Vanochtend zondag eerst naar het "Mirakelveld" gegaan, naar de grote rommelmarkt annex goedkope-kledingmarkt, en heb daar uiteraard enkele tweedehands boeken gekocht. Dan naar de andere kant van de stad, naar Mali Trastsenets, het concentratiekamp waar de nazi's vele honderdduizenden Joodse en andere burgers van Wit-Rusland en vele andere landen omgebracht hebben, waaronder bijna alle Joodse Oostenrijkers. In de buurt staat een kerkje waar vandaag, "Dag van de Heiland", héél veel volk stond aan te schuiven. Daarna wat in het groene centrum gewandeld en het staatscircus bekeken, en ook het huisje bezocht waar het allereerste congres van de Russische Sociaal-Democratische Arbeiderspartij gehouden werd, nog vóór Lenin er bij kwam -- maar de geheime politie van de tsaar was er helaas wél meteen bij. Dan een gebakje bij de sjieke bakker Thierry, en tenslotte de avondlijke balletvoorstelling van "La Bayadère" in de Nationale Opera- en Balletschouwburg. Een goed gevulde dag!
Vandaag bezocht ik ook de werkplaats van de Sovjet-beeldhouwer A.I.Azgur. Geboren in een arm Joods gezin is hij enkel dank zij het Sovjet-systeem kunnen ontsnappen aan de aloude gewelddadige onderdrukking en armoede en "iemand" kunnen worden. Zijn werkplaats bevat een driehonderdtal beelden, meestal in gips dat later beschilderd werd of met metaal overgoten. De eerste foto toont zijn eigen gezin (vader en moeder, hij en zijn broer), de andere beelden tonen personages uit zijn tijd. Wie herkent hier: Marx, Lenin, Stalin, Froenze, Mao Zedong, Ho Tsji Minh ... en anderen?
Weer andere beelden vanuit Minsk vandaag. Het "traneneiland" herdenkt de in Afghanistan gevallen soldaten. Dan enkele beelden uit het oude centrum, met ook kerken en het stadhuis. Dan zal je zien dat Minsk een overwegend groene stad is, waar de Svislatsj-rivier in veel bochten doorheen vloeit. Het centraal station, een tramrijtuig, het druk bezochte Maria-Magdalena-kerkje en de Opera- en Balletschouwburg komen dan, en we eindigen op de enorm uitgestrekte markt, met een open seizoensmarkt en een overdekte hal, de "Komarov"-markt.
In plaats van een stevige vries is het in Minsk ongewoon warm boven nul, zodat men hier van een "tropische winter" spreekt.
Vandaag enkele beelden van metrostations en van de classicistische Stalin-bouwstijl waar Minsk bekend om is.
Ook de recent gebouwde orthodoxe Allerheiligenkathedraal en de heel bijzondere Nationale Bibliotheek komen aan bod.
Tenslotte nog enkele droeve herinneringen aan de talloze Joden die hier door de nazi's vermoord werden. De meeste Joodse Duitsers kwamen hier aan hun einde, en het overwegend Joodse Minsk verloor vier vijfden van zijn totale bevolking.
De eerste halte is Charleroi, vanwaar morgen de Belavia-vlucht vertrekt. Enkele beelden uit zowel de "Ville Basse", nabij het station, als de "Ville Haute", waar het bestuurscentrum zich bevindt.