IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
23-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZhanGuo (What's your game)


De mensen die een beetje vertrouwd zijn met de spellen van What's your game? zoals Madeira, Vinhos, Vasco da Gama en andere Asgards weten dat hun big-box-spellen toch een bepaald niveau van complexiteit halen. Bij deze nieuwe titel is dat zeker niet anders. Daartegenover staat wel dat ze eigenlijk prachtige spelregels schrijven zodat het toch op zich zeer duidelijk is wat de bedoeling is. Op internet vindt u overigens al enkele mooie filmpjes die je wegwijs kunnen maken. Vandaag maak ik graag een speciale vermelding voor het overzichtje dat Paul Grogan u biedt. Het is niet alleen mooi, maar geeft op een snelle, doch redelijk volledige manier een overzicht op dit prachtige spel. U vindt deze bespreking hier.

Indien u het Engels niet echt machtig bent, of liever geen bewegende beelden ziet, maar liever een overzichtje leest, zal ik hier mijn best doen om het spel, zij het niet compleet, hier voor u samen te vatten. Eerst even een overzicht van het materiaal : een speelbord, 4 spelersborden (uit 2 stukken), 120 kaarten (kern van het spel), 40 arbeidertegels, 6 muurtegels, 12 opdrachtfiches, 1 rondemarker, 32 gouverneurs (8 per speler), 20 muren (5 per speler), 24 paleizen (6 per speler), 32 schijfjes (8 per speler), 20 onrustmarkers, 60 officials (20 rood, 20 grijs, 20 wit), 4 puntenfiches 100+ en 39 hexagonale markers (ivoor, oranje en bruin, 12 x waarde 1 en 1 x waarde 3).



Het spel verloopt over 5 ronden. De speler die het meeste punten weet te scoren wint het spel.
Een ronde bestaat telkens uit 3 fasen :
1) Trek kaarten :
Aan het begin van elke ronde, trekken de spelers 2 kaarten van de drie verschillende trekstapels. Er is een ivoren (schrift), een oranje (geld) en bruine (wetten) stapel. Al deze kaarten zijn genummerd van 1 - 120 en heeft een speciale unieke eigenschap.

2) Speel kaarten :
Om beurten, vertrekkende van de startspeler spelen de spelers om beurten één van hun zes handkaarten uit. Ze moeten exact 1 kaart spelen en de bijbehorende actie uitvoeren. Dit gaat zo door tot alle kaarten (6) gespeeld zijn en dan eindigt deze fase. Bij het spelen van een kaart heb je twee mogelijkheden :

- speel de kaart onder je eigen spelersbord in één van de afgebeelde regio's : je legt één van je kaarten onder je spelersbord in een regio. Elke regio kan tot max. 3 kaarten herbergen. Na het spelen van een kaart krijg je 1,2 of 3 hexagonale markers (in de kleur van de gespeelde kaart) afhankelijk of dit de 1ste, 2de of 3de kaart in een regio is. Indien er geen hexagonale markers meer in de voorraad zijn, krijg je 1 punt. (tijdens fase 3 zullen er beloningen uitgedeeld worden aan de spelers die de meeste markers van een kleur verzameld hebben. Door het spelen van kaarten bij een regio stijgt ook de onrust in de regio. Plaats of verplaats de onrustmarker een aangegeven aantal plaatsen. Je mag de onrustmarker nooit verder laten gaan, dan de mogelijke plaatsen. Het kan dus zijn dat je geen derde kaart kan spelen bij een regio. De tweede kaart in een regio verhoogt de onrust met 1, de derde kaart zelfs met 2 stappen.

- speel de kaart op het centrale speelbord en voer één van de zes mogelijke acties uit : er is één centrale aflegplaats op het speelbord waar de spelers hun kaarten op elkaar plaatsen. Erg belangrijk is om naar de nummer te kijken van de kaart waarop je jouw kaart speelt, want deze stelt je misschien in staat om extra bonusacties uit te voeren. Na het uitspelen van de kaart kiest de speler één van de zes mogelijke acties. Bij elke kaart heb je telkens de keuze uit deze zes (je moet dus niet naar de symbolen op de kaart kijken). Het is wel belangrijk dat je de gekozen actie kan uitvoeren, anders mag je ze niet kiezen. Deze acties zijn :
A) bouw een muur : plaats één van je muren op het speelbord. Je kan slechts één muur hebben per deel op het speelbord. Verwijder 1,2 of 3 arbeiders (afh. van de plaats waar je bouwt) van verschillende regio's van je spelersbord. Op het einde van het spel scoor je punten voor je muurdelen.

B) bouw een paleis : verwijder 2 arbeiders van een regio en nog 1 van een andere regio om een paleis te bouwen in de regio waarvan je twee arbeiders afgaf. Je plaatst een paleis op het speelbord. Er kunnen in elke regio slechts een beperkt aantal paleizen gebouwd worden (vol = vol). In ruil voor het bouwen krijgt de speler een hexagonale marker waarde 3 indien nog beschikbaar. Daarnaast scoor je een aantal punten, gelijk aan het aantal kaarten die onder je spelersbord zitten.

C) huur arbeiders : voor elke gouverneur in de gekozen regio, krijgt de speler 1 of 2 arbeidersfiches uit de voorraad en plaatst deze in dezelfde regio op z'n spelersbord. De onrustmarker stijgt met 1 stap. Als je geen onrust meer kan bijnemen, mag je deze actie ook niet uitvoeren.

D) verplaats officials : je mag tot 3 verplaatsingen uitvoeren met officials op je spelersbord. Je kan ze naar aangrenzende gouverneursplaatsen verzetten of naar het arbeidersvak laten zakken. In de arbeidersvakken kunnen tot 2 gouverneurs geplaatst worden. Dit kost je geen verplaatsingspunt. In de omgekeerde volgorde, van arbeidersvak naar gouverneursplaats wel.

E) rekruteer een official : neem 1 official naar keuze uit je voorraad (je hebt er 5 van elke kleur) en plaats ze op je spelersbord in één van de regio's in het gouverneurgedeelte. Hier mogen er zo veel staan als je wil.

F) installeer een gouverneur : als je 1 official van elke kleur op één van je gouverneursplaatsen hebt, mag je een gouverneur op het speelbord plaatsen in de overeenkomstige regio. Je krijgt onmiddellijk de afgebeelde bonus. Indien er een onrustmarker zou staan op de regio, dan verwijder je het blokje van het onrustspoor en start deze terug op nul.

Wat vooral belangrijk is bij het plaatsen van een kaart op het speelbord is dat je extra bonusacties kan verdienen. Je kijkt naar het nummertje op de vorige kaart en ziet of jouw gespeelde kaart hoger of lager is. Afhankelijk van de acties die je kiest, krijg je bonussen. Kies je voor de bouw muur, bouw paleis of huur arbeiders-actie en je kaart is hoger dan de vorige kaart krijg je bonussen. Kies je voor de rekruteer officials of installeer een gouverneur-actie en is je gespeelde kaart lager dan de vorige krijg je ook bonussen. Voor deze bonussen kijk je naar de kaarten onder je spelersbord. Alle kaarten die hetzelfde symbool tonen als de gespeelde actie van deze ronde, geven je een bonus in de vomr van punten, hexagonale markers, extra acties, ...

3) Beloningen uitdelen :
Wanneer iedereen z'n zes kaarten gespeeld heeft, eindigt fase 2 en gaan we over tot het uitdelen van beloningen. De spelers vergelijken hun verzamelde hexagonale markers in de verschillende kleuren. De speler met de meeste mag ervoor kiezen om de overeenkomstige bonus op het speelbord op te eisen door z'n markers terug af te geven. Hij mag er echter ook van afzien en z'n markers bijhouden. Op deze manier komen we ook de speelvolgorde voor de volgende ronde te weten. De speler die geen bonus heeft gewonnen wordt de nieuwe startspeler. In de laatste ronde krijgen de spelers punten in plaats van bonussen die betrekking hebben op mogelijke acties.

De opdrachten : er liggen ook enkele opdrachtenfiches open op het speelbord. Ze geven telkens een voorwaarde aan en een reeks punten. De speler die als eerste aan zo'n opdracht voldoet, plaatst één van z'n fiches op de hoogste punten. De tweede speler op de tweede hoogste enz. Op het einde van het spel worden deze punten bijgeteld bij z'n totaal. Er zijn opdrachten voor muren, gouverneurs en paleizen.

Einde van het spel :
- de spelers scoren punten voor de meerderheden van gouverneurs in de regio's
- punten voor de meerderheid aan hexagonale markers in de laatste ronde
- punten voor hun fiches op de opdrachten op het speelbord (eventueel vermenigvuldigd met 2 of 3 indien meerdere fiches op de opdrachten)
- punten voor hun muren (afhankelijk van de muurtegels die in het spel zijn)

Titel : ZhanGuo
Auteurs : Marco Canetta & Stefania Niccolini
Uitgeverij : What's your game
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+


Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)


Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 09-2005


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs