Op reis door Baskenland, Midden-Spanje en Catalonië
16-09-2018
Alcalá de Henares
Het Madrileense openbaar vervoer is uitstekend georganiseerd. Dus namen we de voorstadstrein naar Alcalá de Henares, Spanje's oudste universiteitsstad met magnifieke oude straten en gebouwen en zeer aangenaam om in rond te wandelen. We bezochten het oudste universitair college en ook het geboortehuis van Miguel de Cervantes, de schepper van de dolende ridder Don Quijote met zijn aardse knecht Sancho Panza.
Op deze zaterdagochtend bezochten we het Reina Sofia Kunstencentrum waar Picasso's meesterwerk "Gernika" hangt; dit mag je niet fotograferen, maar de andere -- moderne -- kunstwerken wél. Hieronder een klein aantal ervan. In de namiddag gingen we met de voorstadstrein naar Aranjuez waar we alweer een koninklijk paleis van buitenaf zagen maar vooral lang in de uitgestrekte tuinen en parken rondwandelden. We begrepen Rodrigo.
In het wereldberoemde Prado-museum mag je geen foto's van kunstwerken maken. Maar Cecilia heeft er tóch enkele gemaakt, waarvan we er hier enkele tonen.
We bezochten eerst het Thyssen-Bornemisza-museum met zijn talrijke kunstwerken, waarvan we hier wegens plaatsgebrek slechts enkele kunnen tonen. Daarna wandelden we door het oude stadscentrum, de Plaza Mayor en de omliggende straatjes. Een aperitiefje op de Plaza Dos de Mayo en een avondmaal aan het - helaas wegens opkuiswerken lege - meer van ce Casa de Campo vervolledigden de dag. Vervoer ging met de metro.
Op weg naar Madrid, waar we in hotel "Sancho" verblijven, bezochten we uiteraard het beroemde kloosterpaleis van El Escorial van de voor ons land zo noodlottige koning Filips 2. Dichtbij bezochten we ook Spanje's schandelijkste monument, het "Valle de los Caídos" met de praalgraven van fascistenleider Primo de Rivera en van dictator Franco. Tenslotte kwamen we aan in Madrid en wandelden daar langs het Atocha-station en door het uitgestrekte Buen Retiro-park.
Tot in 1960 leverde het Romeins aquaduct uit 100 n.C. water uit de bergen aan de stad ... Verder is Segovia een netwerk van charmante smalle straatjes en heeft het als gewezen koningsstad een hele geschiedenis. Tijdens keizer Karels bewind kwam het in heel Spanje tot massale volksopstanden van de zogenaamde "comuneros", die hier door Juan Bravo geleid werden. Die opstanden werden naar traditie van de toenmalige vorsten bloedig neergeslagen.
Segovia's stadsbeeld wordt beheerst door de monumentale kathedraal die na de neergeslagen opstand van de "comuneros" gebouwd werd en door het Alcázar, het vroegere koninklijk paleis. We bezochten beide.
Ávila is Spanje's koudste stad en dat moet je Yvan uiteraard geen tweemaal zeggen! Bovendien is de middeleeuwse binnenstad geheel omwald -- zelfs de kathedraalmuur maakt deel uit van de stadsvestingen -- en kan je op de stadsmuur rondlopen, wat we dan ook gedaan hebben.
De stad Ávila telt de twee oudste gothische kerken van Spanje: de kathedraal en de Sint-Vincent-kerk. Beide kerken zijn rijkelijk versierd en leveren het bewijs dat gothisch níet synoniem voor kleurloos was.