Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!
03-02-2011
Trekvogels op Sonnisheide geteld
Een aantal natuurliefhebbers houden gedurende vele uren het luchtruim boven de Sonnisheide in de gaten. Hierbij noteren ze nauwgezet het aantal passerende trekvogels.
In totaal hebben we vorig najaar meer dan 60 uren het luchtruim geobserveerd op de Sonnisheide aldus Johan Lemmens van Milieugroep De Mangelbeek. Vooral in de maanden oktober en november voeren we met een aantal vrijwilligers de trektellingen uit. Hiermee kunnen we de evolutie van de trekvogels in kaart brengen en krijgen we een beeld van de soorten die dit gebied aandoen.
Zon trektelling vergt wel enige concentratie. Tijdens onze trekuren in 2010 hebben we in totaal 37053 vogels geteld. Op 11 november telden we niet minder dan 7063 houtduiven. De houtduif voert de top vijf van meest voorkomende trekvogel op Sonnisheide aan, gevolgd door de vink, de spreeuw, de kievit en de veldleeuwerik. Er passeerden ook een aantal roofvogels waaronder 50 buizerds, 25 sperwers, 6 haviken en zelfs een visarend. In het gebied is ook de kramsvogel, koperwiek en de graspieper opgemerkt. Leuk was ook het voorbijvliegen van 144 kraanvogels besluit Johan. (dit artikel verscheen deze week in De Weekkrant)
Beheerdag Op zaterdag 12 februari 2011 vindt er een nieuwe beheerdag plaats aan het ven van de Laambeek (gelegen op militair domein) in onze gemeente. Hierbij wordt het ven vrijgemaakt door het verwijderen van de dennenopslag. De organisatie is in handen van Milieugroep De Mangelbeek. De werken starten om 10 uur en lopen tot 16 uur. Wie wil meewerken is welkom op de parking van Kelchterhoef (Abdijhoeve) om 9.45 uur. De vereniging zorgt voor de medewerkers voor een hapje en een drankje. Meer info vind je bij Johan Lemmens:
Het huishouden van een gezin beredderen, is geen eenvoudige taak. Wanneer er bij één of meerdere kinderen ook nog een stoornis aanwezig is, wordt die taak alleen maar zwaarder. Gelukkig zijn er nog vrijwilligers die dan een helpende hand aanreiken.
De Limburgse Dienst voor Oppas en Assistentie is een vrijwilligersorganisatie die gezinnen ondersteunt. Twintiger Anke Driesen uit onze gemeente is vrijwilligerster bij Lidoa.
In mijn vrije tijd ondersteun ik gezinnen die het wat moeilijk hebben. Zo help ik bijvoorbeeld mee in een gezin met vier zonen waarvan er drie een bepaalde vorm van autisme hebben aldus Anke. Maandelijks kom ik een aantal dagen meedraaien in hun huishouden. Ik help de kinderen met huiswerk, ondersteun de ouders bij de opvoeding en natuurlijk doe ik ook gezellige activiteiten met hen. In die tijd bouw je een band op met het gezin en je ziet ook dat jouw hulp een meerwaarde is. Dát is de drijfveer: het gevoel ervaren dat je er voor iemand kan zijn.
Anke steekt veel tijd in haar vrijwilligerswerk. Maar ze doet het met hart en ziel. Toch is het soms moeilijk, vooral als je merkt dat er mensen zijn die angst hebben van mensen met een beperking of een stoornis. Maar dat is nergens voor nodig, het zijn mensen zoals jij en ik. Bovendien hebben ze er zelf ook niet voor gekozen. (dit artikel verscheen deze week in De Weekkrant)
2011 is het Jaar van de Vrijwilliger. Anke is een supervrijwilligster! Ken jij ook zo'n waardevol iemand, laat het ons weten!
De vijf OCMW-personeelsleden die na de vorige OCMW-raad zonder contract zaten, zijn weer aan het werk. De ruzie tussen de regenboogcoalitie (met onder meer sp.a, Open Vld en Groen!) en de alternatieve meerderheid (met onder meer CD&V, S&D en VB) is bijgelegd.
