Je hebt allerlei soorten bewaartechnieken hieronder vind je er een paar.
1. Pasteuriseren: is een proces waarbij de schadelijke bacteriën worden vernietigt door het voedsel kort te verhitten (tot 72°C) Hierbij wordt de smaak van het product niet aangetast maar worden de bacteriën ook niet allemaal gedood.
2. Inleggen in: De suiker, het zout, het alcohol of het zuur zorgt ervoor dat de microben hun werk niet kunnen doen.
3. Steriliseren: Worden de micro-organismen opzettelijk gedood (bv. bacteriën, virussen, schimmels, sporen, ...) Steriliseren van voedsel is verhitten boven de 100°C of bestralen. Hierbij gaan alle bacteriën dood maar verandert de oorspronkelijke smaak wel.
4. Drogen: Is een proces die natuurlijk kan zijn of kunstmatig. In het proces gaat men het watergehalte van een stof of voorwerp verlagen.
5. Vacuüm verpakken: De lucht wegtrekken. In het dagelijks taalgebruik gebruikt men ook vaak de term luchtledig.
6. Roken: is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen.
|