Inhoud blog
  • groenten : rabarber
  • groenten: rabarber,wat kan ik ermee ?
  • kruiden : smaak en gebruik van maggie
  • kruiden : lavas of maggiekruid
  • groenten : pastinaak in de keuken
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    mijn tuintje
    groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin
    21-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenten : pastinaak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pastinaak, een vergeten smaak.

    Pastinaak is een witte wortel met een pittige smaak. De groente is zoeter dan een gewone wortel en is ook iets zachter van textuur, en is wintervast.
    Pastinaak is rijk aan vitamine C, calcium en ijzer. De wortel bevat inuline, net als aardpeer: een ferment dat insulineachtig werkt. Dit maakt de groente zeer geschikt voor diabetici.

    Zaaien

    eind april/begin mei, 1 - 1½ cm diep. Kiemt langzaam, na 3 – 4 weken

    Uitplanten

    n.v.t. wel uitdunnen op 15 cm

    Oogst

    Vanaf begin oktober, maar de smaak wordt beter na de vorst.

     Pastinaak kiemt vrij traag (gemiddeld twee weken) en is door de lange groeiduur pas oogstbaar in de herfst en de winter. Vorst bevordert de zoete smaak van de wortels.
    Pastinaak wordt jong of volgroeid geoogst.

    21-05-2012 om 10:05 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weetjes
    plant tijm in je tuin en houd zo de slakken weg.

    21-05-2012 om 09:09 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruiden : tijmsiroop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Tijmsiroop : is overheerlijk om drinken en helpt uitstekend bij winterse kwaaltjes zoals ontsteking van de luchtwegen. Tijm bevat « thymol » , een prima ontsmettingsmiddel met antibacteriële eigenschappen
    Tijmsiroop versterkt de longen en is daarom aangewezen bij bronchitis door zijn bronchiën verwijdende eigenschappen. Ook bij hoestbuien, verkoudheden, griep en keelpijn kan deze siroop verlichting brengen.
     Ook ons afweersysteem reageert prima op tijmpreparaten die de verhoogde aanmaak van witte bloedlichaampjes bevorderen

    Ingrediënten :
    100 g verse tijm
    200 g rietsuiker of kandijsuiker
    6 dl water
    Bereidingswijze :
    Spoel de vers geplukte tijm met veel water. Laat de tijm vervolgens tien minuten koken in het water (ongeveer 6 dl) . Zeef het ingekookte tijmsap en giet over in een andere kookpot, doe er de suiker bij, laat opnieuw gedurende een kwartier inkoken tot er een siroopachtige emulsie overblijft. Giet de siroop in steriele flessen (voorverwarmd : om het barsten van de flessen te voorkomen). Sluit de flessen na het afkoelen en bewaar ze op een koele, donkere plaats (kelder – koelkast).

    12-05-2012 om 00:00 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruiden : oogsten en werking van tijm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Oogsten van de Tijm.
    Het oogsten van tijm kan door in de zomer de bladeren te plukken. Deze zijn het best wanneer Tijm in bloei staat. Om deze te bewaren kunnen de bladeren worden gedroogd of er kan tijmazijn of tijmolie van worden gemaakt.

     Geneeskrachtige werking van Tijm.
    Slijmoplossend, bevordert daardoor hoesten
    Krampstillend, tegen winderigheid
    Spijsvertering bevorderend
    Anti- transpirerend
    Regulerend op de menstruatie cyclus
    Tegen hoofdpijn, verlicht ook de hoofdpijn van een kater
    Schimmelwerend, ook tegen voetschimmel
    Anti - roos. Hiervoor een Tijm aftreksel als spoelmiddel gebruiken na het wassen van de haren.
    Tegen infecties

    12-05-2012 om 00:00 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruiden : tijm in mijn tuin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijm is een winterhard, groenblijvend struikje met fijne, aromatische blaadjes. In de zomer verschijnen er piepkleine, paarse bloempjes. De verse of gedroogde blaadjes kunnen – met takje en al - meegekookt worden in gerechten.

    Kweken van Tijm.
    Tijm moet op grond staan die goed water doorlatend is, Het liefste kalkhoudend. Tijm groeit graag in het zonnetje.  De Tijm is licht vorstgevoelig, hierdoor moet de Tijm bij strenge winters wat beschermd worden. Een zeer beschutte plaats geeft zeker meer overlevingskansen voor de Tijm.

