pasteuriseren: Pasteuriseren is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën
in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel
kort te verhitten, zonder het product te beschadigen. Het proces is
vernoemd naar de uitvinder, Louis Pasteur. Pasteur en Claude Bernard voerden de eerste pasteurisatie uit op 20 april 1862. Een afgeleide term is hogedrukpasteurisatie, waarbij het product onder extreem hoge druk wordt gebracht, maar niet verhit.
Bij pasteuriseren worden, in tegenstelling tot bij steriliseren, niet alle micro-organismen vernietigd. Pasteuriseren heeft tot doel het aantal micro-organismen
te verminderen tot een 'veilig' niveau, dit is het niveau waarbij het
niet waarschijnlijk is dat ze ziekten kunnen veroorzaken (bij gekoeld
bewaren en verbruik voor de vervaldatum).
Steriliseren is een met pasteuriseren vergelijkbaar proces met een veel hogere temperatuur waardoor de smaak sterk verandert omdat de eiwitten
in het gesteriliseerde product door de hoge temperatuur chemische
wijzigingen ondergaan. Door deze smaakverandering is sterilisering een
weinig gebruikt systeem bij voedingsmiddelen.
|