Inhoud blog
  • Fruitjuice 4
  • Fruitjuice 4
  • Fruitjuice 3
  • Fruitjuice 2
  • Fruitjuice 1
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Ilse@tecniek

    20-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Fruitjuice 4
    Voedingsmiddelen en hun smaak 

    Ons lichaam heeft energie nodig voor een algemene ontwikkeling en om fit te blijven . 
    De energiebron die ons lichaam daarvoor gebruikt is voedsel
    Sportlui gebruiken meestal gezonde voeding zodat hun uithouding en kracht groter wordt. 
    Sommige tennissers eten tijdens een match bananen

    Een gezonde voedingsmiddel is fruit , hiervan moet per dag 2 à 3 stukken eten  . 
    Hierin zitten heel veel mineralen en vitaminen 
    Fruit is een verzamelnaam voor vruchten die meestal rauw worden gegeten . 

    Hoeveel energie per dag mag ik opnemen ? 
    Dit vind je in een voedingsmiddelentabel . 
    Ik ben een meisje van 15 jaar en ik mag per dag 11 041 kJ opnemen  .
                   kJ ( kilojoule ) of kcal (kilocalorie)  
                                 1 joule  =  4,2 calorie
    Energie heb je nodig om te kunnen bewegen en ook om gezond te blijven  . 
    Fruit speelt hier een belangrijke factor !

    Proeven
    Er zijn 4 verschillende smaken : zoet ; zuur ; bitter ; zout .
    Op je tong zitten duizenden smaakpapillen die signalen sturen naar je hersens , 
    bij de volgende beroepen is zeer nodig : 
    - huisman of huisvrouw om maaltijden te bereiden 
    - kok(kin) om nieuwe gerechten te kunnen samenstellen 
    - sommelier om wijnen te herkennen 
    - verkoopster van voeding om om advies te geven 
     
    Einde  ! Grtjes  Ilse Degroote 2c
     



    20-05-2015 om 16:37 geschreven door ilse  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitjuice 4
    Fruitsap en zijn samenstelling 

    Water
    Aanwezigheid van water kan je herkennen met de indicator ervan namelijk kobaltchloridepapier .
     Die roze kleurt in fruitsap . 
    Eiwit 
    De aanwezigheid van eiwitten kan je zien door de indicator albustix .
    Die groen kleurt in fruitsap . 
    Eiwitten zijn zeer belangrijke voor de groei van kinderen , de  opbouw en het herstel van de spieren . 
     Vetten 
    Dit kan je aantonen met een simpel papieren blad . 
    Vergelijk een botervlek met vlek van een fruitsap druppel , er zitten geen vetten in fruitsap . 
    Zetmeel 
    De indicator hiervan is lugol en kleurt in aanraking paars . 
    Er is geen kleurverandering   , dus zit er geen zetmeel in fruitsap . 
    Suikers 
    Diastix is de indicator ervan en kleurt in aanwezigheid bruin .
    Het DIAstix-strookje verkleurt naar bruin en duid de aanwezigheid van suikers aan . 

    Er is echter een belangrijk bijkomend aspect ;
     fruitsap is echter niet zo goed voor de tanden
    Het bevat een bepaalde Phwaarde (= zuurtegraad )die het glazuur aantast . 
    Poets nooit direct je tanden na het drinken ervan . 
    Drink fruitsap met mate of drink er onmiddellijk een kalkhoudend voedingsmiddel na zoals yoghurt , kaas en/of melk
    Die verminderen het zuur-effect . 







    20-05-2015 om 15:00 geschreven door ilse  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitjuice 3
    1 .Bewaren van voedingsmiddelen in het Algemeen 

    Hier zijn alvast 7 soorten bewaartechnieken  .
    Pasteuriseren -> kort verhitten aan maximum 100°C om bacteriën te doden 
    UHT -> Ultra Hoge Temperatuur kort en hoog ( tot 140°C ) verhitten . 
    Azijn -> Door voedingsmiddelen in azijn te leggen stopt de groei van bacteriën .
    Steliseren -> Verhitten boven de 100°C om bacteriën te doden .
    Drogen -> Vocht uit voedingsmiddelen halen en zo krijgen de bacteriën geen kans meer om verder te ontwikkelen . 
    Vacuüm -> Luchtledig verpakken waardoor geen enkele bacterie kan overleven . 
    Roken -> Door in rook op te hangen en zo de groei van bacteriën te remmen . 

    2. Bewaren van fruit 

    Veel rijpe vruchten (appels , kiwi's ,perzik en zo voort ) geven  een gas af dat Ethyleen genoemd wordt . Het werkt als natuurlijk rijpingshormoon in vruchten .
    Als het om het bewaren gaat voor een korte periode meestal in een fruitmand want het wordt meestal al snel overrijp ,
    het is zelfs zo dat wanneer sommige fruitsoorten samen bewaard worden , het rijpingsproces bij de andere soort versneld wordt .
    De snelle verkleuring van gesneden fruit is verklaren bij de werking van een enzym . 
    Door het doorsnijden komt het enzym vrij en reageert het met de buitenlucht . 
    Fruit wordt het best vers gegeten , in het seizoen waarop ze normaal geoogst worden ( fruitkalender ) . 


    20-05-2015 om 14:29 geschreven door ilse  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitjuice 2
    Bewaren van fruitsap 

    Vers fruitsap dient onmiddellijk geconsumeerd te worden omwille van het risico dat micro-organismen het bederven en in de VS verloren gaan ! Je kunt het minstens 1 dag ver houden in de frigo . 
    Op industrieel vervaardigt fruitsap moet er steeds voorzien zijn van gegevens in verband met de houdbaarheid . 
     
    1 "Ten minste houdbaar tot ... "
    Dit zijn producten van 5 dagen houdbaar of meer , dan nog steeds geschikt voor comsumptie zoals koekjes . 
    2. " Te gebruiken tot ..." 
    Van deze producten voorbeeld vlees , vis en salaatjes  is de  bewaartijd minder dan 5 dagen , 
    na datum niet meer geschikt voor consumptie !
    Indien  de datum verstreken is gewoon eens kijken en ruiken of het mogelijk bedorven is . 
    Pasteuriseren is een zeer goede manier om langdurig fruitsap te bewaren , want de verpakking speel ook een grote rol . 
    Enkele verpakkingsmaterialen voor voeding : 
                       verpakkingsmateriaal                             voorbeeld
                                 glas                                                       wijn
                             aluminium                                            koeken 
                           plastic                                                    waterflessen
                              karton                                                  eieren 
                            brik                                                         fruitsap 
     Voedingsmiddel stelt eisen aan zijn verpakking .
    De eisen van de verpakking voor fruitsap of fruitlimonade :
    Beschermen tegen microben  - langdurig bewaren - beschermen tegen schokken en breken - makkelijk op te slaan en te bewaren - standaardafmetingen hebben die bij heet transport makkelijk zijn - licht van gewicht zijn .





    20-05-2015 om 14:05 geschreven door ilse  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitjuice 1
    Tetrabrik 

    Tetrabrikken zijn zeer licht en worden  uitsluitend gebruikt voor het bewaren van voedingsstoffen , 
    en dus zijn dit de meest ideale verpakkingen . 

    Na de Tetrabrik komen als meest ideale verpakkingen het plastic en daarna het glas . 

    Een Tetrabrik bestaat uit deze grondstoffen :  
    - plastic
    - karton 
    - aluminium . 

    Tetrapak sloot een overeenkomst met de firma Fostplus .
    Deze firma sorteert en recycleert de lege Tetrabrikken . 
    Een lege tetrabrik gooi je in blauwe PMD-(Plastic Metaal Drankkartons ) -zak , deze zak is doorzichtig om verkeerde gesorteerde zaken op te merken bij de ophaling ervan voorbeeld een slagerspotje,botervlootje en een tandpastatube .
    Hoe scheidt je de 3 grondstoffen ? 
    Aluminium door magneetisme ,
    plastic en drankkartons door hoge luchtdruk weggeblazen .
    De 3 lagen van de Tetrabrik worden los geweekt in een bad . 


     



    20-05-2015 om 13:36 geschreven door ilse  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)

    Archief per week
  • 18/05-24/05 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 10/11-16/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs