Citruspers met vrucht en sap
De citruspers is een apparaat voor het elektrisch dan wel handmatig uitpersen van het sap uit citrusvruchten, zoalssinaasappel, citroen en grapefruit.
Het apparaat bestaat uit drie delen:
- een onderstel met daarin de elektromotor voor de aandrijving, dat door middel van een snoer en stekker op hetstopcontact kan worden aangesloten.
- Een kan voor het opvangen van het sap. Deze is op het onderstel geplaatst. In het midden bevindt zich een soort hals, waardoor de aandrijfas voor de eigenlijke pers omhoog steekt. De kan is voorzien van een handvat om hem op te pakken en leeg te schenken en een tuitje voor het uitschenken. De kan is van glasheldere kunststof gemaakt en meestal voorzien van een schaalverdeling, zoals op maatbekers en maatcilinders, zodat men kan zien hoeveel vruchtensap er geperst is.
- De eigenlijke pers. Deze rust op de kan. Dit is in principe een schaaltje met geperforeerde bodem en een uitstulping in het midden, die is voorzien van grove ribbels, meestal 5 of 6 stuks. Binnenin deze uitstulping zit een uitsparing die aansluit op de omhoog stekende as. Door de citrusvruchten hierop te drukken, wordt de pers geactiveerd en worden ze direct uitgeperst. Er zijn ook modellen waarbij op een aparte knop moet drukken om de pers aan te zetten. Deze zijn vaak te vinden in de horeca, waar vaak veel sinaasappels in één keer moeten worden uitgeperst. Nadat dan op de knop is gedrukt, kan de pers dan totdat deze weer is uitgeschakeld, continu blijven ronddraaien, zodat men snel achter elkaar meerdere sinaasappels kan uitpersen zonder hierdoor lamme armen te krijgen. Zo kan dan gemakkelijk een hele kan in één keer gevuld worden met vers geperst sap, waaruit dan meerdere glazen kunnen worden geschonken voor de consumenten.