A.J.D. staat voor AVOS JEUGD DUIKSCHOOL en via AVOS ( Antwerpse verstandhouding voor onderwateronderzoek en sport ) behoren wij bij NELOS ( Nederlandstalige liga voor onderwateronderzoek en sport) die erkend is door BLOSO.
Wij geven dus de jeugd graag mogelijkheid om te leren duiken onder een koepel van opgeleide instructeurs en begeleider .
Onze trainingen gaan door in het zwembad van Edegem ( Frans Jespers instructiebad) elke donderdag van 19:00 tot 20:00
en van 20:00 tot 21:21:00. uitgezonderd de schoolvakantie .
Natuurlijk duiken wij ook in openwateren zoals : domein Muisbroek ,Oosterschelde , Grevelingenmeer enz.......
Ben je tussen de 8 jaar en 16 jaar en je wil leren duiken neem dan snel contact met ons op.
05-10-2009
prachtig duikseizoen 2009
Helaas zit ons buiten duiken dit seizoen erop , we sloten dit jaar af met 191 duiken wat lang geen slechte prestatie is . Tevens zijn er verschillende leden die ook dit jaar hun eerste of een volgend brevet in de wacht wisten te slepen , weerom een knappe prestatie die toch wel moest vermeld worden Om alles nog eens in beeld te brengen kan je hier nog een mooi overzicht bekijken van ons duikseizoen
Een 26-jarige Chinese duikster dankt haar leven aan een walvis. Yang Yun nam deel aan een wedstrijd waarbij ze zo diep mogelijk in een aquarium met ijskoud water moest duiken en daar zo lang mogelijk blijven. Ze kreeg erge krampen en kon niet meer naar boven zwemmen.
'Ik zonk verder weg en begon te stikken. Ik dacht dat ik doodging', vertelde ze achteraf. Maar plots was er Mila, de beloegawalvis, die gemerkt had dat de vrouw in moeilijkheden zat. Mila nam het been van de vrouw in de bek en duwde haar naar boven.
'Weinigen kunnen zoiets zeggen, maar ik heb mijn leven te danken aan die walvis', zegt Yang Yun.
-- Groetjes
Peter
03-08-2009 om 14:02
geschreven door
27-07-2009
Weer kind gebeten door blauwvis aan Spaanse Costa
Op drie stranden (Sant Salvador, Comarruga en El Francàs) bij de Spaanse badplaats Tarragona aan de Costa Dorada gold gisteren urenlang een zwemverbod, nadat een 11-jarig meisje door een vis was gebeten toen ze in het water aan het spelen was, in de buurt van rotsen op la playa de Les Madrigueres. Aanvankelijk werd gedacht dat een haai de boosdoener was.
Wond van zes centimeter Deskundigen kwamen echter na het bestuderen van de wond van het meisje - zes centimeter lang - tot een andere conclusie. Ze stelden dat een blauwvis had aangevallen, aldus de Catalaanse krant El Periódico.
Haaien Dat eerst aan een haai werd gedacht was niet verwonderlijk. Eerder op de dag was een bijna 2,5 meter lange haai gesignaleerd in de buurt van het strand (aan la playa de Vila-seca) waar het meisje werd gebeten.
Niet eerste keer In de zomer van 2007 beet een blauwvis bijna de hand af van een 7-jarig meisje dat op de Play San Juan bij Alicante in het water aan het spelen was. De soort staat bij de Catalaanse vissers bekend als erg agressief en gevaarlijk.
Doorgaans wordt de blauwvis een dikke halve meter groot en zes kilo zwaar. Maar ze kunnen 110 cm worden. (mvl)
-- Groetjes
Peter
27-07-2009 om 08:26
geschreven door
10-07-2009
kleurplaat van de Noordzee
Kleurwedstrijd: wie geeft de Noordzee de mooiste kleuren? Geef de Noordzeebewoners KLEUR! Download de kleurplaat en stuur de tekening vóór 15 september naar Stichting De Noordzee. Alle kleine kunstenaars maken kans op een mooie prijs!
Download de KLEURPLAAT http://www.noordzee.nl/upload/actueel/Kleurplaat_Geef_de_Noordzee_KLEUR.pdf
--
Stichting De Noordzee
Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
T 030 234 00 16
F 030 230 28 30
E-mail: info@noordzee.nl
Groetjes
ELANGRIJK BERICHT OMTRENT DUIKEN IN HET DOMEIN MUISBROEK PUT VAN EKEREN
BELANGRIJK BERICHT OMTRENT DUIKEN IN HET DOMEIN MUISBROEK PUT VAN EKEREN
Wegens infrastructuurwerken aan de spoorwegovergang zal de toegang tot de duikstek en de parking verboden en ook absoluut onmogelijk zijn tijdens de weekends van 22-23 en 29-30 augustus 2009.
AVOS verontschuldigt zich bij haar talrijke vergunninghouders voor dit geval van overmacht en ontraadt ten stelligste te komen duiken tijdens voornoemde weekends.
Met dank voor het begrip.
Haaien leven onder water en zijn daardoor niet zo bekend als de dieren op het land. We zouden ook kunnen stellen dat haaien door films als 'Jaws' een imagoprobleem gekregen hebben. Daarom stellen we de haaien in tien vragen kort aan u voor.
1. Hoeveel haaiensoorten bestaan er? Momenteel zijn ongeveer 400 verschillende soorten bekend. Er worden echter voortdurend nieuwe soorten ontdekt.
