoorten en hen van eten voorzien. "De ouderdom van de koralen - 300 jaar oud en 2 meter hoog - toont aan hoeveel tijd deze leefomgevingen nodig hebben om te groeien en hoe kwetsbaar ze zijn voor elke vorm van verandering. Bijkomende studies zullen uitwijzen in welke mate deze ecosystemen onderhevig zijn aan klimaatverandering."
Cursussen aanpassen Australisch minister van milieu, Peter Garett, gaat nog een stap verder en stelt dat deze magnifieke ontdekking van nieuw zeeleven de academische wereld er moet toe aanzetten om de cursussen te herschrijven en aan te passen aan de nieuwe context. (kh)
-- Groetjes
Peter
21-10-2008 om 08:48
geschreven door
03-10-2008
Foto's weekeinde
Het weekeinde zit erop , een geslaagd weekeinde dat denkelijk een herhaling zal moeten krijgen als we de reactie horen . Alle foto's staan nu online je kan ze bekijken op de link hier rechts
Bedreigde dieren in Coral Sea: de bultkoppapegaaivis
In de Coral Sea leven 47 dieren die alarmerend dicht bij uitsterven staan. Elke week stellen we er eentje aan u voor. Vandaag: de bultkoppapegaaivis.
Wetenschappelijke naam: Bolbometopon muricatum Engelse naam: bumphead parrotfish Verspreiding: in riffen in de Rode Zee, de Atlantisch, Indische en Stille Oceaan en in de Great Barrier Reef in Australië. Voedsel: koralen, algen Lengte: tot één meter lang Gewicht: tot 50 kilo
De bultkoppapagaaivis dankt zijn naam onder meer aan de manier waarop de tanden in zijn bek staan. Daardoor lijkt zijn mond een beetje op de bek van een papagaai. In tegenstelling tot andere papagaaivissen heeft deze soort een verticale kop. De vissen kunnen liefst één meter lang worden en vijftig kilo wegen. Ze groeien traag, maar kunnen vaak ouder dan veertig jaar worden.
De kleur van bultkoppapagaaivissen is grijsachtig tot donkergroen. Jonge vissen zwemmen vaak in ondiepe lagunes van het koraalrif. Bij het verzamelen van voedsel bijten ze soms stukken uit het koraal. Hun stompe hoofd kan daarbij als stormram dienen. Duikers kunnen de vissen maar moeilijk benaderen, want ze zijn heel voorzichtig.
De bultkoppapagaaivis is een bedreigde soort en staat momenteel genoteerd als 'kwetsbaar'. Ze slapen meestal in grote groepen en zijn daardoor een gemakkelijk slachtoffer voor speervissers. (gb)
een boot heeft 2 gekleurde lichten , rood en groen deze vind je :
groen aan stuurboord - rood aan bakboord
42 % (13)
groen aan bakboord - rood aan stuurboord
16 % (5)
groen vooraan - rood achteraan de boot
42 % (13)
rood helemaal op het hoogste punt van de boot - groen aan de laadruimte
0 % (0)
Totaal aantal stemmen: 31
De oplossing was: groen aan stuurboord - rood aan bakboord
Op een boot spreekt men nooit van links of rechts om verwarring te vermijden , Zal je denken , links is toch links ..... helaas fout . Stel je voor: jij en de schipper staat met jullie gezichten naar elkaar en hij vraagt aan jou om links het anker van de boot te gaan halen , is dat links voor jou of links voor hem want jou linkerkant is voor de schipper dan de rechterkant , nu zou dit nog niet zo erg zijn maar stel dat jij roept " aan de rechterzijde komt een schip aan " !!!!!! jou rechterzijde of de schipper zijn rechterzijde ??? Dus moest er een manier zijn om steeds zeker te zijn dat de zijkanten van een boot een vaste namen kregen, hoe je ook aan boord zou staan. En nu gaan we dan ver terug in de geschiedenis ,lang geleden in de tijd toen de Noormannen met hun 30 m lange Vikingschepen tot zelfs de Atlantischen Oceaan durfden oversteken. Deze schepen werden niet met een roer, maar met een riem bestuurd. Het boord waar deze riem op rustte heette stuurboord. Waarschijnlijk komt de naam "bakboord" van het Engelsche "back" of het Oost-Friesche "backe", hetgeen rug betekend Dat was de zijde van het schip waar de stuurman met zijn rug naar toe stond. Nu was dat wel heel goed voor de schipper en zijn bemanning , maar wat gedaan als je s'nachts een schip zag naderen , zag je dan de stuurboordzijde of de bakboordzijde ??? gokken maar Ook daar kwam een oplossing voor ,men ging lichten plaatsen , groen aan stuurboordzijde en rood aan bakboordzijde zodoende je dus ook s'nacht de zijden kon onderscheiden Een heel handig ezelbruggetje om te weten welk licht aan welke zijde staat is het woordje gras : Groen Rechts Aan Stuurboord
Walvishaai moet uit hotel-aquarium terug naar zee gebracht worden
De walvishaai of Rhincodon typus.
