Zonne-energie is zeer overvloedig beschikbaar en het gebruik ervan als hernieuwbare energiebron verdient dus alle aandacht. Hierbij dient onderscheidt te worden gemaakt tussen twee principieel verschillende toepassingen namelijk:
Het gebruik als warmtebron
Het gebruik als lichtbron met omzetting van licht in elektrische energie
Water en gebouwen verwarmen doormiddel van zonne-energie lijkt op het eerste zicht een voor de hand liggende en interessante vorm van hernieuwbare energie. Maar door de toch wel beperkte hoeveelheid zonnestraling is toch nog een van de zon onafhankelijke bron nodig die het de totale kostprijs naar beneden zal drukken.
De meest aantrekkelijke aanwending van zonne-energie is zonder meer de fotovoltaïsche omzetting. Hierbij is het zo dat de energie van de fotonen omgezet word in energie van elektrisch geladen deeltjes. Hierdoor ontstaat een potentiaalverschil en wordt er op die manier elektrische energie opgewekt. De fotovoltaïsche toepassing is diegene waarvan de mogelijkheden met name opbrengst,vermindering van installatiekosten, vermindering van energieprijs en vermindering van effect op het milieu nog het meest kunnen toenemen vanwege een voortdurend technologisch wetenschappelijk onderzoek.
Kleine diertjes en planten in zee hebben miljoenen jaren geledengezorgd voor het ontstaan van aardolie. In zee leefde toen plankton,zoals we dit nu ook kennen. Het miniplankton stierf en zakte naar dezeebodem. De volgende laag dode diertjes en plantjes viel daar bovenop en zo ontstond er in al die jaren een heel dikke laag dood plankton. Daar kwam een flinke laag zand en klei bovenop, dat de dode laag plantjes
en diertjes flink op elkaar perste. De dikke brij werd op de zeebodemlangzaam veranderd door warmte en het gewicht van de bovenliggendelagen. De dode diertjes en plantjes rotten weg tot aardolie en gas.Omdat aardolie en gas lichter zijn dan water, kwamen zij via kleine poreuze gaatjes omhoog en werden tegengehouden door dikke ondoorlatende lagen. Omdat de aardkorst steeds in beweging is, worden er door de druk ook plooien gevormd in de aardlagen. Ruwe aardolie, gas en zeewater verzamelden zich onder de grond in die plooien.
Omdat olie lichter is dan water, drijft het op het zeewater. Boven de olieverzamelt zich de lichtste stof en dat is .....gas.
Windenergie is energie die gewonnen wordt door de bewegingsenergie van lucht (wind) om te zetten in een bruikbare vorm, bijvoorbeeld in elektriciteit.
Windenergie heeft via de zeilvaart een belangrijke bijdrage aan transport gegeven, maar zeilschepen worden tegenwoordig voornamelijk nog gebruikt voor de pleziervaart. Er zijn echter plannen en experimenten om ook vrachtschepen wederom uit te rusten met zeilen. De eerst beschreven windmolen was die van Heron van Alexandrië in de 1e eeuw. In zijn beschrijving maakte hij gebruik van een door wind aangedreven wiel om lucht door een orgel te blazen. Uit andere bronnen is te halen dat er in het 4e-eeuwse China en Tibet al een type gebedsmolen voorkwam dat door wind werd aangedreven.
Waarschijnlijk is het dat sinds de 12e eeuw het gebruik van de windmolen in West-Europa opgang maakte. De oudste nog bestaande molen van de Lage Landen dateert uit 1183 en werd gebouwd in het graafschap Vlaanderen te Wormhout. Belangrijke toepassingen van windmolens waren het malen van graan, het pompen van water en ook het zagen van hout. Het gebruik van windenergie heeft in Nederland een grote vlucht genomen met de inpoldering en de droogmakerijen in de 17e eeuw. Dankzij het werk van deze windmolens kreeg Nederland zijn huidige aanzien.
Een gloeilamp is een lichtbron. In een zuurstof-arme glazen bol wordt een gloeidraad met een elektrische stroom verhit tot een zeer hoge temperatuur. Zodra de gloeilamp op een geschikte spanningsbron wordt aangesloten gaat door de gloeidraad een stroom lopen, waardoor deze zo sterk wordt verhit dat deze licht gaat uitzenden.
Maar eigenlijk is de gloeilamp heel slecht want het is een echte energievreter en kan door de warmte gaan springen. Dus een gouden tip gebruik leds als het kan.