Gazellenhoorentjes
Voorbereidingstijd : 1 uur Bereidingstijd : 15 min Ingrediënten voor ongeveer 20 hoorentjes
700 gram amandelspijs, 60 gram boter, 350 gram meel, 4 eetlepels oranjebloesmwater, 1 eiwit, zout, water.
Bereiding :
Maak van het amandelspijs balletjes ter grootte van een walnoot, en rol ze vervolgens in de vorm van een sigaar. Laat 50 gram boter smelten; doe het meel in een kom, maak er een kuiltje in, doe de gesmolten boter in het kuiltje met 1 snuifje zout en de helft van het oranjebloesemwater. Meng alles, en voeg beetje bij beetje de rest van het oranjebloesemwater toe, tot het een stevig en gelijkmatig deeg geworden is. Verdeel het deeg in zes stukken om het makkelijker uit te kunnen rollen. Rol de stukken op een met meel bestoven werktafel met de deegrol in lange repen zo dun mogelijk uit. Leg op de helft van iedere dunne reep in de lengte meerdere sigaren van amandelspijs, op een afstand van 3-4 cm. Maak de niet gevulde helft van de deegreep nat en vouw deze over de amandelspijsrolletjes, druk de randen dicht. Maak de hoorentjes met behulp van een deegwieltje los van elkaar, buig er vervolgens kleine maantjes van. Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een bakplaat in met de rest van de boter. Leg de gazellenhoorentjes op de bakplaat. Prik er her en der met een vork gaatjes in en bestrijk ze met wat losgeklopt eiwit. Zet de bakplaat ongeveer 15 min. in de oven: de gazellenhoorentjes moeten lichtbruin zijn.
Amandelspijs
Voorbereidings- en bereidingstijd : 10 minuten Ingrediënten voor 700 gram Amandelspijs
40 gram boter, 500 gram ontvliesde amandelen, 150 gram suiker, 3 eetlepels oranjebloesemwater.
Bereiding :
Laat de boter zacht worden. Vermeng de amandelen met de suiker in de Mixer en mix tot het een stevige brij wordt. Leg dit mengsel op een werktafel en kneed er het oranjebloesemwater en de zachte boter door.
|