Gisteren heb ik nog eens mijn beroemde lasagna-recept klaar gemaakt. Eerlijk gezegd gebeurt dat niet zo vaak, want ik vind het veel werk, en zoals julle weten kook ik graag iets gemakkelijks en vooral iets dat rap klaar is.
Maar ik moet toegeven, deze zelfgemaakte lasagna smaakt veel beter dan wat je in de supermarkt koopt.
Wat het je nodig
1 ui, 2 teentjes knoflook, 500 gr gehakt, Italiaanse kruiden (basilicum, oregano,...), 1 kleine blikje tomatenpuree, 1/2 kg verse tomaten (of 1 blik gepelde tomaten in stukjes), 1 pak voorgekookte lasagnavellen, olijfolie, 150 gr gemalen kaas, 50 gr boter, 50 gr bloem, 500 ml koude melk, peper en zout.
Hoe maak je het klaar
Voor de bolognesesaus de ui snipperen en met wat olijfolie fruiten, halverwege de fijngesneden knoflook toevoegen. De tomaten ontvellen, ontpitten en in stukjes snijden en in een kom doen. De tomatenpuree bijvoegen. Het ui/knoflook/olie mengsel toevoegen. Het gehakt bakken. Toevoegen aan het tomatenmengsel en kruiden toevoegen. 1/2 uurtje laag vuur laten sudderen met deksel op de pan, af en toe roeren.
Voor de bechamelsaus de boter smelten (niet bruin laten worden), bloem erdoor roeren en verwarmen (schrik niet, het wordt een soort klonter, maar dat komt goed!). Daarna beetje bij beetje de koude melk met een garde erdoor roeren. Laten koken en blijven roeren tot je een dikke saus hebt. Op smaak brengen met zout en peper.
In een met olie ingevette ovenschaal 1 laag lasagnavellen leggen. Vervolgens bedekken met 1/3 van de bechamelsaus en 1/3 van de bolognesesaus. Nu weer herhalen met een laag lasagnavellen, bechamel- en bolognaisesaus. En nog eens herhalen met een laag lasagnavellen, bechamel- en bolognaisesaus. Vervolgens bestrooien met de gemalen kaas en laten bakken in de oven tot de kaas mooi gebakken is.
Smakelijk !! |