De discussie ging onder meer over de te volgen procedure. De regenboogcoalitie wilde de werfreserve volgen, de rest vond dat mensen die daar al jaren werken, mogen blijven. De vijf personeelsleden hebben intussen een week thuis gezeten. Tijdens de extra zitting maandagavond bleek dat de problemen zijn weggewerkt.
We hebben als grote mensen met elkaar gepraat. De twee die geslaagd waren voor het examen hebben een contract voor onbepaalde duur gekregen, bij de andere drie hebben we het contract van bepaalde duur verlengd. Iedereen is tevreden, zegt waarnemend voorzitter Guido Bulen. Ook wij zijn tevreden, zegt CD&V-voorzitter Ludo Vanoppen. (bron HBVL)
Op de Vlaamse indoorkampioenschappen in de Gentse Topsporthal zorgde hoogspringster Hannelore Desmet vorige weekend voor een nieuwe topprestatie. De AVT-atlete uit onze gemeente ging er over 1,86 meter en behaalde zo de Vlaamse titel. Het was meteen een evenaring van haar persoonlijk record.
Het OCMW van Houthalen-Helchteren lanceert een oproep naar jongeren die in de zomermaanden willen werken als jobstudent. Voor verschillende functies komen jobstudenten in aanmerking. Om in aanmerking te komen, moet je wel 18 jaar zijn. Meer informatie en het sollicitatieformulier vind je bij de dienst personeel en organisatie van het OCMW of op www.houthalen-helchteren.be/ocmw.
Gisterenavond werden heel wat mensen verrast door spekgladde toestanden. Er waren valpartijen met voetgangers, maar ook het autoverkeer had te lijden onder de gladheid. Onder meer op de Weg naar Zwartberg gebeurden verschillende slippartijen en ongevallen. Ook elders in de gemeente was het glad en gebeurden er ongevallen. Het bleef gelukkig in zowat alle gevallen beperkt tot blikschade. Ook vanochtend en vanavond is het nog opletten voor plaatselijke gladheid.
CD&V maakt zich zorgen omtrent de bodemverontreiniging die vastgesteld werd op de mijnterreinen. Momenteel wordt op deze site het nieuw gemeentehuis gebouwd en in een verdere fase zullen elders op het terrein bijkomende woongelegenheden worden gecreëerd. "Al van in het begin toen we van de ontwikkelingsplannen hoorden, hebben we gewaarschuwd dat dit terrein vervuild is" vertelt Roger Vanotterdijk. "In de nadagen van de mijnactiviteit werd hier heel wat mijnafval gestort."
Bij de start van het ontwikkelingsdossier werd de vervuiling dan ook onderzocht en de resultaten gaven inderdaad aan dat er een vervuilde laag aanwezig is. Herhaaldelijk werd door de oppositie onder meer in de gemeenteraad gevraagd naar de effectieve resultaten van het bodemonderzoek. "Daar kwam echter nooit een afdoende antwoord op" aldus Vanotterdijk. "Het was altijd iets in de trend van 'er is een vervuiling, maar dat wordt opgelost'. Men deed het allemaal af alsof er weinig aan de hand is. Maar wat blijkt nu: de werken aan het gemeentehuis zijn al volop aan de gang en men kijkt al verder naar de volgende fase in de ontwikkeling van het mijnterrein. En plotsklaps ontdekken we in de verslagen van het schepencollege dat er ondanks de sussende woorden die we telkens kregen toen we onze bezorgdheid uitten over deze vervuiling, er blijkbaar toch meer aan de hand is dan eerst gedacht en gemeld. Immers onder meer op verzoek van OVAM kwamen er recent bijkomende boringen, diepere boringen ook. Het onderzoek dat volgt op die boringen zal uitsluitsel geven over de graad van vervuiling alsook over de diepte van vervuiling. Blijkbaar merkt ook OVAM op, ondanks een eerder onderzoek dat niet zo verregaand was, dat die vervuiling wel eens zwaarder zou kunnen zijn dan eerst gedacht. We zijn dan ook bezorgd om de resultaten en willen dat graag op de voet opvolgen" aldus Vanotterdijk.