    12-05-2012 om 00:00 geschreven door zoetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit : aardbeien in eigen tuin.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ze kunnen overal.
    Aardbeien zijn makkelijke tuinplanten. Ze hoeven echt niet in de moestuin, maar kunnen ook als bodembedekker gebruikt worden in de siertuin. De oogst aan smaakvolle vruchten is net dezelfde!

    Aardbeien kan je op rijtjes planten. Als een echte kweker maak je eerst een langgerekte heuvelrug. Plant de aardbeien op het hoogste punt. Daarmee houdt je ze ver verwijderd van water en bescherm je ze op de meest natuurlijke wijze tegen schimmelaantastingen. De onderlinge plantafstand is ongeveer 30-35 cm.

    Op plantenmarkten en in tuincentra wordt het plantgoed voornamelijk in augustus te koop aangeboden, maar ook nu nog kan je aardbeiplantjes kopen.

    Eens je aardbeien hebt, kan je makkelijk zelf plantgoed telen. Alle kindplantjes op het eind van de uitlopers zijn volwaardige aardbeiplantjes.

    In juni kan je ze uitsteken en in aparte potjes planten. Je kan de uitlopers ook dadelijk in potjes leiden en daarin laten inwortelen.

    Verzorging .
    Aardbeien vergen weinig verzorging. De nieuwste selecties hebben een eigen weerstand tegen schimmelziekten en andere aantastingen. In het voorjaar mag u de aardbeien verwennen met wat meststof. Gebruik een stikstofarme meststof zoals Algoflash aardbeien (NPK 7-18-24) en Asef aardbeien Elke bloem legt de basis voor een aardbei. Geef ze de kans om te profiteren van de volle zon tot ze intens rood gekleurd is. Wil je de aardbeien klassevol presenteren of enkele dagen bewaren, pluk ze dan met een staartje.
    mest (NPK 5-6-10). Stikstof zou de planten te veel blad en minder vruchten laten vormen.

     Enkele lekker recepten met aardbeien.

    Aardbeienjam geschikt voor diabetici

    Ingrediënten

    750 gram aardbeien
    15 gram marmello geleerpoeder ( uit de natuurwinkel, ook voor diabetici)
    2 volle eetlepels Stevija zoetpoeder
     

    Bereidingswijze

    Prak de aardbeien fijn in een sauspannetje, voeg het zoetpoeder toe.
    Langzaam aan de kook brengen.
    Laat nog een minuut zachtjes doorkoken.
    Roer hierna langzaam de geleerpoeder al roerend door de jam.
    Vul de, met warm water omgespoelde, jampotjes en sluit ze af
    De jampotjes omkeren en klaar.


    Aardbeienbavarois

    Benodigdheden voor 4 personen

    4 eierdooiers
    180 g suiker
    4 blaadjes gelatine (van 3 g)
    5 dl melk (halfvol)
    250 g aardbeien
    2.5 dl room
    15 g suiker

    Bereidigswijze

    De eierdooiers met de suiker opkloppen tot een schuimig mengselDe gelatineblaadjes laten weken in koud water.
    De melk koken en ze vervolgens geleidelijk bij het eierdooiermengsel voegen.
    De gekweekte en uitgeknepen gelatine toevoegen en roeren tot deze helemaal opgelost is.
    De bereiding laten afkoelen en af en toe even roeren.
    De aardbeien wassen, de kroontjes verwijderen en door een zeef duwen.
    De gepureerde aardbeien door het afgekoelde eimengsel roeren.
    De room opkloppen met een weinig suiker en bij het mengsel voegen.
    in een met olie ingevette vorm gieten en 24 in de koelkast zetten.
    De bavarois ontvormen op een serveerschaal en versieren met aardbeien en toefjes slagroom

      10-05-2012 om 00:00 geschreven door zoetje  

      0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


      Archief per week
    • 21/05-27/05 2012
    • 07/05-13/05 2012

      E-mail mij

      Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


      Gastenboek

      Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


      Blog als favoriet !


      Blog tegen de wet? Klik hier.
      Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs