techniek
Inhoud blog
  • smaken
  • verpakking van fruitsap en zijn pictogrammen
  • houdbaarheidsdatum
  • voedingsdriehoek
  • bewaren
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    23-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voedingsdriehoek

    De voedingsdriehoek is het Vlaams voorlichtingsmodel over voeding voor de algemene bevolking, ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven.

    De driehoek is opgebouwd als een omgekeerde piramide met verschillende gekleurde zones. De kleuren weerspiegelen het effect van de producten in die zone op de gezondheid. De donkergroene zone bovenaan is het belangrijkste. De rode bol staat buiten de driehoek en daar eet men best zo weinig mogelijk van. De zones zijn (van boven naar onder):

    • Blauw: Water staat helemaal bovenaan. Water is cruciaal voor de vochtbalans van ons lichaam. Daarom krijgt het voorrang boven alles.
    • Donkergroen: dit zijn voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, met een gunstig effect op de gezondheid: groentenfruit, volle granen en aardappelen, maar ook peulvruchten, noten en zaden, plantaardige oliĆ«n (en andere vetstoffen rijk aan onverzadigde vetzuren).
    • Lichtgroen: dit zijn voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong met een gunstig, neutraal of onvoldoende bewezen effect op de gezondheid: vis, yoghurt, melk, kaas, gevogelte en eieren.
    • Oranje: Dit zijn voedingsmiddelen van dierlijke of plantaardige oorsprong die mogelijk een ongunstig effect hebben op de gezondheid: rood vlees, boter, kokos- en palmolie (vetstoffen rijk aan verzadigde vetzuren). Deze producten bevatten wel nog enkele nuttige voedingsstoffen, bv. ijzer in rood vlees, vetoplosbare vitaminen in boter.
    • Rood: dit is de restgroep. Deze categorie staat los van de driehoek. Dit zijn sterk of ultrabewerkte producten waaraan heel wat suiker, vet en/of zout is toegevoegd, en waarvan het ongunstige gezondheidseffect werd aangetoond. Ze kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn: bereide vleeswaren, frisdrank, alcohol, snoep, gebak, snacks, fastfood, … Ze zijn overbodig in een gezond voedingspatroon. We eten ze best niet te vaak en niet te veel.




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 20/05-26/05 2019
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs