Hallo allemaal, ik ga vandaag wat meer vertellen over waterkrachtcentrales.
Wat is een waterkrachtcentrale? Een waterkrachtcentrale of hydraulische centrale is een elektriciteitscentrale die stromend of neerstortend water gebruikt om een turbine in beweging te brengen. Waterkrachtcentrales bevinden zich op stromen en rivieren.
Soorten waterkrachtcentrales.
Riviercentrale: Een riviercentrale ligt aan een ingedijkte waterloop. Het verval is licht en ligt in het algemeen tussen de drie en 15 meter. Het volume en de stroomsnelheid van het water door de turbines hangen af van het debiet van de rivier. (Bv. Volendam in Nederland)
Pompcentrale: Het water wordt tijdens perioden met een lager energieverbruik, bv. 's nachts en in het weekend, naar een hoger gelegen waterbekken gepompt. Is er veel vraag naar elektriciteit dan stroomt het water van het boven-naar het benedenbekken via de turbines die de benodigde elektriciteit produceren. (bv. In Herdecke in Duitsland)
Stuwdamcentrale: Een stuwdamcentrale verzamelt eerst een grote hoeveelheidwater in een kunstmatigstuwmeer. De turbine bevindt zich ofwel aan de voet van de dam of verder stroomafwaartslangs de rivier. In het laatste geval zijn de stuwdam en de machinezaal waar de turbines zich bevinden met elkaar verbonden door een dikke pijpleiding. In de machinezaal drukt het water op de schoepen van een turbine, die op haar beurt een alternator aandrijft. (Bv. Drieklovendam in China)
Getijdencentrale:Bij een een getijdencentrale wordt energie gewonnen door gebruik te maken van het verschil in waterhoogte tussen eb en vloed. Op sommige plaatsen langs de zeekust waar grote trechtervormige inhammen bestaan, kan het waterhoogteverschil tot vele meters oplopen. Dit is voldoende om bij vloed het hoge water achter een dam te vangen en dit bij laag water via turbines gekoppeld aan generatoren terug te laten lopen naar zee. (Bv. Rance in Frankrijk)
Zijn er waterkrachtcentrales in België? De belangrijkste is Coo-Trois-Ponts.
Bedankt voor het lezen van dit bericht Hopelijk weten jullie nu meer over waterkrachtcentrales
Hallo allemaal vandaag ga ik wat meer vertellen over de energiebron steenkool
Dit bericht zal in verschillende stukjes opedeeld zijn. Het eerste stukje is:
Hoe ontstaat steenkool? Steenkool ontstaat door ophoping van plantenresten die zich zijn hebben gevormd door aardverschuiving en vulkaanuitbarstingen miljoenen jaren geleden. Hierdoor zijn lagen van plantenresten ontstaan langzaam verstenen. De lagen: veen, turf ,bruinkool, steenkool.
Waar vinden we steenkool? Steenkool vinden we diep in de bodem, op ongeveer 700 à 800 meter diep. Een streek waar men steenkool ontgint noemt men een steenkoolbekken.
In België hebben we twee steenkoolbekkens: - Zuidelijke bekken rond Luik en Charleroi - Kempens bekken in Beringen, Genk, Houthalen en Zolder.
Hoe werd steenkool naar de oppervlakte gebracht? Met heel grote machines werden de schachten gegraven of geboord. Daarin werd de steenkool opgegraven. De tunnels waar de mensen in moesten werken of beter gezegd steenkool moesten vinden waren ca. 60cm. hoog en 60cm. breed. De gemiddelde dagtemperatuur was 40 à 50 graden celcius. Ze zaten 800 meter onder de grond. In de mijnen moesten kinderen de karren duwen.
Welke dieren gebruikte men in de mijnen en waarom? Eerst gebruikte men kanaries. Ze stuurden de beestjes de mijnschacht in om te zien of er gas aanwezig was. Kwam de kanarie terug naar boven (naar het licht) dan was alles veilig en konden de mijnwerkers afdalen.
De voordelen en nadelen kan je terugvinden in mijn vorig bericht.
Hallo allemaal vandaag ga ik praten over de voor- en nadelen van energiebronnen.
De eerste is een waterkrachtcentrale:
Voordelen: -Er worden geen broeikasgassen uitgestoten in een waterkrachtcentrale. -Het gebruikte water is gratis. -Het is een bron van hernieuwbare energie.
