De pompelmoes (Citrus maxima) is een citrusvrucht die wel wat lijkt op de grapefruit (Citrus ×paradisii)
maar groter is, met een dikkere schil. De pompelmoes is een van de
ouders van de grapefruit, die een kruising is; de andere ouder is de sinaasappel (Citrus sinensis). De naam pompelmoes komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit het Tamil (pampa limāsu (பம்பரமாசு) = grote citroen, vgl. Portugees pomposos limões) en is via het Nederlands door andere talen overgenomen, zoals te zien in het Italiaanse pompelmo[1] Franse pamplemousse en het Duitse Pampelmuse.[2]
Appelsap is een non-alcoholische drank gemaakt van appels. Het sap wordt geperst uit verschillende soorten appels zoals Elstar, Jonagold, Cox's Orange Pippin en Goudreinette. Als appelsap gepasteuriseerd wordt kan het ongeveer een jaar bewaard worden zonder toevoeging van conserveringsmiddelen. Het sap dat in pakken in de supermarkt
wordt verkocht is meestal gefilterd, waardoor het helder wordt, en
gemaakt uit een concentraat van appelsap. Dit concentraat komt veelal
uit China, Zuid-Amerika, Turkije of Polen. Lokaal wordt het concentraat
aangelengd met water, waardoor er weer appelsap ontstaat. Door het
concentraat is er minder vervoer nodig, waardoor het appelsap goedkoper
is
Sinaasappelsap is een vruchtensap verkregen door het binnenste van een sinaasappel
uit te persen. Sinaasappelsap is in de winkel te koop met en zonder
vruchtvlees. Vers sinaasappelsap heeft over het algemeen een
fruitig-zure smaak. Soms kan het ook een erg zoete smaak hebben, als er
suiker aan toegevoegd wordt, en het is ook afhankelijk van hoe rijp de
sinaasappel is. Het bevat veel Vitamine C (ascorbinezuur). Men kan sinaasappelsap ook zelf maken door met een citrusperssinaasappels uit te persen. Door verse sinaasappels te gebruiken en het sap binnen een dag op te drinken, gebruik je vers sap.