Op de voorbije gemeenteraad zorgde de vraag van Vanotterdijk over deze nieuwe diepteboringen voor een onzeker tafereel. Toen Vanotterdijk onaangekondigd de vraag over het hoe en waarom van deze nieuwe diepteboringen aan schepen van Milieu Ventura stelde, bleek die niet op de hoogte te zijn van de inhoud van dit dossier en de reden voor deze nieuwe boringen. Nochtans was dit eerder in het schepencollege aan bod gekomen. Ventura keek voor het geven van een antwoord op Vanotterdijks vraag in de richting van burgemeester Yzermans. YDe burgemeester beloofde het dossier te onderzoeken en de oppositie klaarheid te brengen in dit onderzoek.
Bij een inval in een verlaten bedrijfspand in Houthalen heeft de lokale politie een goed verborgen cannabisplantage met meer dan 1000 planten ontdekt. Vijf personen werden gearresteerd; twee van hen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die hen heeft laten aanhouden en opsluiten.
Op de internationale luchthaven van de Egyptische hoofdstad Caïro was het zondag één grote chaos. Duizenden buitenlanders willen het Noord-Afrikaanse land verlaten uit vrees voor hun veiligheid. Zondagmiddag besloot ook vliegmaatschappij Jetair om al zijn 1.700 reizigers in het land te evacueren. Onder hen ook heel wat Limbugers.
Concreet zullen de reizigers worden overgebracht naar Antalya in Turkije, waar ze hun vakantie ook kunnen verderzetten indien ze dat wensen. De touroperator legt voor de operatie vijf extra vliegtuigen in. "Zo willen we alle reizigers maandag voor 16 uur uit Egypte krijgen", luidt het. Tot en met zondag 6 februari laat Jetair ook geen Belgische reizigers meer naar het land vertrekken.
Touroperator Thomas Cook is nog niet van plan om zijn Belgische reizigers te repatriëren. "Voorlopig laten we onze klanten naar huis komen op de dag dat ze oorspronkelijk geboekt hadden. Wij staan wel elk half uur in contact met onze plaatselijke medewerkers in de badplaatsen en volgen de situatie op de voet."
Reisadvies
Buitenlandse Zaken spoort de Belgen in Egypte voorlopig wel nog niet aan het land te ontvluchten. "We hebben veiligheidsinstructies gegeven aan de Belgen ter plaatse, maar een evacuatie is niet aan de orde op dit moment, noch voor België, noch voor andere Europese landen", klinkt het. "We blijven de situatie op de voet volgen." Zaterdag werd het reisadvies naar Egypte wel aangepast. Alle reizen worden nu afgeraden. Eerder ging het enkel om "niet-essentiële reizen".
Amelie Vanhees uit Houthalen-Helchteren is samen met een jonge bakker uit Steenhuffel in de prijzen gevallen op het Europees Kampioenschap voor jonge bakkers. Tijdens de finale in Bern, in Zwitserland, maakten de twee de beste broodjes. Gefeliciteerd! Frankrijk werd Europees kampioen, België eindigde vierde. (bron: hohe.be)
Afgelopen nacht werden door een groepje jongeren een resem verkeersborden beschadigd in de Kraaistraat. Even verderop in de Tulpenstraat werd dan weer een woninginbraak vastgesteld.
In het Sociaal Huis aan de Grote Baan nr. 60 in Houthalen-Centrum kan je voortaan ook terecht voor het opladen van je gasbudgetmeter.
Door de economische crisis krijgen steeds meer mensen het moeilijk om hun elektriciteits- en gasrekening te betalen. Wanbetalers worden gedropt bij hun energieleverancier en krijgen dan thuis een oplaadbare budgetmeter geplaatst door de sociale netbeheerder Infrax.
Momenteel beschikken 262 gezinnen in de gemeente over een elektriciteitsbudgetmeter. Het werd dus hoog tijd om samen met Infrax een gelijkaardig systeem voor aardgas op te starten. Ondertussen zijn dan ook al 83 gasbudgetmeters geplaatst bij huishoudens in de gemeente. Een gasbudgetmeter laat toe gas te verbruiken via een systeem van voorafbetalingen. Je kan het vergelijken met een oplaadkaart voor een gsm-toestel. Je laadt een bepaald bedrag op een elektronische kaart. Zo'n budgetmeter helpt mensen met betalingsproblemen om bewust om te springen met hun energieverbruik en -budget, terwijl de gastoevoer niet wordt afgesloten. Door de voorafbetaling betaal je enkel het aardgas dat je effectief verbruikt, zonder te moeten vrezen voor hoge voorschot- of afrekeningsfacturen.
