Het is een groente, met een unieke smaak, waardoor
de plant vooral populair is voor moes, confituur, gebak en wijn. Dit gebruik
van rabarber zou doen vermoeden, als je de groeiwijze van de plant niet zou
kennen, dat het een fruitsoort is. Rabarber
is een meerjarige plant en blijft verschillende jaren op dezelfde plaats in
onze tuin aanwezig. Dankzij de sterke, vlezige wortelstokken kan de plant koude
winters overleven. De bovengrondse delen van de plant sterven s winters. In de
vroege lente komen de bladeren van onze rabarberplant opnieuw tevoorschijn. De
bloemstelen,
die
regelmatig opschieten, worden best verwijderd. Ze nemen te veel reservevoedsel
van de plant. Elke 4 à 5 jaar moet je rabarber snoeien of
delen, anders worden de stengels kleiner en stakig. Snoei de kroon zo dat er 4
of 5 scheuten overblijven. Of graaf de rabarberplant uit en deel hem. Zo zal je
van een rijkelijke oogst kunnen genieten!
Aan rabarber wordt een
heleboel gezonde eigenschappen toegeschreven: Rabarber is een groente, rijk aan vitamine B, C en minerale zouten
(kalium, calcium, magnesium, enz.). Bovendien bevat rabarber heel weinig
calorieën . In rabarber bevindt zich oxaalzuur. Deze stof bindt zich met
calcium en dat betekent dat je opname van calcium hierdoor verminderd.
-laxerend (na langdurig gebruik stoppend)
-Bevordert darmperistaltiek
-Bevordert slijmsecretie van dikke darm
-Vermindert water re-absorptie in dikke darm
-Galdrijvend
-Tonicum (algemeen versterkend)
-Maagversterkend
-Eetlustopwekkend
-Samentrekkend middel.
-Opgelet! Hebt u last van reuma, jicht of nierstenen? Eet dan liefst geen
rabarber, de groente bevat immers veel zuringzuur..
Ingrediënten 4 bruine
suiker 2 rabarberstelen 100 gr bloem 100 gr boter 1 th lepel kaneel 100 gr
suiker
Bereidingswijze Meng bloem,
suiker en boter samen (crumble beslag). Snijd de rabarber in brunoise. Meng de fijngesneden rabarber met
bruine suiker en wat kaneel. Schik in een crumblekommetje en overstrooi met het crumblebeslag.
Zet 15 in een oven van 180°.
De Lavas laat een zoutachtige
smaak achter, maar dan met wat heerlijke aroma. Voor in de keuken is de Lavas
echt een aanrader. Zeker voor mensen die zoutloos moeten eten. De verse
bladeren geven een pittige smaak aan soep, saus, roereieren, spinazie, wortelen
en aardappelen. Ook fijn versnippert geeft het aan salades een fijne
aromatische en pittige smaak. Ook bij runds- en lamsvlees is lavas een
smaakmaker, deze gerechten zijn bovendien beter verteerbaar. Vervang eens
selder door lavas in mosselen .. van een pittige smaak gesproken .Bladeren
mogen meegekookt worden zonder smaakverlies, liefst in vers (droog kan niet,
invriezen kan nog net). Lavas is sterk aromatisch en wordt daarom met mate
gebruikt
Wortelen
met lavas, een originele rauwkostsalade bij de barbecue.
Benodigdheden voor 4 pers.
2 koffielepels lavasbladeren 6 à 8
geraspte wortelen 2 geraspte wortelen
250 g halfvolle yoghurt 2
koffielepels mayonaise slablaadjes 1 ui (in ringen gesneden) bieslook
(naar smaak)
Bereidingswijze: Meng de geraspte
wortelen, appelen, lavas (eerst zéér fijn hakken), mayonaise en yoghurt (kan
vervangen worden door een geutje room) goed door elkaar samen met wat peper en
zout (naar smaak) . Versier bij
het serveren met de uienringen, bieslook en jonge lavasblaadjes.
