Hola (betekend "hallo" in het Catalaans)! Heb jij iets speciaals voor jou mama? Misschien ontbijt op bed of een ruiker bloemen?
1) We zagen een paar bewaartechnieken in vorig blogbericht maar weet jij de hoofdtechnieken? Kies uit: pasteuriseren, steriliseren, opleggen in azijn, UHT, drogen, vacuüm verpakken, roken.
Pasteuriseren: is een proces waarbij de schadelijke bacteriën vernietigt worden doordat het voedsel kort verhit (75 - 100°C) werd. (zonder het product te beschadigen)
Steriliseren: is een proces waarbij de schadelijke bacteriën vernietigt worden doordat het op een een hoge temperatuur (85 - 100°C) verhit werd. (de smaken van het product worden veranderd door chemische wijzigingen te ondergaan)
Opleggen in azijn: door het azijnzuur hebben ziektekiemen geen kans meer om te overleven.
UHT: (ultra hoge temperatuur) is een proces waarbij het product verhit (tot 140°C, hoger dan steriliseren) wordt en waarbij de schadelijke bacteriën gedood worden. (de smaak wordt behouden)
Drogen: bij drogen wordt de bacteriegroei belemmerd door de de afwezigheid van water.
Vacuüm verpakken: je product wordt luchtledig verpakt.
Roken: bij het roken wordt de bacteriegroei belemmerd door de afwezigheid de afwezigheid van water. (je proeft dan wel de rooksmaak)
Een grote boterham voor een zondag, hé? Tot straks voor het allerlaatste bericht!
Pozdravi (betekend "hallo" in het Sloveens)! Ook zin in het weekend en wil je je hersens nog wat trainen? Dan is het volgende zeker iets voor jou.
1) Ons lichaam heeft veel of weinig energie nodig om een beroep te beoefenen. Kies tussen de 4 beroepen hier onder er 2 uit die het meeste energie (kj) nodig hebben. -Een bouwvaker, een bediende, een boekhoudster, een schoonmaakster.
Een bouwvaker en een schoonmaakster.
2) En waarom?
Ze verbranden meer energie door hun actievere lichaamsarbeid.
3) Wat is bewaren volgens jouw?
Maken dat je product langer meegaat.
4) Welke bewaartechnieken ken jij?
Je product in een donkere ruimte zetten, in de koelkast zetten en je product sluiten/afdekken.
C'est ça! Geniet van jullie avond en tot de volgende!