Een vier meter lange walvishaai moet uit het aquarium van een hotel in Dubai weer in zee vrijgelaten worden. De vis was eind augustus in het ondiepe water voor de kust van het Arabische Emiraat verdwaald geraakt.
Zender Volgens zeebiologen stelt het dier het niet goed. Daarom werd hij tijdelijk in een immens aquarium van het hotel op een kunstmatig palmeneiland voor Dubai ondergebracht. De krant Gulf News berichtte vandaag op haar website dat de walvishaai met een zender zal uitgerust worden en in open zee zal worden vrijgelaten.
Met uitsterven bedreigd De walvishaai (Rhincodon typus) is de grootste levende vis. Walvishaaien kunnen tot 15 meter lang worden. De zeebewoner met de witte stippen geldt als vreedzaam en behoort tot de met uitsterven bedreigde diersoorten. (belga/eb)
Mogen wij u er attent op maken dat in de laatste hippocampus een reisverslag staat van een duikvakantie naar Malawi? En dat dit verslag van die prachtige reis gemaakt is door een familie jeugdduikers van onze eigen club, namelijk de familie Van Doorn (Loyd en Chaim)
Wetenschappers in Australië hebben voor het eerst bewegende beelden gemaakt van een nieuwe dolfijnsoort: de Australische Snubfin dolfijn. De dieren werden in 2005 al ontdekt maar het lukte de wetenschappers maar niet om ze op camera vast te leggen.
Onlangs in de put van Ekeren heb ik samen met Odal een steur gezien van ongeveer 1 meter groot . Het is de eerste maal dat ik dit zag in de put .
Hier iets meer uitleg over de steur De steur (polyodontidae en acipenseridae) ziet er prehistorisch en haaiachtig uit. Het is een imposant dier, representant van een oeroude familie, die qua gedrag aan de koikarper doet denken. De belangstelling voor de steur als vijvervis is de laatste tijd sterk toegenomen. De steur is niet bang, wordt gauw tam en laat zich zelfs uit de hand voeren. De steur behoort tot de primitiefste beenvissen. Het skelet bestaat grotendeels uit kraakbeen en een wervelkolom ontbreekt. De ruggengraat loopt tot in de bovenste staartvinlob door en is langer dan de onderste lob. De vinnen zijn zo goed als onbeweegbaar. Daarom is de steur niet zo'n wendbare vis. De steur is een typische bodemvis. Het dier heeft aan de onderkant een uitstulpbare bek waaraan vier gevoelige baarddraden zitten. Daarmee tast het dier de bodem af op zoek naar voedsel.
als er mensen zijn die eventueel artiekels willen schrijven voor het clubblaadje over hun eerste duikervaring of leuke vakantiemomenten,kunnen die doorsturen voor eind augustus naar ajd.edegemmeke@gmail.com
zeewieren die een blauwe kleurstof afgeven en vooral voorkomen in noorwegen
35 % (8)
is een longziekte
22 % (5)
zijn kraakbeenvissen zoals haaien en roggen
43 % (10)
en ja de meesten hadden gelijk , Chondrichthyes is de latijnsenaam voor kraakbeenvissen. hier een beetje meer uitleg
De kraakbeenvissen (Chondrichthyes) vormen een groep meest in zee levende en vrijzwemmende gewervelde dieren, waarvan het skelet slechts uit kraakbeen bestaat. Daarin onderscheiden zij zich van de andere grote groep vissen, de beenvisachtigen
De bekendste kraakbeenvissen zijn de haaien en de roggen. Onder hen vinden wij de voornaamste roofdieren van de zee. Kraakbeenvissen nemen deze positie in de zee al bijzonder lang in.