We moesten ons houden aan een strikt stappenplan. Eerst moesten we alle houden onderdelen schuren, toen dat klaar was, zetten we alle houten onderdelen in elkaar. We vernisten de lamp om het te beschermen tegen stof en vocht.
Daarna hielden we ons bezig met het elektrische gedeelte van de lamp. Ik ben niet zo goed met elektriciteit, dus ik verwachtte dat het moeilijk ging zijn. Maar eigenlijk was het zelfs heel gemakkelijk! Twee draadjes ontmantelen, met die draadjes de batterij en schakelaar verbinden, metalen plaatje erop en klaar! Ik vond dit ons leukste project tot nu toe.
Het volgende project is Project Zeep. Meer nieuws daarover volgt later!
waarschijnlijk hebben jullie wel eens gehoord van fossiele brandstoffen. Maar wat is dat nu?
Fossiele brandstoffen zijn eigenlijk versteende overblijfselen van planten of dieren.
De 3 bekendste zijn:
- aardolie (daarvan wordt o.a. benzine gemaakt)
- steenkool (wordt o.a. gebruikt als brandstof in fabrieken
- aardgas (o.a. voor gasfornuizen)
Fossiele brandstoffen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan. Steenkool is ontstaan uit afzetting van plantenresten en aardolie en aardgas uit het land of de zee.
Er is een tijd geweest wanneer we niet zonder fossiele brandstoffen konden. Tegenwoordig wordt het nog heel vaak gebruikt, maar er zijn al veel alternatieven (bv. groene energie, elektrische wagens, ...)
Men plaats een kernreactor in een goed afgesloten betonnen bunker. Ook al zit de reactor in een bunker, er kan altijd wel iets fout gaan. Kijk maar naar de kern ramp van Tsjernobyl die zich plaatsvond in 1986.
Eigenlijk is uranium milieuvriendelijk tijdens het gebruik ervan, maar na het gebruik blijft er zeer gevaarlijk kernafval over. Die kernafval kan de natuur niet verwerken. Totdat ze daarvoor en oplossing gevonden hebben, steken ze het in bunkers, diep in de grond of de zee.
Kernafval is zeer gevaarlijk omdat het heel kankerverwekkend is. Afblijven is de boodschap!