Wie zijn gaskaart wil opladen, kan in het Sociaal Huis terecht op dezelfde momenten als voor de opladingen van de elektriciteitskaart, met name op maandag (15 uur tot 18 uur), woensdag (9 uur tot 12 uur) en vrijdag (13 uur tot 16 uur).
Het OCMW-bestuur laat weten dat inwoners die om medische redenen extra huisvuilzakken wensen te ontvangen, vanaf dit jaar maar 1x per kalenderjaar een medisch getuigschrift moeten inleveren. Dat getuigschrift geeft hen recht op 4 extra rollen vuilniszakken per kalenderjaar. De zakken afhalen kan in het Sociaal Huis langs de Grote Baan 60 in Houthalen-Centrum. Bij afgifte van je attest, krijg je meteen de rollen mee naar huis.
Op de gemeenteraad werd door de burgemeester bevestigd dat er een aanvraag op het schepencollege toekwam, voor de organisatie van een groot outdoor muziekfestival aan De Plas. "We hebben op het schepencollege deze aanvraag voorwaardelijk positief benaderd" aldus Yzermans. "Het is inderdaad de intentie van enkele organisatoren om een groot eendags muziekgebeuren te ontwikkelen op de terreinen van De Plas en dit in de maand augustus."
Op de vraag of het om dezelfde organisatoren gaat dan zij die vorig jaar op Hengelhoef het festival 'Neverland' organiseerden, bevestigde Yzermans dat dit niet het geval is. "Het is wel opnieuw een Nederlands bedrijf dat de aanvraag deed, maar ze werken samen met een bedrijf uit onze gemeente. Bovendien hebben we uit Neverland heel wat geleerd. De veiligheidsplannen en de voorschriften zullen voor deze organisatie aan de strengste normen moeten voldoen. Dat is ook nodig om een eventuele goedkeuring te krijgen van de Vlaamse administratie van Bos en Groen. De Plas ligt immers deels in natuurgebied en zij moeten dus akkoord gaan met dit evenement."
De gemeenteraad ging gisteren akkoord om ontmoetingscentrum De Roepsteen in Helchteren over te dragen aan kerkfabriek St. Trudo. Hierbij krijgt de gemeente een perceel grond, ter plaatste genaamd Muveld (ca 46 are) in ruil. Dat perceel zal betrokken worden in de dorpsuitbouw van Helchteren en wordt onderdeel van het bouwproject "Het Dorp" dat zich momenteel ontwikkelt in het centrum van deze deelgemeente.
Ontsluiting Burgemeester Yzermans benadrukte dat deze ruiloperatie een win-win situatie is voor beide partijen. Al had de oppositie wel vragen bij de werking rond dit centrum. "We mogen niet vergeten dat het hier om vrijwilligers gaat die nu dag in dag uit dit ontmoetingscentrum moeten runnen" aldus de CD&V-fractie. Verder was er ook de opmerking dat de toegangswegen rondom het ontmoetingscentrum gevrijwaard moeten blijven. "Hier moeten bij de verdere ontwikkeling van dit gebied garanties rond komen" drukte Roger Vanotterdijck (CD&V) de meerderheid op het hart.
Werkingstoelage Bert Cuppens (CD&V) ging ook nog even in op de jaarlijkse werkingstoelage die de kerkfabriek ontvangt om dit gebouw te runnen. "Die toelage was voorheen 50.000 euro, maar is nu afgeslankt tot 30.000 euro per jaar" aldus Bert. "Is men zeker dat dit bedrag voldoende is om de werking optimaal te kunnen dekken?" Het antwoord van de burgemeester was duidelijk. "In het verleden is gebleken dat 30.000 euro toekomt. Maar we hebben wel de afspraak gemaakt dat indien het jaarlijks tekort dit bedrag overstijgt, de gemeente het verschil zal bijpassen." De burgemeester bevestigde bovendien ook dat het werkingsbedrag gebruikt mag worden door de kerkfabriek om vrijwilligersvergoedingen te betalen. "Daar was in het verleden al eens onduidelijkheid over" aldus Bert.
Verkoop in de toekomst? Raadslid Jules D'Oultremont (S&D) merkte wel op dat er in de overdrachtsakte niets opgenomen staat omtrent de eventuele verkoop van De Roepsteen. "Zoals de overeenkomst nu voorligt, kan de kerkfabriek in de toekomst dit gebouw simpelweg verkopen aan de hoogste bieder" aldus D'Oultremont. "Waarom is er geen clausule opgenomen in de overeenkomst, waarbij de gemeente een stok tussen de deur kan houden en mee moet beslissen bij een eventuele toekomstige verkoop. Door hier niets over op te nemen in de overeenkomst, zetten we de deur open voor alle mogelijkheden en dat lijkt ons niet verstandig. Per slot van rekening is dit toch een gemeenschapscentrum." De meerderheid erkende dit manco in de overeenkomst maar benadrukte wel dat die afspraak uiteraard mondeling gemaakt werd met de kerkfabriek.
In april beginnen de werken aan het voormalige mijngebouw op Centrum Zuid. Het gebouwenomplex wordt hierbij omgetoverd tot een dienstencampus voor het Clean Techverhaal dat zich op de mijnterreinen gaat ontspinnen. Eén en ander heeft voor gevolg dat de diensten die nu in het gebouw zitten, weldra zullen moeten verhuizen. Ook de heemkundige kring en het mijnmuseum moeten hierdoor op zoek naar een andere locatie. Na een overleg tussen het gemeentebestuur en het bisdom kunnen beiden terecht in de pastorij in het centrum van Houthalen. De heemkundige kring kan haar werking vanuit de pastorij verderzetten, voor het mijnmuseum wordt het gebouw de opslagplaats van alle museumstukken.
Na afloop van de werken aan het mijngebouw zal het mijnmuseum er terug haar intrek nemen. Voor de heemkundige kring wordt er nog een definitieve oplossing gezocht. Mogelijk kunnen zij ook nadien nog terecht in de pastorij. Al is in de bespreking met het bisdom wel afgesproken dat, op het moment dat het mijngebouw klaar is, er ook een renovatieproject rond de pastorij wordt opgestart. Hierbij is het opzet dat de pastorij terug zo gerenoveerd gaat worden, dat de pastoor van het centrum er opnieuw zijn woonst van kan maken. Naast de woonfunctie zou er in het gebouw ook ruimte behouden blijven voor andere activiteiten, zoals de werking van de heemkundige kring.
Nadat Drukkerij Haletra uit Houthalen-Helchteren als eerste Limburgs grafisch bedrijf FSC-gecertificeerd werd en ook alcoholvrij drukt met bio-inkten, wordt er vanaf nu ook GROEN gedrukt!
Uiteraard is Haletra een fullcolour drukkerij, doch vorige maand werd het volledige dak van de verschillende productiehallen bedekt met maar liefst 440 zonnepanelen. Vermits Haletra een grote hoeveelheid elektriciteit verbruikt, is ook dit weer een extra bijdrage om milieuvriendelijk te produceren! De gegenereerde groene stroom levert ongeveer 20% van het jaarverbruik, dit betekent een mooie ecologisch verantwoorde vervanging voor de gewone stroom. Hiervoor werden 440 mono kristalyne zonnepanelen geplaatst, met een totaal vermogen van 83.600 Wp, goed voor een jaaropbrengst van 72.000 Kwh. Dit is het equivalent van een gemiddeld jaarverbruik van wel 20 gezinnen. De investering van dit project bedraagt 250.000 euro. (bron: houthalen-helchteren.be)
Nog tot 6 februari kan je elke zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur terecht in het kerkje van Laak voor een unieke kunsttentoonstelling van Patrick Ceyssens. Patrick kan je als kunstenaar niet vangen onder één hoed. Noem hem gerust een spoorzoeker, iemand die indrukken vangt in zijn kunstwerken... De werken tonen een kruisbestuiving tussen verschillende disciplines: fotografie, filmkunst, schilderkunst, theater of muziek; het zit verweven in de werken. Een bezoekje aan deze unieke tentoonstelling is zonder meer een bron van verwondering. Meer info: 011 890 702.
