Op vrijdag 21 november zijn we naar een theatervoorstelling geweest:
OMA'S OMA
van Ida Van Dril
Omas Oma is het
verhaal van Merel. Haar oma is oud. Zo oud dat je door haar heen kunt
kijken. Oma doet een beetje raar de laatste tijd. Oma is oma niet meer.
Merel begrijpt er niks meer van. Boos zit ze op de zolder van oma. Daar
woont Meneer André. Hij kent alle oude verhalen van de omas en hun
reizen. Bij hem hoeft niemand zich te vervelen. Meneer André is veel
ouder dan oma. Hij speelde al met omas oma. Toen ook zij zelf als boos
kind op zolder zat.
De jonge theatermaakster Ida van Dril maakte samen met
grootmeester Fred Delfgaauw deze betoverende, vrolijke en ontroerende
figurentheatervoorstelling.
Weg van de massaproducties! Als je echt geraakt
wilt worden en je kind een mooi verhaal gunt, gaat het
zien! (Cultuurbarbaartjes.nl)
Tijdens de knutselles hebben we geleerd over hoofd - en bijkleuren. Met blauw, geel en rood kunnen we de andere kleuren maken. Kijk maar op de foto's; Daarna hebben we met gemengde kleuren, herfstbladeren beschilderd en gedrukt tot een kunstwerk met nerven!
Djoek heeft vandaag een spreekbeurt gegeven over de Porche! Over de geschiedenis en de verschillende modellen had hij vanalles te vertellen. De Porche Cayenne komt het meeste voor in het straatbeeld en de Duitse snelwegpolitie heeft ook een Porche als dienstwagen! Een hybride hebben ze ook, dat is de toekomst! Aan het einde van de spreekbeurt zijn we nog even naar de parking gaan kijken om de echte Porche te bewonderen! Wisten jullie dat de kofferbak vooraan en de motor achteraan zit? Djoek, je hebt dat goed gedaan! Knap van je!
DEZE WEEK HEBBEN WE NOG EEN HERHAALD WAT RESPECT VOOR ONS BETEKENT. HET IS HEEL BELANGRIJK VOOR ONSZELF, VOOR ANDEREN EN VOOR DE NATUUR RESPECT TE HEBBEN. WAT HET ECHT BETEKENT ZIE JE OP ONZE RESPECTMUUR DIE WE MAAKTEN VAN VERSCHILLENDE RESPECTSTENEN. MAAR VOORAL GEEN WOORDEN MAAR DADEN ! WE WILLEN DIT ZIEN ELKE DAG OPNIEUW!!!
Vandaag deden we een spreekbeurt over heksen in 5 verschillende groepjes.
Het ging over de volgende onderwerpen:
1. Werden heksen aanvaard? 2. Waaraan dacht men heksen te herkennen? 3. Wat hadden heksen met dieren? 4. Zijn er moderne heksen? 5. Wat met kinderen in de hekserij?
Deze namiddag heeft 5 H zich van zijn sportieve kant laten zien! We hebben gehockeyd dat het een lieve lust was! Sommigen wonnen andere verloren een wedstrijd maar iedereen krijgt 10/10 voor fair-play! En iedereen heeft zich goed geamuseerd. Kijk maar naar de foto's!
Vandaag deed Jules zijn spreekbeurt over de auto. Vele aspecten heeft Jules aan ons verteld. Naast de verschillende types en motoren kwam ook de veiligheid en de"Schone wagen" aan bod. Via een filmpje zagen we hoe de auto' s er vroeger uit zagen. Ook hoorden we het geluid van een Porche en een Lexus. De kwis met de verschillende automerken verliep vlot! Aan het eind kregen de kinderen nog een verrassing! Dat heb je heel goed gedaan, Jules!
Op di 11 november hebben we wapenstilstand herdacht. Om 10 u was het mis in de kerk van St. Michiel. Deze was versierd met knutselwerkjes van de kinderen van onze school. Daar hielpen Anton, Stijn, Rhune, Xander, Luna, Yannick,Marieke, Casper, Nore en Sita mee van onze school. Ze lazen en deelden klaprozen uit of hielden een kaars vast. Daarna gingen we in stoet naar het gemeenteplein voor de herdenking aan het monument. Ook August was een van de gelukkige die mee mocht in een van de legervoertuigen. Op het plein na het woord van de burgemeester werden nog teksten voorgelezen. Voor onze school deed Wasim dat. Daarna was er in de hal van het gemeentehuis nog een receptie. Daar hingen ook mooie knutselwerkjes over vrede. Dankjewel aan iedereen die er was! Het was een mooie herdenking.
Vandaag fietsten we met alle leerlingen van het 5de en het 6de leerjaar naar Zondereigen. Daar kregen we eerst een powerpointvoorstelling met foto's over de dodendraad. Herman legde uit waar, waarom en wanneer de dodendraad er gekomen is. Daarna zijn we te voet naar een reconstructie van de dodendraad geweest en naar een reconstructie van een schakelhuisje. Overal hingen poppies; dit zijn klaprozen, het teken van vrede. We hebben door een houten raam geklommen; dat was een manier om door de dodendraad te geraken. Na deze wandeling kwamen we terug in de parochiezaal aan om onze boterhammen op te eten. Toen zijn we naar het oude station van Weelde gefietst. Hier zijn in de oorlog veel vluchtelingen aangekomen. We deden er een vluchtelingenspel en we praatten over de spullen die we zouden meenemen als je zou vluchten. Met Herman zijn we daarna nog het bos ingegaan waar we de restanten van een oude draaischijf voor treinen zagen. Het was een fijne dag, de zon was van de partij en we hebben veel bijgeleerd. Nog dank aan Karin( de mama van Bart) en onze directeur Miek om mee te fietsen en te begeleiden. Ook dank aan Roeland ( de papa van Casper) om als bezemwagen mee te rijden. Julie en Stijn vonden dat zeer fijn!
Vandaag deed Stien haar spreekbeurt over Bobbejaanland: Het plezantste land! Stien vertelde op een vlotte manier over de geschiedenis en de attracties van Bobbejaanland. Stien had een mooie powerpoint gemaakt. We kregen leuke filmpjes te zien van de Sledge Hammer en de Typhoon. Na een toffe kwis werden er tickets gewonnen door enkele leerlingen van de klas. Zij wisten ongeveer hoeveel mensen er per jaar naar Bobbejaanland gaan! Het was een knappe spreekbeurt! Dat heb je goed gedaan, Stien!
Tijdens de les godsdienst hebben we klaprozen gemaakt We hebben iets gedaan rond vrede. Op 11 november gaan we naar de kerk en zullen een paar kinderen lezen en er komt een grote stoet naar het marktplein. Daar gaan ook nog kinderen iets lezen. Maandag gaan we naar de doden draad en we gaan een spel doen. Er zal iemand zijn die veel van de dodendraad kent. In december gaat de directeur met pensioen. Groeten Rhune en Joppe