Je moet er wel ruimte voor
hebben... Lavas kan zon twee meter hoog worden. Deze winterharde plant heeft
holle stengels met frisgroene blad, dat een selderijachtige geur heeft. Tegen
het einde van de zomer verschijnen er lichtgele bloempjes. Geef de plant een plekje in de zon of
halfschaduw. De bladeren kunnen gebruikt worden om een pittige smaak te geven
aan soepen en stoofschotels. Daarbij heeft de Lavas
ook nog een uitgebreide geneeskrachtige werking.
De wortels van de Lavas kunnen gedroogd worden, het blad van de Lavas is niet
geschikt voor bewaren. Het lavas blad verliest te snel zijn smaak bij bewaring.
Geneeskrachtige
eigenschappen
Lavas is niet alleen een gewaardeerd keukenkruid
maar ook in de volksgeneeskunde. De aftreksels van de bladeren en de
wortels werken maagversterkend en helpen bij buikkrampen en een opgeblazen
gevoel.
Lavasthee van de bladeren bevordert de
spijsvertering, wekt de eetlust op en helpt bij het verzachten van de hoest.
Thee van de fijngesneden en gedroogde wortels is
dienstig tegen waterzucht en gezwollen voeten. Ook bij klachten aan de
urinewegen kan lavas verlichtend en genezend werken en verhoogt het de
urineafdrijving.
Uitwendig aftreksel van blad geeft een zuiverende werking op de
huid.
Tegen de hoest werkt het beste in combinatie met
warme melk. Verwarm de melk en drink die door de holle stelen van de Lavas.
Hierdoor komen de werkzame medicinale stoffen tegen keelpijn vrij.
Pastinaak in de keuken. Pastinaak kan worden verwerkt in soepen, sausen en salades, of als warme
groente worden klaargemaakt. Pastinaak is heerlijk in stamppotten en
stoofschotels. Ook gestoomd is hij lekker, en in quiches gecombineerd met
gewone wortelen zijn ze een echte aanrader.
Schil de wortels met een dunschiller, snijd ze in reepjes, blokjes of plakjes
en kook of stoof ze in 20 minuten gaar.
lekkere
simpele soep gemaakt Pastinaak met blauwaderkaas:
20gr. boter, 1 grote ui gesnipperd, 500 gr
pastinaak, 2 aardappels, 1 liter groentebouillon, 125 gr blauwaderkaas, zout en
peper.
Smelt de boter in een braadpan. Bak de uiensnippers
tot ze glazig zijn. Voeg de geschilde en in stukken gesneden pastinaak en
aardappels toe en de bouillon. Breng aan de kook en laat in ongeveer 30 minuten
gaar koken. Roer 100 gram blauwader kaas door de soep en laat even smelten.
Pureer de soep met de staafmixer. Maak op smaak met zout en peper. Als de soep
erg dik is wat water toevoegen. Serveer de pastinaak soep met de rest van de
blauwaderkaas in kleine brokjes erop.
Pastinaak is een witte wortel met een pittige smaak. De groente is
zoeter dan een gewone wortel en is ook iets zachter van textuur, en is
wintervast.
Pastinaak is rijk aan vitamine C, calcium en ijzer. De wortel bevat inuline,
net als aardpeer: een ferment dat insulineachtig werkt. Dit maakt de groente
zeer geschikt voor diabetici.
Zaaien
eind april/begin mei, 1 - 1½ cm diep. Kiemt langzaam, na 3 4 weken
Uitplanten
n.v.t. wel uitdunnen op 15 cm
Oogst
Vanaf begin oktober, maar de smaak wordt beter na de vorst.
Pastinaak kiemt vrij traag (gemiddeld twee
weken) en is door de lange groeiduur pas oogstbaar in de herfst en de winter.
Vorst bevordert de zoete smaak van de wortels.
Pastinaak wordt jong of volgroeid geoogst.