In ons land zijn er verschillende Vlaamse partijen. Onder de naam Vlaamse partijen kan je de volgende allemaal terug vinden :
- Nieuw Vlaamse Alliantie / N-VA
- Christen-Democratisch en Vlaams / CD&V
- Open Vlaamse Liberalen en Democraten / Open Vld
- Socialistische partij Anders / sp.a
- Groen
- Vlaams Belang / VB
- Union des Francophones / UF
- Partij van de Arbeid / PVDA
Ik ga het hebben over 4 partijen die uit de bovenstaande lijst komen. Ik ga het niet hebben over wat deze partijen allemaal doen en waar ze voor staan maar ik ga het wel over hun standpunt hebben tegenover multiculturaliteit of de plaats van religie in het onderwijs.
1) Groen
Deze Vlaamse partij streeft naar een multiculturele samenleving. Ze willen dat de ontmoeting en dialoog centraal staan en ze willen op deze manier vorm geven aan school. In ons land zijn er verschillende religieuze overtuigingen aanwezig en volgens Groen moet de school dan een plaats zijn waar ontmoeting en dialoog in praktijk worden omgezet. Groen vind dat de kinderen en jongeren de erkenning moeten krijgen voor hun levensbeschouwing omdat zij ook nog opzoek zijn naar hun eigen identiteit
2) Belgische Alliantie
Hier gaan ze er van uit dat de mensen vrij zijn in hun keuze. Wanneer ze kiezen voor een katholieke school gaan ze er ook vanuit dat de leerlingen instaat zijn om lessen godsdienst te gaan volgen. Wanneer ze hier niet voor in staat moeten ze de keuze maken om in het officieel onderwijs te stappen waar ze dan de keuze kunnen maken uit verschillende godsdienstige lessen of zedenleer.
3) Standpunt Open VLD
Deze mensen willen dat er vanaf de derde graad tijd word gemaakt in de vakken godsdienst en niet-confessioneel zedenleer om de helft van hun lessen het te hebben over ook andere godsdiensten of te vertrekken vanuit een ander geloof. Men kan hierbij ook vertrekken vanuit de maatschappij en op deze manier komen ze met alles in contact.
4) Standpunt LDD
In deze partij kiezen ze ervoor om alleen maar vrije scholen aan te bieden. Op deze manier kunnen de scholen zelf kiezen welke levensbeschouwelijke en religieuze vakken ze willen aanbieden.
Ze vinden enerzijds bereiken dat de scholen morele onverschilligheid en intellectuele vervlakking kunnen aanbieden. Maar anderzijds vinden ze ook dat de leerlingen van de verschillende nationaliteiten en geloven ook kennis kunnen maken met de verschillende godsdiensten. Op deze manier werken ze geestesverruimend en word de verdraagzaamheid bevorderd.
Je merkt dat de verschillende partijen hun meningen op sommige vlakken wel overeenstemmen maar op andere vlakken kunnen ze ren lang discussiƫren omwille van een ander standpunt. Iedereen vind iets anders belangrijk en dit komt hier goed naar voren.
Ik heb deze bron gekozen omdat ik het een hele goede bron vind. Het is een bron waarin alles heel duidelijk word uitgelegd en waarin de meningen ook duidelijk per partij staan. Ik heb deze informatie natuurlijk nagekeken met andere bronnen maar hier staat alles bij elkaar en dat maakt het meteen ook vele overzichtelijker.
In dit filmpje verteld Obama over zijn staat. Hij verteld dat er veel immigratie plaats vind.Maar hij vind dat niet erg, integendeel hij zegt dat ze daardoor sterk worden. Ze werken allemaal samen en groeien nog elke dag en zijn fier waar ze de dag van vandaag staan.
Ik heb dit filmpje van Obama gekozen omdat ik het heel goed vind dat hij de immigratie vanuit een positief standpunt bekijkt. Het is heel vaak zo dat dit als een negatief punt word bekeken. Je hoort heel vaak dat er discriminatie is enz.. . Maar in dit filmpje maakt hij duidelijk dat ook deze mensen die een andere afkomst hebben mee werken aan de maatschappij waarin we leven en dat ook zij hierin een evenwaardige plaats verdienen.
Zoals ik eerder al verteld heb vind ik adoptie een heel goed initiatief. Het spreekt mij heel erg aan om mij hier verder in te gaan verdiepen.
Mijn startartikel heeft mij vooral een zicht gegeven over welke stappen er allemaal genomen worden voordat de adoptie doorgaat.
Ik vind dit heel belangrijk om te weten omdat dit toch een basis is van mijn onderwerp. Maar om mijn mening over adoptie op dit moment beter te kunnen uitschrijven ben ik ook nog opzoek gegaan naar een tweede artikel waar niet alleen de regeling in beschreven staat maar waar het meer gaat over de ouders en de kinderen.
Ik heb ervoor gekozen om enkele getuigenissen te lezen van enkele ouders die een kind hebben geadopteerd. Wanneer ik al deze getuigenissen lees merk ik dat alle mensen heel positief staan tegenover adoptie. In de getuigenissen word het duidelijk dat de mensen eerst en vooral voor een tijdje in het geboorteland van hun adoptiekindje moeten verblijven. Dit doen ze om een goede band te kunnen opbouwen met het kind en dat zorgt er ook voor dat er niet TE veel op het kind afkomt (vb : familie, vrienden). Je merkt natuurlijk wel dat het een emotionele gebeurtenis is zowel voor de ouders als de kinderen. De ouders hebben hier ene hele tijd naar uit gekeken dat kan je merken aan hoe ze alles formuleren.
De kinderen hebben eerst en vooral een afwachtende houding maar eenmaal ze met deze mensen mee naar huis mogen en ze heel veel warmte en liefde krijgen merk je dat ze deze mensen al snel zien als hun echte mama en papa.
Ze ervaren een heel andere gevoel dan wat ze gewend waren. Ze hebben hun eigen kamertje, eigen speelgoed, ..
Ik vind het schitterend dat deze mensen hun een tijdje afzonderen van hun leven in Belgiƫ om daar een kindje met open armen te gaan ontvangen in hun gezinnetje en een nieuw leven te geven met veel liefde en warmte.
Door deze getuigenissen te lezen word mijn kijk op adoptie alleen maar positiever.
Wanneer we de opdracht kregen om een weblog aan te maken over een onderwerp dat zowel te maken had met onderwijs als met religie, zingeving en levensbeschouwing dacht ik meteen aan adoptie.
Dit omdat ik adoptie een heel goed initiatief vind. Er zijn heel veel weeskinderen en kinderen die zijn afgestaan voor verschillende redenen die zitten te wachten op een nieuw gezin. Maar daarnaast zijn er ook veel mensen die een hele grote kinderwens hebben die ze zonder adoptie niet in vervulling kunnen laten gaan. Het onderwerp adoptie heeft zowel te maken met RZL als met onderwijs.
Het heeft met RZL te maken omdat ik persoonlijk een hele grote kinderwens heb. Ik wil heel graag een gezinnetje opbouwen en leven voor mijn kinderen dat is mijn gedachte dat ik gevormd heb van het leven. Wanneer ik zelf geen kinderen zou kunnen krijgen zou ik zelf zeker de stap zetten om een kindje te adopteren. Daarnaast heeft het ook iets te maken met het geloof vind ik, je moet er zijn voor elkaar, je moet kunnen delen in je leven en geluk kunnen geven aan andere mensen. Het is een schitterend gebaar wanneer je een kind met zoveel liefde en warmte omarmd in je gezin. Op deze manier geef je een betekenis aan het leven van het kind. Mijn persoonlijk doel zou zijn dat ik het kind een gelukkig leven kan geven, dat het kan gaan studeren en zijn leven een goede basis krijgt zodat ook hij/zij later zelf een gezinnetje kan opbouwen.
Daarnaast vind ik het belangrijk als toekomstige kleuterjuf dat ik weet hoe adoptie in elkaar zit. Wat dat het doet met de kinderen en hoe je hier mee moet omgaan in het onderwijs. Dit omdat ik hier ongetwijfeld ooit zelf mee in aanraking zal komen wanneer ik zelf voor de klas zal staan.
Op dit moment weet ik bijlange niet zoveel over adoptie. Ik heb er al veel over horen vertellen, vooral dat het moeilijk is om een kind te adopteren en dat het heel lang duurt voor dat alles in orde is.
Adoptie roept dus heel veel vragen bij mij op.
-Wat houdt het juist allemaal in?
- Kan je uw kind van het ene op het andere moment ter adoptie afstaan?
- Krijgen de biologische ouders de nodige ondersteuning? Zijn ze ook verplicht om deze ondersteuning te aanvaarden?
- Op welke basis word er een gezin gekozen?
- ...
Het zijn heel veel vragen die op dit moment nog allemaal onbeantwoord blijken te zijn maar waar ik gaande weg een antwoord op zal zoeken en zal neerschrijven in mijn blog.
Als startartikel heb ik gekozen voor een artikel waarin eigenlijk in het kort word uitgelegd wat adoptie allemaal inhoud.
Dit omdat ik het heel belangrijk vind om te beginnen bij het begin.
Hierin word duidelijk gemaakt dat de ouders wel degelijke begeleiding krijgen bij het maken van deze hele grote beslissing.
Er word zelfs vermeld dat er ook ouders zijn die door deze begeleiding zich ook nog bedenken.
Daarnaast worden alle wettelijke regelingen besproken in het artikel waaruit je toch kan afleiden dat het niet makkelijk is om een kind te adopteren. Voordat je het kind officieel kan adopteren gaan er heel wat stappen aan vooraf.
Ik ben Jolien Pitschon en ik ben een tweedejaars studente kleuteronderwijs aan de Katholieke Hoge School Leuven.
Ik ben 20 jaar en een hele gemotiveerde studente. Voor het vak 'Religie, zingeving en levensbeschouwing' hebben we de opdracht gekregen om een weblog aan te maken over een thema dat zowel actueel is, en daarnaast te maken heeft met onderwijs en natuurlijk ook met het vak 'Religie, zingeving en levensbeschouwing'.
Ik heb ervoor gekozen om het onderwerp 'adoptie' uit te werken en mij hier verder in te verdiepen.
Er zullen verschillende artikels, interviews en nog meer interessante informatie vanuit verschillende bronnen op mijn blog verschijnen.