2. Hoe lang leven er al haaien?
Uit onderzoek van fossielen blijkt dat voorouders van de haaien al 400 miljoen jaar geleden in de oceanen zwommen. Daardoor zijn ze eigenlijk ouder dan dinosauriërs. Haaien zijn in de loop der tijd ook heel weinig veranderd.
3. Hoe duurt een haaienleven? De leeftijd van haaien verschilt van soort tot soort. De donkere toonhaai leeft bijvoorbeeld amper zestien jaar, terwijl de haringhaai tot 46 jaar kan leven. Walvishaaien kunnen zelfs meer dan honderd jaar oud worden.
4. Slapen haaien? Ooit werd gedacht dat haaien niet konden slapen, omdat ze voortdurend moeten zwemmen. Dankzij die beweging vloeit zuurstofrijk water langs hun kieuwen. Meer dan enkele minuten slaap zou er dus niet in zitten. Dat geldt echter niet voor alle soorten. Sommige haaiensoorten hebben speciale eigenschappen waardoor ze niet altijd hoeven te zwemmen. Toch slapen haaien niet zoals mensen. Ze wisselen actieve perioden af met perioden van rust.
5. Kunnen haaien goed zien? De ogen van haaien lijken op die van mensen. In tegenstelling tot andere vissen kunnen haaien zich aanpassen aan verschillende lichtsituaties. Ze herkennen ook kleuren en details. Hoewel men ooit vermoedde dat haaien weinig zien, blijkt nu dat de dieren juist over een heel scherp zicht beschikken. De structuur van de ogen doet ook vermoeden dat haaien beter in de verte dan van dichtbij zien.
6. Kunnen haaien horen? Haaien beschikken over een uitstekend gehoor. De oren zitten langs beide kanten in het hoofd, in tegenstelling tot externe oren bij de mens. Haaien zijn in staat om een prooi te horen zwemmen of spartelen.
7. Hebben haaien veel tanden? Voor een haai zou een bezoek aan de tandarts een hele onderneming zijn. De dieren beschikken over heel veel tanden in meerdere rijen. Als sommige tanden zouden afbreken, staan er onmiddellijk nieuwe scherpe tanden klaar.
8. Worden haaien door mensen opgegeten? Haaien worden in meerdere delen van de wereld gegeten, maar bevatten soms schadelijke stoffen. Vooral in China zijn de vinnen van haaien populair. Helaas worden de dieren massaal voor hun vinnen gevangen waarna ze weerloos in zee worden gesmeten.
9 Welke haai is het snelst? De kortvinmakreelhaai is de snelste zwemmer in de haaienfamilie. Het dier kan snelheden tot 32km per uur halen en is daarmee in staat om op extreem snelle vissoorten zoals tonijn te jagen.
10. Welke haai is het grootst? De walvishaai is de grootste vis in de oceaan. Het dier kan tot 20 meter lang worden. (gb)
-- Groetjes
Peter
13-06-2009 om 21:01
geschreven door
18-05-2009
clubduik 06 juni 2009
We moesten het het niet bewijzen , het was reeds geweten dat wanneer AJD Edegem iets doet dat het ook goed is . en zo ook weer met onze eerste clubduik gisteren 21 ploegen zijn er te water gegaan , over de 60 deelnemers genoten van onze brunch En dit geeft ons alleen maar de spirit om voort te doen en dat doen we op 06 JUNI is onze volgende clubduik terug aan de put van Ekeren . Vergeet niet om je tijdig in te schrijven
Nog net op de valstreep melden , vanaf morgen zie je AJD Edegem terug aan de waterkant verschijnen Put van Ekeren : briefing 10:00 Nadien spreken we af in het clublokaal van de " Aquanauten " ( fort van Borbeek) voor een onvoorstelbare lekkere brunch .
Voor meer foto's van deze onbekende dieren, klik op de fotoreeks onder het artikel.De poolzeeën zijn geen ijskoude dode zones, maar sprankelen integendeel van leven, zo hebben wetenschappers van het internationaal project 'Census of Marine Life' vastgesteld. De wetenschappers stootten in het Zuidpoolgebied tot nu toe op zowat nieuwe 7.500 diersoorten en aan de noordelijke pool 5.500 soorten.
Onbekende soorten "De poolzeeën zijn allesbehalve een biologische woestijn, het bulkt er van leven in de meest uiteenlopende vormen", zei voorzitter Ian Poiner van het wetenschappelijk comité van de 'onderwatervolkstelling'. De wetenschappers ontdekten honderden tevoren onbekende soorten kreeften, slakken, inktvissen, zeesterren, zee-egels en zeekomkommers, alsmede belangrijke planktonorganismen.
Leven in zee Aan de in het jaar 2000 begonnen census nemen duizenden wetenschappers van over de hele wereld deel. Zij willen tot en met volgend jaar het tot nog toe meest omvangrijke bestand opmaken van alle leven in zee. En dan nog zal niet alles in kaart zijn gebracht. Ieder staal van de diepzee bestaat momenteel voor 50 tot 90 procent uit nieuwe soorten, zei zeebiologe Brigitte Ebbe van het onderzoeksinstituut Senckenberg.
Meer dan 200 soorten leven zowel rond de Noord- als de Zuidpool. Klik op de fotoreeks onder het artikel voor meer foto's van deze onbekende dieren. (dpa/gb) 16/02/09 15u02 HLN In beeld: Nieuwe diersoorten ontdekt in poolzeeën