Toneelgezelschap de Hovelingen uit Houthalen-Oost staat in februari vijf keer op de planken met De houten kom. Al 31 jaar lang brengen ze volkstoneel van de bovenste plank.
Eigenlijk is volkstoneel een stukje erfgoed dat we innig moeten koesteren aldus Josee Bruyndonckx; de nestor van dit theatergezelschap. Al jarenlang speelt Josee bij de Hovelingen. Ook in het nieuwste stuk De houten kom is één van de hoofdrollen weggelegd voor haar. Het stuk gaat over een moeder die bij haar zoon en schoondochter inwoont. Het botert niet goed tussen moeder en schoondochter en dat zorgt voor heel wat herkenbare situaties. Wanneer de schoondochter alles op het spel zet om moeder in een rusthuis te stoppen, gaan de poppen aan het dansen legt Josee ons uit. Het stuk is een echt levensstuk en brengt bij het publiek ongetwijfeld een lach, maar ook een traan teweeg. Het is een intens stuk dat veel vergt van onze tien acteurs. Zelfs ervaren rotten als mezelf vinden het een uitdaging om dit stuk te brengen aldus Josee die de rol van moeder op zich neemt. Maar ze is wel blij dat er stilaan terug jongeren instromen in het gezelschap. We werken nu met enkele nieuwkomers en dat vlot aardig. We moeten hen stimuleren, want volkstoneel moet blijven bestaan.
De houten kom is een stuk in regie van Stefan Niemierowski. Er zijn voorstellingen op 11, 12, 18, 19 en 20 februari 2011 en dit in de schouwburg van ontmoetingscentrum 't Park in Houthalen-Oost. Je kan enkel mits reservatie de voorstellingen bijwonen, de plaatsen zijn beperkt. De inkom bedraagt 8 euro, -12 jarigen en andersvaliden zijn gratis welkom. Elke voorstelling start om 20.00 uur
De vzw Warm Hart behartigt de belangen van de armen. Afgelopen maandag ging de vzw een uitdaging aan met het schepencollege om aan te tonen dat er nog heel wat mancos zijn op vlak van mobiliteit.
De opdracht luidde: Bied je s ochtends om 7.50 uur aan op het bedrijf Echo voor een sollicitatie. Makkelijke opdracht zou je denken, maar je moet het wel doen als persoon die in armoede leeft aldus Rudy Lauwers van de vzw Warm Hart. Je mag met andere woorden geen gebruik maken van internet, je moet het openbaar vervoer gebruiken en je moet vertrekken vanuit je woonplaats. Met deze uitdaging wilde Warm Hart aantonen dat het niet eenvoudig is om je als arme te verplaatsen in de gemeente. De mogelijkheden van het openbaar vervoer, nog altijd de goedkoopste manier om je te verplaatsen en voor velen helaas ook de enige manier, zijn beperkt. Door het op deze manier aan te kaarten, hopen we dat de overheid hier oprecht aandacht aan schenkt. Niet alleen in onze gemeente, maar ook daarbuiten aldus Rudy.
En dan maar hopen dat je niet nat of vuil wordt.
De proef bracht alvast heel wat knelpunten in kaart en toonde aan dat het gebruik van de fiets vaak de enige manier is om ergens te geraken. In een kleine stad zou je dat nog kunnen aanvaarden aldus Rudy, maar in een grote gemeente als Houthalen-Helchteren is dat soms echt ondoenbaar. Bovendien is het nog maar te hopen dat je als fietser alvast netjes en op tijd op je sollicitatie aankomt. Immers, een natte, vuile of een zwetende fietser maakt ook geen goede indruk bij een sollicitatie.
Beste lezer, welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje! Groeten, Stijn Van Dingenen
E-mail mij
Volg het nieuws van Houthalen-Helchteren ook op facebook: