Je moet er wel ruimte voor
hebben... Lavas kan zon twee meter hoog worden. Deze winterharde plant heeft
holle stengels met frisgroene blad, dat een selderijachtige geur heeft. Tegen
het einde van de zomer verschijnen er lichtgele bloempjes. Geef de plant een plekje in de zon of
halfschaduw. De bladeren kunnen gebruikt worden om een pittige smaak te geven
aan soepen en stoofschotels. Daarbij heeft de Lavas
ook nog een uitgebreide geneeskrachtige werking.
De wortels van de Lavas kunnen gedroogd worden, het blad van de Lavas is niet
geschikt voor bewaren. Het lavas blad verliest te snel zijn smaak bij bewaring.
Geneeskrachtige
eigenschappen
Lavas is niet alleen een gewaardeerd keukenkruid
maar ook in de volksgeneeskunde. De aftreksels van de bladeren en de
wortels werken maagversterkend en helpen bij buikkrampen en een opgeblazen
gevoel.
Lavasthee van de bladeren bevordert de
spijsvertering, wekt de eetlust op en helpt bij het verzachten van de hoest.
Thee van de fijngesneden en gedroogde wortels is
dienstig tegen waterzucht en gezwollen voeten. Ook bij klachten aan de
urinewegen kan lavas verlichtend en genezend werken en verhoogt het de
urineafdrijving.
Uitwendig aftreksel van blad geeft een zuiverende werking op de
huid.
Tegen de hoest werkt het beste in combinatie met
warme melk. Verwarm de melk en drink die door de holle stelen van de Lavas.
Hierdoor komen de werkzame medicinale stoffen tegen keelpijn vrij.
Pastinaak in de keuken. Pastinaak kan worden verwerkt in soepen, sausen en salades, of als warme
groente worden klaargemaakt. Pastinaak is heerlijk in stamppotten en
stoofschotels. Ook gestoomd is hij lekker, en in quiches gecombineerd met
gewone wortelen zijn ze een echte aanrader.
Schil de wortels met een dunschiller, snijd ze in reepjes, blokjes of plakjes
en kook of stoof ze in 20 minuten gaar.
lekkere
simpele soep gemaakt Pastinaak met blauwaderkaas:
20gr. boter, 1 grote ui gesnipperd, 500 gr
pastinaak, 2 aardappels, 1 liter groentebouillon, 125 gr blauwaderkaas, zout en
peper.
Smelt de boter in een braadpan. Bak de uiensnippers
tot ze glazig zijn. Voeg de geschilde en in stukken gesneden pastinaak en
aardappels toe en de bouillon. Breng aan de kook en laat in ongeveer 30 minuten
gaar koken. Roer 100 gram blauwader kaas door de soep en laat even smelten.
Pureer de soep met de staafmixer. Maak op smaak met zout en peper. Als de soep
erg dik is wat water toevoegen. Serveer de pastinaak soep met de rest van de
blauwaderkaas in kleine brokjes erop.
Pastinaak is een witte wortel met een pittige smaak. De groente is
zoeter dan een gewone wortel en is ook iets zachter van textuur, en is
wintervast.
Pastinaak is rijk aan vitamine C, calcium en ijzer. De wortel bevat inuline,
net als aardpeer: een ferment dat insulineachtig werkt. Dit maakt de groente
zeer geschikt voor diabetici.
Zaaien
eind april/begin mei, 1 - 1½ cm diep. Kiemt langzaam, na 3 4 weken
Uitplanten
n.v.t. wel uitdunnen op 15 cm
Oogst
Vanaf begin oktober, maar de smaak wordt beter na de vorst.
Pastinaak kiemt vrij traag (gemiddeld twee
weken) en is door de lange groeiduur pas oogstbaar in de herfst en de winter.
Vorst bevordert de zoete smaak van de wortels.
Pastinaak wordt jong of volgroeid geoogst.
Tijmsiroop : is overheerlijk om
drinken en helpt uitstekend bij winterse kwaaltjes zoals ontsteking van de
luchtwegen. Tijm bevat « thymol » , een prima ontsmettingsmiddel met
antibacteriële eigenschappen
Tijmsiroop versterkt de longen en is daarom aangewezen bij bronchitis door zijn
bronchiën verwijdende eigenschappen. Ook bij hoestbuien, verkoudheden, griep en
keelpijn kan deze siroop verlichting brengen. Ook ons afweersysteem reageert prima op
tijmpreparaten die de verhoogde aanmaak van witte bloedlichaampjes bevorderen
Ingrediënten : 100
g verse tijm 200
g rietsuiker of kandijsuiker 6
dl water
Bereidingswijze :
Spoel de vers geplukte tijm met veel water. Laat de tijm vervolgens tien
minuten koken in het water (ongeveer 6 dl) . Zeef het ingekookte tijmsap en
giet over in een andere kookpot, doe er de suiker bij, laat opnieuw gedurende
een kwartier inkoken tot er een siroopachtige emulsie overblijft. Giet de
siroop in steriele flessen (voorverwarmd : om het barsten van de flessen te
voorkomen). Sluit de flessen na het afkoelen en bewaar ze op een koele, donkere
plaats (kelder koelkast).
Oogsten van de Tijm. Het
oogsten van tijm kan door in de zomer de bladeren te plukken. Deze zijn het
best wanneer Tijm in bloei staat. Om deze te bewaren kunnen de bladeren worden
gedroogd of er kan tijmazijn of tijmolie van worden gemaakt.
Geneeskrachtige
werking van Tijm. Slijmoplossend, bevordert daardoor hoesten Krampstillend, tegen winderigheid Spijsvertering bevorderend Anti- transpirerend Regulerend op de menstruatie cyclus Tegen hoofdpijn, verlicht ook de hoofdpijn van een kater
Schimmelwerend, ook tegen voetschimmel Anti - roos. Hiervoor een Tijm aftreksel als spoelmiddel gebruiken na het
wassen van de haren. Tegen infecties
Tijm is een winterhard, groenblijvend
struikje met fijne, aromatische blaadjes. In de zomer verschijnen er piepkleine,
paarse bloempjes. De verse of gedroogde blaadjes kunnen met takje en al -
meegekookt worden in gerechten.
Kweken van Tijm. Tijm moet op
grond staan die goed water doorlatend is, Het liefste kalkhoudend. Tijm groeit
graag in het zonnetje. De Tijm is licht
vorstgevoelig, hierdoor moet de Tijm bij strenge winters wat beschermd worden.
Een zeer beschutte plaats geeft zeker meer overlevingskansen voor de Tijm.
Ze kunnen overal. Aardbeien zijn makkelijke tuinplanten. Ze hoeven echt niet in de
moestuin, maar kunnen ook als bodembedekker gebruikt worden in de siertuin. De
oogst aan smaakvolle vruchten is net dezelfde!
Aardbeien kan je op rijtjes
planten. Als een echte kweker maak je eerst een langgerekte heuvelrug. Plant de
aardbeien op het hoogste punt. Daarmee houdt je ze ver verwijderd van water en
bescherm je ze op de meest natuurlijke wijze tegen schimmelaantastingen. De
onderlinge plantafstand is ongeveer 30-35 cm.
Op plantenmarkten en in
tuincentra wordt het plantgoed voornamelijk in augustus te koop aangeboden,
maar ook nu nog kan je aardbeiplantjes kopen.
Eens je aardbeien hebt, kan je
makkelijk zelf plantgoed telen. Alle kindplantjes op het eind van de uitlopers
zijn volwaardige aardbeiplantjes.
In juni kan je ze uitsteken en in aparte potjes planten. Je kan de uitlopers
ook dadelijk in potjes leiden en daarin laten inwortelen.
Verzorging .
Aardbeien vergen weinig verzorging. De nieuwste selecties hebben een eigen
weerstand tegen schimmelziekten en andere aantastingen. In het voorjaar mag u
de aardbeien verwennen met wat meststof. Gebruik een stikstofarme meststof
zoals Algoflash aardbeien (NPK 7-18-24) en Asef aardbeien Elke bloem legt de
basis voor een aardbei. Geef ze de kans om te profiteren van de volle zon tot
ze intens rood gekleurd is. Wil je de aardbeien klassevol presenteren of enkele
dagen bewaren, pluk ze dan met een staartje.
mest (NPK 5-6-10). Stikstof zou de planten te veel blad en minder vruchten
laten vormen.
Enkele lekker recepten met aardbeien.
Aardbeienjam geschikt voor diabetici
Ingrediënten
750 gram aardbeien 15 gram marmello geleerpoeder ( uit de natuurwinkel, ook voor
diabetici) 2 volle eetlepels Stevija zoetpoeder
Bereidingswijze
Prak de aardbeien fijn in een sauspannetje, voeg het zoetpoeder
toe. Langzaam aan de kook brengen. Laat nog een minuut zachtjes doorkoken. Roer hierna langzaam de geleerpoeder al roerend door de jam. Vul de, met warm water omgespoelde, jampotjes en sluit ze af De jampotjes
omkeren en klaar.
Aardbeienbavarois
Benodigdheden voor 4 personen
4 eierdooiers 180 g suiker 4 blaadjes gelatine (van 3 g) 5 dl melk (halfvol) 250 g aardbeien 2.5 dl room 15 g suiker
Bereidigswijze
De eierdooiers met de suiker opkloppen tot een schuimig mengselDe gelatineblaadjes laten weken in koud water. De melk koken en ze vervolgens geleidelijk bij het
eierdooiermengsel voegen. De gekweekte en uitgeknepen gelatine toevoegen en roeren tot deze
helemaal opgelost is. De bereiding laten afkoelen en af en toe even roeren. De aardbeien wassen, de kroontjes verwijderen en door een zeef
duwen. De gepureerde aardbeien door het afgekoelde eimengsel roeren. De room opkloppen met een weinig suiker en bij het mengsel voegen. in een met olie ingevette vorm gieten en 24 in de koelkast zetten. De bavarois ontvormen op een serveerschaal en versieren met
aardbeien en toefjes slagroom