Gisteren ontvingen wij een mail van één van de duizenden festivalliefhebbers die onze site bezoeken. Net als zovelen is hij ontgoocheld (en met reden) over het feit dat Kate Ryan afgelopen donderdag niet kon doorstoten naar de finale van het 51e Eurovisie Songfestival. Hij is niet bij de pakken blijven zitten en heeft dan ook een mail gestuurd aan Dries Verhaeghe (VRT), de delegatieleider in Athene. Hij is vooral teleurgesteld over de huidige gang van zaken met betrekking tot het puntensysteem en als we rondom ons de verschillende reacties horen van de man in de straat is hij niet de enige. Het systeem zoals het nu van toepassing is was vroeger degelijk maar in de huidige formule kan het geen juist en eerlijk resultaat geven.
Hij gaat verder waarbij hij de halve finale als voorbeeld neemt. Hier gaat het er om de tien beste liedjes te kiezen waarvan Europa vindt dat ze een plaats verdienen in de finale, maar met het huidig systeem van punten klopt dit niet.
"Ik neem als voorbeeld FYROM, dat land kreeg slechts van 10 landen punten terwijl België van 17 landen punten kreeg en toch ging FYROM door omdat het allemaal hoge punten waren van buurlanden ! Nu, dit is geen eerlijk systeem meer. Eigenlijk vind ik dat een land dat van 17 landen een ticket in de finale verdiend moet kunnen doorgaan in plaats van een land dat maar van 10 landen een ticket verdiende. Men zou dus in de halve finale een ander systeem moeten hanteren voor de selectie want hier hebben 12, 10, 8, ... punten toch geen zin omdat tijdens de uitzending de punten toch niet worden bekend gemaakt en omdat dit systeem de landen met burenstemmen steeds zal bevoordelen. Ik heb even zitten nadenken hoe men dit kan oplossen en eigenlijk is het vrij simpel, men moet gewoon op basis van de televoting ieder land de 10 landen laten doorgeven waarvan ze vinden dat ze een plaats in de finale verdienen en elk van die landen krijgt dan 1 stem."
Op basis van de laatste halve finale (van afgelopen donderdag) zou men dan komen tot volgend resultaat :
01. Bosnië-Herzegovina : 37 stemmen.
02. Zweden : 34 stemmen.
03. Finland : 34 stemmen.
04. Rusland : 31 stemmen.
05. Litouwen : 30 stemmen.
06. Oekraïne : 28 stemmen.
07. Ierland : 22 stemmen. 08. Armenië : 20 stemmen.
09. Polen : 19 stemmen.
10. België : 17 stemmen.
11. IJsland : 16 stemmen.
12. Turkije : 13 stemmen. 13. Albanië : 13 stemmen.
14. Cyprus : 12 stemmen.
15. Slovenië : 12 stemmen.
16. FYROM : 10 stemmen.
17. Nederland : 8 stemmen.
18. Bulgarije : 8 stemmen.
19. Estland : 6 stemmen.
20. Monaco : 4 stemmen.
21. Portugal : 3 stemmen.
22. Wit-Rusland : 3 stemmen.
23. Andorra : 1 stem.
"Zoals U kan zien is de top 10 gedeeltelijk anders en veel eerlijker, want als 17 landen vonden dat België naar de finale mocht is dat eerlijker dan bijvoorbeeld Turkije in de finale dat maar 13 landen kon bekoren."
Verder zou in dit voorbeeld samen met ons land ook Polen doorgaan naar de finale en dit dus ten koste van Turkije en FYROM. Onze bezoeker heeft nog een ander fictief voorbeeld : "het is niet eerlijk dat land A dat van 5 buurlanden 12 punten krijgt (60 punten) voorrang krijgt op land B dat van 11 landen 5 punten krijgt (55 punten) in het huidig systeem, want 11 landen vinden dat land B een plaats verdiend en maar 5 landen vinden dat van land A en dan volledig gebaseerd op burenpolitiek. En dit zal nog erger worden nu blijkt dat Servië-Montenegro ook twee aparte landen gaan worden, maar in de toekomst gegarandeerd elkaar zullen bedelen met een 12. Met dit systeem kan men eveneens de invloed beperken van de immigrantenkolonies in het buitenland die massaal voor hun eigen land stemmen want hoe kan men anders uitleggen dat landen zoals Turkije en dit jaar ook Armenië (twaalf punten van België) zeer hoge punten kregen in verschillende landen, want ik denk dat het onmogelijk is één belg te vinden die op Armenië heeft gestemd. Deze punten kwamen dus zeker en vast van de grote Armeense gemeenschap in het Antwerpse. En ook hier zal het nog meer voelbaar worden nu blijkt dat ook Georgië staat te trappelen om mee te doen, nog zo een land met grote gemeenschappen in het buitenland."
"Natuurlijk is er één probleem met dit systeem want het zou mogelijk zijn dat voor het tiende finaleticket er een ex-aquo is tussen 2 of meerdere landen. In die situatie kan men dan wel gaan kijken naar de echte rangschikking van deze landen in de verschillende landen."
Een voorbeeld ter illustratie : "als land A en B ieder op de tiende plaats staan met 15 stemmen kan men gaan kijken naar de echte rangschikking bij iedere jury volgens het huidig systeem maar dan met punten van 1 tot 10. Als dan blijkt dat land A na optelling van de punten 60 punten heeft en land B maar 53 dan mag land A doorgaan. Ik weet niet of ik het systeem goed heb uitgelegd maar volgens mij is dit een veel beter en eerlijker systeem dan het huidige."
De vraag is dus heel duidelijk gesteld aan de VRT om er (samen met de landen die hun twijfels hebben over het Songfestival) bij de EBU op aan te dringen om een nieuw puntensysteem te ontwikkelen. "Ik weet dat de uitleg van Svante Stockselius dikwijls is dat men met vriendjespolitiek alleen geen Songfestival wint en daar ga ik mee akkoord, de eerste plaatsen in het klassement trek ik daarom ook niet in twijfel want die plaatsen behaal je inderdaad alleen als je bij alle landen kan scoren. Maar voor de rangschikking erna is het wel belangrijk en zeker om een plaatsje te bemachtigen in de finale. Het is namelijk niet enkel de top drie die belangrijk is, maar alle andere plaatsen zijn ook belangrijk in het huidige systeem. Zo niet vind ik dat men anders maar moet terugschakelen naar de formule van een paar jaar geleden waar er ieder jaar landen een deelname moesten overslaan, want anders gaan er landen zijn die nooit nog een kans krijgen om door te gaan naar de finale op zaterdag en dat is alleen maar nadelig voor de kijkcijfers en het succes van het festival in die landen indien ze ieder jaar ontgoocheld worden. Zie maar naar voor Eurosongnormen lage kijkcijfers in Vlaanderen afgelopen zaterdag."
"Gelieve dit punt dus zeker op de agenda te plaatsen bij een volgende EBU-meeting en ik ben er zeker van dat jullie bondgenoten zullen vinden in andere landen en zelfs bij de 'BIG 4' waarvan ik me moeilijk kan inbeelden dat zij nog gelukkig zijn met de huidige gang van zaken."
De Heer Verhaeghe heeft deze namiddag via mail laten weten dat ze het zeker nader zullen bekijken. Ook wij van 'Twelve Points...Douze Points' houden de Heer Verhaeghe en de VRT aan hun gegeven woord en komen hier later zeker nog op terug !
24-05-2006 om 09:12
geschreven door Redactie 
|