De btw-administratie ligt al twee maanden op apegapen. Boosdoener is Stiron, een nieuw informaticasysteem waarmee de diensten werken. Dat raakt maar niet operationeel.
Alle btw-bureaus van ons land, waaronder 240 controlediensten, zijn volgens Het Laatste Nieuws en La Derniere Heure getroffen. Volgens interne bronnen kampte de btw-administratie al twee keer met een totale black-out, in februari en in maart. Eén keer was Stiron liefst twee weken lang niet toegankelijk.
Lichtzinninge overstap
Het personeel begrijpt niet dat er "zo lichtzinnig" van het ene systeem naar het andere is overgegaan. Een interne nota zegt dat sommige berekeningen "sinds meerdere weken geblokkeerd" zijn en dat "de eerste betalingen via Stiron niet voor midden april verwacht worden", staat in Het Laatste Nieuws.
Maatregelen
In Namen spreekt een bureau van honderden geblokkeerde terugbetalingen. De helpdesk bij de overheidsdienst wordt overspoeld met oproepen. De FOD Financiën belooft "de nodige maatregelen te nemen om de problemen op te lossen." (Belga/TV)
Professoren Informatica van de vijf Vlaamse universiteiten pleiten ervoor om leerlingen op school te leren programmeren. Anders dreigt Vlaanderen achterop te raken.
Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. Groot-Brittannië is het eerste land ter wereld waar kinderen van hun vijf jaar tot het einde van het middelbaar zullen moeten leren programmeren. Die verplichting gaat volgend schooljaar in. Het Forum voor Informaticawetenschappen ijvert voor hetzelfde idee in Vlaanderen.
Pijlsnelle evolutie
De organisatie, ook gekend als 'i22n', werd enkele maanden geleden opgericht door informaticaprofessoren van de vijf Vlaamse universiteiten. "Op dit moment is informatica in ons basis- en middelbaar onderwijs meestal beperkt tot het leren gebruiken van software zoals Word, Powerpoint of Excel."
"De evolutie in de informatica gaat zo snel dat je kinderen beter kunt leren hoe ze zelf software kunnen maken", zegt professor Frank Neven van de UHasselt.