Maar natuurlijk zijn er ook nadelen.
Nadelen: -Het is duur om een dam te bouwen. -De stuwdam en het stuwmeer veranderen de biotopen uit de omgeving en dit kaneen enorme impact hebben op de oorspronkelijke wilde dieren en planten. -Er zijn vele hectaren grond nodig om dit soort centrale te bouwen. -Als het niet genoeg regent is er onvoldoende water om de turbines krachtig genoeg te doen draaien.
Milieuvriendelijk? Op zich vervuilt de energiebron ons milieu niet.
Aardolie en aardgas
Voordelen: -Olie en aardgas zijn te vinden in tal van plaatsen in de wereld. -We kunnen olie en gas transporteren in pijpleidingen en met tankers of schepen.
Nadelen: -Schade aan het milieu kan worden veroorzaakt bij boren en oppompen van olie en door olierampen bij het vervoer. -Olie en gas zijn niet hernieuwbaar, dus zullen ze ooit opraken. -Het verbranden van olie en aardgas brengt broeikasgassen in de lucht. Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde. -De prijs van olie en gas zal toenemen, omdat voorraden opraken en veel mensen het gebruiken. -Werken aan een olie- of gaswinningsinstallatie kan gevaarlijk zijn vanwege het risico van explosies.
Milieuvriendelijk? Neen
Steenkool
Voordelen: -Steenkool is te vinden in tal van plaatsen in de wereld en er is nog een grote hoeveelheid te ontginnen. -Steenkool kan gemakkelijk worden vervoerd naar de centrales. -Steenkool is een relatieve goedkope energiebron.
Nadelen: -Steenkool wordt ontgonnen in mijnen. Het werken in mijnen is dikwijls gevaarlijk en zeer ongezond. -Het transport van steenkool per vrachtwagen en trein van de mijn naar de centrale veroorzaakt vervuiling. -Brandende steenkolen produceren vervuilende gassen zoals, zwaveldioxide, die zure regen te maken. -Van alle energiebronnen, verbranding van kolen brengt de meeste broeikasgassen die kunnen toevoegen aan opwarming va de aarde. -Steenkool is een niet-hernieuwbare energiebron en zal over ongeveer 100 jaar uitgeput zijn. - Mijnwerkers krijgen de ziekte stoflong als ze te veel van het kolengruis inademen.
Milieuvriendelijk? neen
Kerncentrales
Voordelen: -Schone energie: Kerncentrales stoten geen CO2 en andere broeikasgassen in de lucht. -Zuinige energie: In vergelijking met overige energiebronnen zijn er voor kernenergie maar weinig grondstoffen nodig. -Goedkope energie: Uranium is ten opzichte van andere grondstoffen relatief goedkoop.
Nadelen: -Veiligheid: De veiligheid van kernenergiecentrales is in het verleden al flink aangetast. -Kernafval: Kernafval wordt voor het merendeel opnieuw verwerkt tot splijtstof, maar daar zal altijd een deel van overblijven dat soms tot wel 100.000 radioactief kan blijven. -Gezondheid: Dat radioactieve straling ongezond is voor de populatie is iedereen zich wel van bewust.
Milieuvriendelijk? Op zich wel, als er correct mee opgesprongen wordt
Windturbine Voordelen: - Wind is onuitputbaar. -Wind is gratis. -Hoe meer windenergie we opwekken, hoe minder we beperkt beschikbare energiebronnen zoals olie,gas,uranium of kolen aanspreken. -Bij de productie van windenergie wordt geen CO2 noch een andere schadelijke stof uitgestoten. -De productie brengt evenmin schadelijk of gevaarlijk afval met zich mee. -Windenergie levert geen broeikasgassen. -Windparken hebben geen invloed op het terrein waarop ze geplaatst zijn. -Windenergieproductie is relatief eenvoudig en goedkoop.
Zon Voordelen: - Het vertraagt de opwarming van de aarde. -Een beperkt installatietijd. -Gratis energie. -Een duurzame installatie. -De zonepanelen kunnen al produceren bij voldoende licht.
Nadelen: -Een redelijk hoge kostprijs. -Geen constante energieproductie. -Er is veel oppervlokte nodig om elektriciteit te produceren.