Wijngaard Buren
Foto

Inhoud blog
  • 6 september
  • 25 augustus
  • 4 augustus
  • Stand van zaken 1 augustus 2013

  • Foto

     Hoe te snoeien

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    mopjesfabriekje
    www.bloggen.be/mopjesf



    RECEPTEN

    Vlierbessenwijn

    03-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snoeien
    27 juni 2010

       




    Reageer (0)

    18-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonmest
    07 februari 2010
    Op een koude februari-dag werd er al weer wat voorbereidend werk verricht.
    er werd champignonmest geschept aan de voet van de druivenstokken
    in de hoop dat het een mooie oogst gaat worden.

     

    Na een dag hard werken lag er bij iedere wijnstok een mooi hoopje mest.

    Reageer (0)

    17-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slot 2009
    De witte druiven worden  geperst en zal later aan het gisten worden gebracht om wat later bleek
    een heerlijk wit wijntje te worden.
     
    Dit is de uiteindelijk de opbrengst rode wijn per persoon.
    23 liter, zijnde 25 flessen.

    Reageer (0)

    15-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oogst verwerken 19 september 2009
         



               


    Reageer (0)

    31-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Druivenpluk, 19 september 2009
          

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijngaard, 25 augustus 2009
    25 augustus 2009
        

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Druiven, 22 augustus 2009
    22 augustus 2009


    Bijna rijp genoeg om te oogsten

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Dit zijn voornamelijk nog foto's van wat er zo het hele jaar door gebeurt. Het is de bedoeling dat er nog "verhelderende" tekst wordt toegevoegd.

    Reageer (1)

    30-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijngaard, 26 juli 2009
    26 juli 2009
        

        

    Reageer (0)

    29-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijngaard, 6 juni 2009
    6 juni 2009









    Zo stond de wijngaard er op 6 juni bij, planten strak in het gelid,
    gras netjes gemaaid

    Reageer (0)

    26-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hulp, 9 mei 2009
    Hulp van leden van het wijngilde
    9 mei 2009
    Op een oproep in het clubblad van het wijngilde om eens te komen kijken en misschien wat te helpen in de wijngaard
     kwamen behoorlijk wat mensen af.



    Sommigen alleen om eens te zien hoe het erbij stond en een aantal kwam daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken.
     




    Ja, het wordt al wat.





    Hier en daar moesten de palen wat steviger neergezet worden en werden draden aangespannen.


    Ook de meegekomen kinderen amuseerden zich uitstekend.



    Midden in de wijngaard is een kist waar het één en ander aan spullen is opgeslagen en gelijk kan dienen als zitplaats.
     

    Na een mooie werkdag met behoorlijk wat hulp ligt de wijngaard er weer prachtig bij

    Reageer (0)

    25-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijngaard, 2 mei 2009
    2 mei 2009

    Zo begint het er na een maand al aardig op te lijken.
    Het wordt al aardig groen.

     

     
    De eerste blaadjes en trosjes komen voorzichtig tevoorschijn.


    En ook van deze rabarberplant kan wijn worden gemaakt.

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De overname
     20 maart 2009

    De overname van een wijngaard door wijn-hobbyisten. 

    In maart 2009 tijdens een bijeenkomst van het wijngilde, waarvan de vier lid zijn, kwam terloops ter sprake dat er een wijngaard 
    opgedoekt ging worden wegens ziekte van de eigenaar.
     Hans en Gea voelden er wel wat voor om deze over te nemen. Bart en Theo hebben zich daarbij gevoegd. 
    Zo begon het avontuur van 4 wijnmakers, die wel weten hoe ze wijn moeten maken, 
    maar van het onderhouden van een wijngaard geen kaas hebben gegeten.

    Test van de druivenstok

    Door ziekte van de vorige druiventeler was er nogal wat achterstallig onderhoud ontstaan,
    maar na een aantal weken stevig aanpakken zag het er als volgt uit. 

    05 april 2009

    Reageer (0)

    20-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe te snoeien

    Eind november tot begin maart snoeien

    Niet met vorst, ook niet als dit de dagen erna te verwachten is. Snoeien kan vanaf het moment dat alle bladeren van de plant zijn gevallen.Hoe later je snoeit hoe later de stok zal uitlopen.Je laat drie gezonde takken staan aan de stam om in het voorjaar te kunnen buigen waarbij één tak als reserve dient bij breuk. De takken zijn afgelopen seizoen al geselecteerd en uitgegroeid.

    Voorjaar als de stam en de takken gaan uitlopen:

    Aan de stam: dikke knoppen selecteren om door te laten groeien. Later uitdunnen tot drie stuks.Als er niet voldoende knoppen aan de hoofdstam zitten dan kun je een slapend oogactiveren → een niet te diep sneetje net boven een slapend oog aanbrengen.

    Guyot vorm: 2 takken aan de hoofdstam ombuigen en vastzetten. Aan deze dragers zullen de  vruchtdragende scheuten gaan groeien. De reservetak kan bij succesvol buigen verwijderd worden.

    Per tak 6 tot 8 knoppen aanhouden.

    Als de knoppen op de takken uitlopen alle scheuten door laten groeien tot ze gaan bloeien ( tot bloemaanleg is gevormd).

    Nog geen scheuten dunnen!

    Als de scheuten bloeien uitdunnen tot één scheut per knop ( je ziet nu goed aan welke scheuten de trossen gaan komen).

    Tegenover iedere tros moeten minimaal 7 gezonde bladeren aanwezig zijn.

    Het aantal bladeren aan de plant moet in evenwicht zijn met het aantal aanwezige trossen aan de plant. De ene scheut kan meer trossen dragen dan de andere.

    Bloeiende scheuten tot 6 à 7 bladeren boven de laatste tros terugsnoeien, dit geldt ook voor niet bloeiende scheuten.

    Van de toekomstige takken de dieven verwijderen tot op één blad. Geen trossen aan de takken laten ontwikkelen, wel voldoende knoppen!

    Ca. 30 dagen na de bloei: - de dieven bovenin stimuleren → behouden op 4 à 5 bladeren.

    (of tot ca. 1 maand voor de oogst) - groenoogsten: de slechtste trossen verwijderen, dit zijn de minst rijpe trossen. 

    Nu dus pas dunnen tot maximaal 3 trossen per scheut ( eerder

    trossen verwijderen → de resterende druiven zullen groter worden waardoor de dunning niets oplevert ! ).

    - de trossen kunnen nu wat bladvrij gemaakt worden voor snellere droging na regenval.

    Oogsten is per ras meten van de Brix! Er zijn vroege en late rassen, hierna volgt een overzicht van bij ons aanwezige rassen en indicatieve oogsttijdstip (dit gaat nog komen).


    Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • De kroon van Texel
  • De wijnhoek
  • Betuws Wijndomein

  • Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Laatste commentaren
  • wijngaarden in NL (Jan Faes)
        op

  • Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    chihuahualiefhebber
    www.bloggen.be/chihuah

    Archief per week
  • 16/09-22/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 29/10-04/11 2012
  • 07/11-13/11 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010

    Links
  • Druiven snoeien


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs