Meer dan één op tien mensen in Vlaanderen leeft met een armoederisico. Armoede is niet enkel een kwestie van inkomen. Armoede is een netwerk van sociale uitsluitingen op verschillende levensdomeinen die intens met elkaar verweven zijn, zoals onderwijs, werk, vrijetijdsbesteding, huisvesting en gezondheid,
Het toelaten van armoede is een schending van de mensenrechten. Armoedebestrijding moet dan ook gericht zijn op een volwaardige participatie aan de samenleving, zodat iedereen ten volle kan genieten van alle sociale grondrechten.
In elke gemeente wonen mensen die worden gecatalogeerd als 'bestaansonzeker'. Deze groep van mensen, die in de laagste regionen van de inkomensgarantie zitten, behoren vaak tot de groep van armen. Wij geven u een aantal indicatieve cijfers hieromtrent mee. Cijfers die ons toch even doen stilstaan.
Inkomens Volgens de meest recente cijfers (aanslagjaar 2007) ontvangen in Houthalen-Helchteren 8361 inwoners een inkomen. Opvallend hierbij is dat meer dan 1/3de van deze inkomens onder de 10.000 euro per jaar zit. In totaal ontvangen 2940 inwoners een inkomen dat lager ligt dan 10.000 euro per jaar. 5421 inwoners ontvangen een jaarinkomen tussen 10.000 en 20.000 euro.
Leeflonen Niet minder dan 95 inwoners ontvangen in onze gemeente een leefloon. Het gaat hier vooral om relatief jonge personen: -- 28 inwoners die een leefloon ontvangen, zijn jonger dan 24 jaar. -- 41 inwoners die een leefloon ontvangen zijn tussen 25 en 39 jaar oud. -- 26 inwoners met een leefloon zijn tussen 40 en 64 jaar. Het gaat in totaal om 38 mannen en 57 vrouwen. 30 van deze mensen zijn samenwonend, 31 alleenstaand en 34 hebben een gezin. In januari 2008 ontvingen 211 inwoners met een handicap een inkomensvervangende vergoeding.
Schulden Onbetaalde rekeningen en afbetalingen, ook wel met een hard woord 'schulden' genoemd, zijn vaak een oorzaak of een gevolg van armoede. De cijfers voor onze gemeente in deze context zijn zwaar: -- 737 inwoners hadden in juni 2008 een zware betalingsachterstand. -- 247 inwoners deden in juni 2008 een beroep op de procedure van collectieve schuldenregeling. -- in januari 2009 werden 423 sociale contracten voor electriciteit afgesloten. -- 255 inwoners hadden in januari 2009 een stroom- of budgetbegrenzer.
Werkloosheid Onze gemeente kende in december 2008 (meest recente cijfer) in totaal 1137 werklozen. Naar werkloosheidsduur toe waren hiervan 735 inwoners werkloos voor een periode minder dan één jaar. 261 inwoners waren tussen één en twee jaar werkloos. 141 inwoners waren langer dan 2 jaar werkloos.
Het merendeel van deze werklozen is laaggeschoold. Slechts 87 werklozen waren hooggeschoold. 183 van deze werklozen staan ingeschreven als gezinshoofd.
Als we deze droge cijfers bekijken, kunnen we niet anders dan vaststellen dat de risicogroep voor mensen die in armoede belanden in onze gemeente vrij hoog ligt. Al de voornoemde cijfers betekenen inwoners die met een probleem te maken hebben. Het jammere is vaak wel dat veel van voornoemde problemen leiden tot een bepaalde vorm van armoede. Morgen geven we u een aantal cijfers omtrent wonen in onze gemeente. Ook hier merken we dat dit een invloed heeft op armoede, en omgekeerd.
2010 is het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting.
De Europese Commissie heeft 2010 uitgeroepen tot het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting en heeft het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting aangesteld als nationaal uitvoerend orgaan. Het Europees Jaar in 2010 valt samen met de afsluiting van de tienjarige EU-strategie voor groei en banen én met het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie (tweede helft 2010). Samen met de federale overheid en de andere gewesten en gemeenschappen schoof de Vlaamse overheid drie prioritaire themas naar voren voor het EU-voorzitterschap en het Europees Jaar: kinderarmoede; een toereikend inkomen en dakloosheid.
|